Zelenski: Atacul asupra portului Odesa arată lumii întregi că nu se poate purta un dialog cu Putin

L. G. | 24.07.2022

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, că forţele armate avansează pas cu pas în regiunea Herson.

Pe aceeași temă

"În primul rând, putem spune acum despre regiunea Herson că forţele armate ale Ucrainei avansează pas cu pas în regiune. Atacul de astăzi cu rachete ruseşti asupra Odesei, în portul nostru, este unul cinic şi a fost şi o lovitură pentru poziţiile politice ale Rusiei însăşi. Dacă cineva din lume ar mai putea spune că este posibil un fel de dialog cu Rusia, este nevoie de un fel de acorduri, atunci asta se întâmplă. Rachetele ruseşti Kalibr de astăzi au distrus însăşi posibilitatea unor astfel de declaraţii. Şi vedem unanimitatea absolută a reacţiei lumii la această grevă. Ocupanţii nu mai pot înşela pe nimeni. Printre altele, în urma acestei lovituri,,a fost avariată şi clădirea Muzeului de Artă Odesa. Rachetele lovesc foarte aproape de obiectivele istorice din Odesa .Această aparentă barbarie rusească ne aduce şi mai aproape de obţinerea armelor de care avem nevoie pentru victoria noastră", a spus Zelensi.

El i-a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru noul pachet de asistenţă de securitate de 270 de milioane de dolari.

"Va veni ziua în care rachetele îşi vor pierde sensul pentru ocupanţi. Vom face tot ce este necesar pentru a obţine în continuare sisteme moderne şi eficiente de apărare aeriană. Este scopul nostru", a mai spus el.

Moscova susține că a lovit infrastructura militară

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a afirmat duminică că rachete ruseşti au distrus cu o zi înainte infrastructuri militare în portul Odesa, vital pentru exportul de cereale ucrainene.

„Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară în portul Odesa, cu o lovitură de înaltă precizie”, a scris Maria Zaharova pe contul său Telegram, ca răspuns la o declaraţie a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în care spunea că aceste lovituri au distrus posibilitatea unui dialog sau un acord cu Moscova.

După aceste atacuri asupra Odesei, Ucraina l-a acuzat pe Vladimir Putin că a „scuipat în faţă” ONU şi Turcia şi că a compromis aplicarea acordului semnat vineri privind reluarea exporturilor de cereale blocate de dispută.

Sâmbătă, Rusia a negat însă Turciei că a fost implicată în aceste lovituri: „Ruşii ne-au spus că nu au absolut nimic de-a face cu acest atac şi că examinează problema foarte atent”, a dat asigurări ministrul turc al Apărării Hulusi Akar.

Duminică Moscova a recunoscut că a efectuat tiruri cu rachetă asupra portului Odesa, susținând că au distrus o navă militară ucraineană și un depozit în care se aflau rachete Harpoon livrate Ucrainei de Statele Unite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, potrivit agenției TASS.

„În portul Odesa, în spațiul unui șantier naval, rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune lansate de pe mare au distrus o navă de război ucraineană și un depozit de rachete anti-navă Harpoon, livrate de Statele Unite regimului de la Kiev”, a declarat duminică generalul-locotenent Igor Konașenkov, citat de agenția rusă de stat.

Potrivit acestuia, facilitățile de reparare și modernizare a navelor ucrainene au fost scoase din uz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22