Zelenski, într-o vizită surpriză în SUA, unde se va adresa direct Congresului american

L. G. | 21.12.2022

Volodimir Zelenski se află miercuri la Washington unde se va întâlni cu președintele Joe Biden și se va adresa Congresului SUA, în prima sa vizită externă de la declanșarea războiului cu Rusia.

Pe aceeași temă

Un înalt oficial american, citat de Reuters, a declarat că președintele Biden este ațeptat să anunțe un nou pachet de sprijin militar de aproape 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include sistemul de apărare aeriană Patriot pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva rachetelor rusești.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că Biden l-a invitat pe Zelenskiy la Washington „pentru a sublinia angajamentul de durată al Statelor Unite față de Ucraina”.

Zelenski va purta discuții cu președintele Biden și consilierii de top pentru securitate națională de la Casa Albă, și va participa la o conferință de presă comună împreună cu Joe Biden și apoi va merge la Capitol Hill pentru a se adresa parlamentarilor reuniți într-o sesiune comună a Senatului și Camerei Reprezentanților SUA.

„Vizita va sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie, inclusiv prin furnizarea de asistență economică, umanitară și militară”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Călătoria lui Zelenski are loc la 300 de zile după ce Rusia a invadat Ucraina cu scopul de a captura Kievul în câteva zile, un obiectiv care s-a epuizat rapid, deoarece puterea răspunsului Ucrainei - ajutată de miliarde de armament de la Statele Unite și ale aliaților - i-a făcut pe ucraineni niște adversari neașteptat de duri. .

Administrația Biden a oferit până acum aproximativ 20 de miliarde de dolari în asistență militară Ucrainei, inclusiv muniție de artilerie, muniție pentru sistemele de apărare aeriană NASAMS precum și pentru sistemele de rachete de înaltă mobilitate (HIMARS).

Furnizarea bateriei de rachete Patriot are ca scop îmbunătățirea apărării aeriene a Ucrainei împotriva rachetelor rusești. Militari ucraineni vor fi instruiți să- folosească sistemele Patriot într-o terță țară, cel mai probabil în Germania.

Planificarea vizitei lui Zelenski a fost efectuată în secret, deoarece oficialii americani și ucraineni au urmărit să-l scoată în siguranță din țara și transportarea lui în Statele Unite.

Cei doi lideri au discutat despre o posibilă vizită pe 11 decembrie într-o convorbire telefonică, iar Casa Albă i-a trimis o invitație oficială trei zile mai târziu. Zelenski a acceptat invitația vinerea trecută, iar vizita a fost confirmată duminică, a spus oficialul american citat de Reuters.

Președintele american Joe Biden a dorit să se ducă el în Ucraina, dar îngrijorările privind asigurarea securității în timpul deplasării într-o zonă de război au împiedicat efectuarea acestei deplasări, conform aceleași surse de la Casa Albă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22