Zelenski în Parlamentul britanic: Avem libertate! Dați-ne aripi ca s-o apărăm!

L. G. | 08.02.2023

Volodimir Zelenski a susținut un discurs în Parlamentul britanic, a mulțumit Regatului Unit pentru sprijinul militar acordat și a cerut avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune

Pe aceeași temă

Președintele Zelenski a susținut un discurs în Parlamentul britanic, unde a fost primit cu aplauze.

Vorbind în engleză, el a mulțumit Marii Britanii în numele celor care luptă pentru Ucraina și „în numele fiecărui tată și al fiecărei mame care își așteaptă fiii și fiicele curajoase înapoi acasă de la război”, conform The Guardian.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Marea Britanie pentru furnizarea de tancuri și prmtru programul extins de pregătire a militarilor.

Principalele declarații ale lui Zelenski:

„Vă mulțumesc foarte mult pentru acest mare pas făcut pentru apărarea noastră, prin livrarea de tancuri. Vă muțumim. Coeziunea pentru a continua cu rachete cu rază lungă de acțiune ne va permite să alungăm complet răul din țara noastră, distrugându-i capabilitățile militare adânc în teritoriile ocupate de acesta”, a spus Zelenski.

Marea Britanie a fost prima țară care a anunțat la mijlocul lunii ianuarie că va trimite 14 tancuri Challenger 2 în Ucraina.

Guvernul Marii Britanii a mai spus miercuri că va începe programul de antrenamente pentru piloții ucraineni pe avioane de luptă la standard NATO.

„Nu vorbesc doar despre arme; am dovedit împreună că lumea îi ajută cu adevărat pe cei care sunt curajoși în apărarea libertății și astfel se deschide calea pentru o istorie nouă”, a adăugat el.

Zelenski i-a mulțuit personal fostului premier Boris Johnson

„Boris, i-ai unit pe alții când părea absolut, absolut imposibil”, a spus Zelensky. Mulțumesc."

„Voi toți v-ați arătat atunci seriozitatea și caracterul. Caracter britanic puternic”, a adăugat el.

„Nu ați compromis Ucraina și, prin urmare, nu v-ați compromis idealurile. Și astfel nu ați compromis spiritul acestei mari insule. Vă mulțumesc foarte mult."

El a mai mulțumit, de asemenea, premierului Rishi Sunak și regelui Carol al III-lea pentru sprijinul acordat.

Zelenski cere avioane de luptă: Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o apăra

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a repetat apelul pentru ca aliații occidentali să livreze Ucrainei avioane de luptă pentru războiul împotriva Rusiei.

„Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o apăra”, a spus el, în timp ce i-a prezentat președintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, o cască de pilot de vânătoare ucraineană.

Marea Britanie a anunțat miercuri că va trimite mai multe echipamente militare la Kiev pentru a ajuta la contracararea unei posibile ofensive rusești de primăvară. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că Regatul Unit va extinde pregătirea pentru piloții și marinarii ucraineni, promițând totodată o investiție pe termen lung în armata Ucrainei.

Marea Britanie va începe instruirea piloților ucraineni pe avioane de luptă standard NATO, în ceea ce pare a fi primul program oficial de pregătire al piloților ucraineni pentru a zbura pe avioane militare la standard NATO. Cu toate acestea, nu s-a menționat deocamdată vreo intenție de a furniza Ucrainei avioanele de luptă occidentale pe care Zelenski le cere insistent, ca și rachetele cu rază lungă de acțiune.

Guvernul britanic a refuzat până acum să trimită avioanele de luptă Typhoon sau F-35 în Ucraina, declarând că nu este „abordarea corectă”. Cu toate acestea, anunțul de miercuri arată că ar putea exista o schimbare viitoare de atitudine.

„Oricine investește în teroare trebuie să fie tras la răspundere”, mai spune Zelensky

De asmenea Zelinski a cerut ca Rusia să fie sancționată și judecată pentru invazia din Ucraina.

„Știm că libertatea va învinge”, spune Zelensky

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus parlamentarilor britanici că „știm că libertatea va câștiga” în războiul împotriva Rusiei.

„Știm că Rusia va pierde”, a spus el. "Și știm cu adevărat că victoria va schimba lumea. Și aceasta va fi o schimbare de care lumea are nevoie de mult timp. Regatul Unit mărșăluiește alături de noi, cred, spre cea mai importantă victorie a vieții noastre."

„Va fi o victorie asupra însăși ideii de război. După ce vom câștiga, orice agresor, indiferent, mare sau mic, va ști ce îl așteaptă dacă va încălca dreptul internațional.

„Orice agresor care va încerca să treacă granițele utilizând forța, care va provoca distrugere și morți altor popoare, care va încerca să-și impună dictatura cu sângele altora în războaie criminale și neprovocate, așa cum face Kremlinul – orice alt agresor, va pierde.”

„UK și Ucraina au luptat împreună împotriva răului”

Președintele ucrainean lansează un avertisment cu privire la ceea ce se va întâmpla dacă „răul” este lăsat să se „maturizeze”.

El spune că acest lucru face parte din natura umană.

Acest rău „distruge și ucide, lansează agresiuni și frânge viețile oamenilor”.

Dar Marea Britanie și Ucraina „au luptat deja împreună împotriva unui astfel de rău”.

Zelenski spune că nu pretinde că nu vor mai exista războaie, deoarece este în natura umană, dar este în puterea noastră „să garantăm prin cuvinte și fapte că partea luminoasă a naturii umane va prevala”.

El își încheie apoi discursul, spunând că în urmă cu doi ani a părăsit parlamentul britanic mulțumind pentru „ceaiul englezesc delicios”.

Acum, el mulțumește în avans Regatului Unit pentru „avioanele britanice puternice”.

„Dumnezeu să binecuvânteze Marea Britanie și trăiască regele. Slava Ukraini”, încheie Zelenski.

Liderul ucrainean este aplaudat și ovaționat puternic de către politicienii britanici prezenți la Westminster Hall.

<iframe width="874" height="492" src="https://www.youtube.com/embed/PXtW_TEB9cI" title="President Zelenskiy addresses parliament in first visit to UK since Russian invasion – watch live" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22