Zelenski: Negocierile de pace sună mai „realist”, dar este nevoie de timp pentru un acord

L. G. | 16.03.2022

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a caracterizat negocierile de pace care duc în prezent mai realiste, dar mai este nevoie de timp pentru a se ajunge la „decizii în interesul Ucrainei”.

Pe aceeași temă

Declarația vine în contextul în care miercuri s-a anunțat că în atacurile aeriene rusești au murit cinci oameni în capitala Kiev, iar numărul refugiaților a ajuns la 3 milioane.

„Întâlnirile continuă şi, sunt informat, poziţiile din timpul negocierilor sună deja mai realist. Dar mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei", a afirmat preşedintele Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că este prematur pentru a spune cum vor progresa discuțiilor.

Lavrov vede posibil un compromis

La discuţiile dintre Rusia şi Ucraina, există speranţe pentru un compromis, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.Mă concentrez pe aprecierile făcute de negociatorii noștri. Aceștia afirmă că negocierile nu sunt ușoare din motive evidente, dar, cu toate acestea, există o oarecare speranță pentru un compromis", a spus el într-un interviu pentru RBC TV, relatează presa rusă.

Potrivit ministrului rus de Externe, „unii reprezentanți ai delegației ucrainene dau aceeași evaluare. Președintele Vladimir Zelensky însuși a făcut o serie de declarații interesante nu cu mult timp în urmă”, a subliniat Lavrov. În special, el a amintit că președintele ucrainean a apreciat pozițiile părților în negocieri ca fiind „mai realiste” .

„Aceasta este o evaluare mai realistă din gura domnului Zelensky a ceea ce se întâmplă. Pentru că înainte de asta, desigur, a făcut astfel de declarații de confruntare", a mai spus Lavrov.

Rusia numește acțiunile sale o „operație militară specială” de „demilitarizare” și „denazificare” a Ucrainei. Ucraina și aliații occidentali numesc acest lucru un pretext neîntemeiat pentru un război care a stârnit temeri privind un conflict mai extins în Europa.

Între timp întrunirile aliaților din NATO la nivel înalt se întețesc sub presiunea cererilor venite tot mai insistent din Ucraina pentru instituirea unei zone de interdicție de zbor pentru avioanele rusești și livrarea de armament greu și muniții.

Biden vine la Bruxelles

Astfel, preşedintele SUA, Joe Biden, va participa săptămâna viitoare la întrunirea extraordinară a liderilor NATO, a anunțat Misiunea SUA de la Bruxelles. De asemenea, liderul de la Casa Albă se va alătura „după toate probabilităţile” și summitului Celor 27 de şefi de stat şi de guvern din cadrul Uniunii Europene, de pe 24 martie de la Bruxelles, pentru a discuta despre conflictul din Ucraina.

„Președintele Biden va veni la cartierul general NATO săptămâna viitoare, unde va participa la întrunirea extraordinară a liderilor Alianței NATO", a anunțat marți Misiunea SUA la NATO pe pagina de Twitter.

Zelenski vorbește Congresului SUA

Preşedintele Joe Biden va anunţa miercuri o asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta Kievul să facă faţă invaziei ruse, a declarat marţi seară un oficial al Casei Albe. Preşedintele american urmează să facă acest anunţ după o intervenţie video a omologului său ucrainean

Aceasta ridică „totalul anunţat doar în ultima săptămână la un miliard de dolari", a spus oficialul american sub rezerva anonimatului.

„În total, preşedintele a autorizat două miliarde de dolari în materie de securitate de la începutul administraţiei (Biden). Statele Unite rămân de departe cel mai mare donator de ajutor de securitate al Ucrainei", a spus el.

Conform programului oficial, preşedintele Joe Biden urmează să vorbească despre asistenţa Statelor Unite pentru Ucraina miercuri, la ora 11:45 (15:45 GMT).

Preşedintele Zelenski va avea o intervenție la ora 13:00 GMT în faţa Congresului american, ai cărui membri îl îndeamnă în mod regulat pe preşedintele Biden să îşi înăsprească tonul la adresa Rusiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22