Zelenski acuză Rusia de genocid în Donbas. „Actuala ofensivă ar putea face regiunea nelocuibilă”

Redactia | 27.05.2022

Ucraina a intrat în a 93-a zi de război cu Rusia. Președintele Volodimir Zelenski acuză trupele lui Vladimir Putin de genocid în Donbas, rușii bombardând mai multe orașe și sate din regiunea estică.

Pe aceeași temă

Nouă persoane au fost ucise în Harkov, inclusiv în copil de 5 luni. Forțele ruse și-au reluat atacul în al doilea cel mai mare oraș ucrainean, după o pauză. De la Kremlin, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, spune că liderul de la Kiev nu dorește să negocieze și că Occidentul susține această poziție.

Zelenski: Forţele ruse încearcă să „ardă din temelii" mai multe oraşe din Donbas

Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia de comiterea unui genocid în regiunea Donbas din estul Ucrainei, transmite vineri AFP.

„Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea face regiunea nelocuită", a spus preşedintele Zelenski în discursul său zilnic televizat, în care a acuzat forţele ruse că încearcă să „ardă din temelii" mai multe oraşe din această regiune.

Rusia practică „deportarea" şi „uciderea în masă a civililor" în Donbas, a continuat şeful statului ucrainean, potrivit căruia „toate acestea (...) sunt o politică evidentă de genocid dusă de Rusia".

Acuzaţiile sale sunt un răspuns în oglindă la cele susţinute de Rusia, care şi-a justificat invazia printr-un presupus „genocid" comis de ucraineni împotriva populaţiei de limbă rusă din regiunea Donbas, conform Agerpres.

În luna aprilie, parlamentul ucrainean a adoptat deja o rezoluţie care descria drept genocid acţiunile armatei ruse şi a îndemnat toate ţările şi organizaţiile internaţionale să procedeze în mod similar.

Preşedintele american Joe Biden a folosit, de asemenea, cuvântul genocid, cu referire la comportamentul armatei ruse în agresiunea sa militară asupra Ucrainei.

Lavrov spune că Zelenski nu vrea să negocieze cu Rusia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat joi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu doreşte să negocieze şi Occidentul pentru că sprijină Kievul în această poziţie, transmite dpa.

Preşedintele Zelenski afirmase anterior că va negocia direct doar cu preşedintele rus Vladimir Putin dacă Moscova s-ar retrage pe linia de dinaintea invaziei.î

„Este convenabil pentru Occident să susţină această inflexibilitate care nu este foarte bine întemeiată din punct de vedere intelectual", a estimat ministrul rus de externe într-o declaraţie pentru filiala în limba arabă a postului de stat RT.

Discuţiile de pace au fost întrerupte după atrocităţile comise de forţele ruse în suburbiile Kievului, scoase la iveală şi prezentate lumii de autorităţile ucrainene.

Cel puțin 9 morți, după bombardamentele din Harkov

Artileria a lovit orașul Harkov pentru prima dată în două săptămâni, în contextul în care al doilea oraș din Ucraina începea să revină la normal după ce trupele rusești au fost respinse din orașele și satele de la marginea Harkovului.

Guvernatorul regional al Harkovului, Oleg Sinehubov, a spus că cel puțin nouă oameni au fost uciși iar 17 răniți în atacurile asupra nordului orașului.

Un bebeluș de 5 luni s-a aflat printre victime, a anunțat pe Facebook șeful Poliției Naționale, Igor Klimenko, potrivit BBC.

„Nu există o logică în asta, este doar teroare împotriva populației locale, pentru a răspândi panica și a distruge infrastructura importantă”, a spus Sinebuhov, îmbrăcat în uniformă militară și cu un pistol la brâu, într-un interviu pentru The Guardian în centrul Harkovului, la scurt timp după atacuri.

Orașul în mare parte rusofon de lângă granița celor două state a fost atacat puternic în primele zile ale războiului, trupele rusești încercând să preia controlul, dar au fost respinși în suburbii. Rușii au trimis artilerie și rachete în oraș, la un moment dat distrugând clădirea administrației regionale, care se află într-o impunătoare structură din era Stalin.

Rușii au fost respinși în ultimele șase săptămâni, forțele ucrainene recâștigând controlul câtorva orașe și sate, însă au rămas în raza artileriei care lovește centrul orașului.

„Timp de două săptămâni a fost relativ liniște...Cred că asta este modul lor de a spune bună și că încă sunt acolo, încercând să creeze panică”, a spus Sinehubov.

Exploziile artileriei care lovește orașul și a celei lansate din oraș s-au auzit joi, zdruncinând clădirile și provocând alarmele mașinilor din centrul Harkovului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22