Zelenski i-a solicitat lui Joe Biden sprijin militar și umanitar pentru a rezista în fața rușilor

L. G. | 06.03.2022

Președintele Volodimir Zelenski a avut sâmbătă o nouă discuție cu președintele SUA, Joe Biden, în care i-a solicitat asistența militară, economică și umanitară pentru Ucraina.

Pe aceeași temă

Discuția dintre cei doi șefi de stat vine după eșecul asigurării coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din două orașe asediate în sud-estul țării să care sunt pe punctul să colapseze. Kievul acuză armata rusă că nu a respectat angajamentul de încetare a focului pe termen limitat pentru a permite plecarea civililor din oraș.

„Administrația Biden sporește ajutorul militar, asistența umanitară și economică pentru Ucraina și lucrează îndeaproape cu Congresul SUA pentru a asigura finanțare suplimentară”, i-a transmis președintele american lui Zelenskiy sâmbătă seara, potrivit unei declarații a Casei Albe.

SUA conlucrează cu Polonia și se află în discuții cu alți aliați din NATO pentru a obține avioane de luptă cu care Ucraina să poată să se apere de aviația rusă, a declarat un purtător de cuvânt a Casei Albe.

Consultările dintre cei doi președinți vin după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat noi amenințări împotriva Ucrainei, vorbind pentru prima oară de la începutul invaziei despre „pierderea statalității”, ceea ce ar însemna anexarea integrală a teritoriului ucrianean.

Forțele ruse au reluat bombardarea orașului Volnovakha după acordul de încetare a focului, potrivit vicepremierului ucrainean Iryna Vereșciuk. Luptele au avut loc, de asemenea, și pe o rută menită să servească drept coridor umanitar pentru evacuarea a aproximativ 200.000 de oameni din orașul-port Mariupol din apropiere.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că operațiunile de evacuare în siguranță din orașe nu vor începe sâmbătă, iar organizația umanitară va continua dialogul cu cele două părți aflate în conflict. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei pe acest subiect.

Haosul din jurul acordurilor de stopare chiar și temporară a ostilităților pentru a permite evacuarea civililor a subliniat duritatea războiului lansat de Rusia pentru a elimina conducerea actuală a Ucrainei și a instala la Kiev un guvern pro-Kremlin.

„Facem apel la comunitatea internațională - state și organizații internaționale - să condamne încălcarea gravă de către Rusia a acordurilor privind deschiderea coridoarelor umanitare”, a spus Ministerul de Externe ucrainean.

Sâmbătă, Vladimir Putin a reiterat cererea Rusiei de „demilitarizare” a Ucrainei și a lansat mai multe amenințări la adresa lui Zelenski.

„Actuala conducere (ucraineană) ar trebui să înțeleagă că, dacă continuă să facă ceea ce fac, vor pune chiar existența  statului ucrainean în discuție”, a spus Putin, potrivit Interfax. „Și dacă s-ar întâmpla asta, doar ei vor avea pe conștiință acest lucru.”

Forțele ruse au fost acuzate de Ucraina, NATO și agențiile internaționale că au atacat fără discernământ civilii de când au început invazia pe 24 februarie și că au folosit bombe cu fragmentare și alte arme care încalcă dreptul internațional. Rusia neagă acuzațiile și susține că vizează doar ținte militare cu mare precizie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22