Zelenski despre avansul trupelor ruse în est: Situația este foarte complicată

L. G. | 29.05.2022

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seară, 29 mai, într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie recunoscută ca un stat sponsor al terorismului, care seamănă teroare.

Pe aceeași temă

"Situaţia este foarte complicată. Mai ales în acele zone din Donbas şi regiunea Harkov, unde armata rusă încearcă să obţină măcar un rezultat pentru ea însăşi. Zonele cheie de luptă pe front sunt încă Severodoneţk, Lisiceansk, Bahmut, Popasna şi alte oraşe în care este concentrată ofensiva rusă. Dar apărarea noastră ţine. Acolo este extrem de greu.

Şi sunt recunoscător tuturor celor care îndură acest atac al ocupanţilor. Lucrăm în fiecare zi pentru a ne consolida apărarea. În fiecare zi ne apropiem de momentul în care armata noastră îi va depăşi pe ocupanţi din punct de vedere tehnologic. Desigur, multe depind de parteneri. Despre disponibilitatea lor de a oferi Ucrainei tot ceea ce este necesar pentru a apăra libertatea. Şi aştept veşti bune despre asta deja săptămâna viitoare.

Astăzi, armata rusă a lansat lovituri absolut fără sens, barbare în regiunea Sumî. Şi pentru ce? Ucrainenii din regiunea Sumî precum şi orice altă regiune a statului nostru, au înţeles deja totul despre Rusia. Şi nu va putea adăuga nimic prin noua teroare. Şi cu atât mai mult, nu va putea intimida. În urma bombardamentului rusesc de la Nikolaev astăzi, o persoană a murit, şapte au fost rănite, două - în stare gravă. Obuzele au lovit o zonă rezidenţială, la douăzeci de metri de grădiniţă. Aceştia sunt inamicii aleşi de Federaţia Rusă.

Din nou şi din nou, voi reaminti lumii că Rusia trebuie, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat - sponsor al terorismului. Acest lucru este pur şi simplu adevărat. Acest lucru este corect şi reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi sunt dornici să-l ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie să fie consacrat legal.

Mă pregătesc pentru şedinţa Consiliului European, care va avea loc în perioada 30-31 mai. Mă voi adresa participanţilor la întâlnire. În special, voi vorbi despre asta. Despre teroare, care a devenit de fapt singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa. Teroare pe pământul Ucrainei. Teroare pe piaţa energetică a Europei, nu doar în ţara noastră. Teroare pe piaţa alimentară, avem deja pe scară globală. Şi ce teroare va urma?

Numai împreună - toţi europenii - vom putea opri o asemenea politică a unui asemenea stat”, a transmis Zelenski sâmbătă seară.

Trupele ruse avansează în est

Forțele ruse și-au intensificat asaltul asupra orașului ucrainean Sievierodonețk, după ce au capturat nodul feroviar startegic din apropiere de Lîman, în tmp ce Kievul cere arme cu rază lungă de acțiune.

Câștigurile lente dar solide ale Rusiei din ultimele zile în Donbas, în estul Ucrainei, cuprinzând regiunile Lugansk și Donețk, indică o schimbare subtilă a tacticii de război, intrat acum în a patra lună.

Forțele ruse par aproape de a ocupa întreaga regiune Luhansk, unul dintre obiectivele sale, pe care Kremlinul și l-a stabilit după ce a abandonat asaltul asupra capitalei, Kiev, unde s-au confruntat cu rezistența acerbă a armatei ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că trupele sale și forțele separatiste aliate dețin controlul deplin asupra orașului Lîman, unde se află nodul feroviar de la vest de râul Siverski Doneț din regiunea Donețk.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Malyar, a declarat că bătălia pentru Lîman continuă, relatează site-ul ZN.ua.

Sievierodonețk, aflat la aproximativ 60 de km de Lîman, pe malul estic al râului Siverski Doneț este și cel mai mare oraș din Donbas aflat încă sub controlul trupelor ucrainene, a fost atacat puternic de forțele separatiste împreună cu cele rusești.

„Sievierodonețk se află sub focul constant al inamicului”, a postat poliția ucraineană pe rețelele de socializare.

De asemenea, artileria rusă bombarda șoseaua Lysychansk-Bakhmut, rută pe care Rusia trebuie s-o cucerească pentru a încercui forțele ucrainene.

<iframe width="535" height="301" src="https://www.youtube.com/embed/YlLdr-c7wG4" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22