Zelenski: Ocupanţii ruși ar trebui să ştie, îi vom alunga până la graniţă. Mergeți acasă

L. G. | 30.08.2022

Zelenski le-a cerut rușilor să fugă pentru a-și salva viețile, după ce armata ucraineană a lansat o contraofensivă înspre orașul Herson, recucerind teritorii, deși Rusia afirmă că a respins atacurile.

Pe aceeași temă

Ofensiva Ucrainei în sudul țării vine după săptămâni de impas într-un război în care au murit mii de oameni, a strămutat milioane de ucraineni, a distrus orașe și a provocat o criză globală energetică și alimentară pe fondul sancțiunilor economice fără precedent impuse Federației ruse.

De asemenea, continuarea războiului a alimentat îngrijorările legate de un dezastru nuclear declanșat de bombardarea centralei nucleare Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, unde autoritățile ruse au raportat marți lovituri de artilerie ale forțelor ucrainene în apropierea unei utilități de depozitare a combustibilului uzat, scrie Reuters.

Zelenski le-a spus trupelor ruse să fugă în timp ce contraofensiva Ucrainei a început la Herson: „Ocupanţii ar trebui să ştie: îi vom alunga de la graniţă. Până la graniţa noastră, a cărei linie nu s-a schimbat”.

Contraofensiva mult aşteptată a trupelor ucrainene a început în regiunea de sud a Hersonului, iar preşedintele, Volodimir Zelenski, a spus: „Dacă vor să supravieţuiască, este timpul ca armata rusă să fugă”, scrie The Guardian.

Trupele ucrainene au spart apărarea rusă în mai multe zone din prima linie din apropierea oraşului Herson, a susţinut luni un consilier principal al lui Zelenski.

Oleksiy Arestovici a spus într-un interviu video că forţele ucrainene bombardau şi feriboturile din regiunea Herson pe care Moscova le foloseşte pentru a aproviziona trupele ruse staționate pe teritoriul ocupat de pe malul de vest al râului Nipru.

În discursul de luni seara, Zelenski nu a abordat contraofensiva în mod specific, ci a spus: "Ocupanţii ar trebui să ştie: îi vom alunga de la graniţă. Până la graniţa noastră, a cărei linie nu s-a schimbat. Mergeţi acasă".

Cei care s-au predat vor fi trataţi conform Convenţiilor de la Geneva, a spus el, adăugând: "Dacă nu mă ascultă, vor avea de-a face cu apărătorii noştri, care nu se vor opri până nu vor elibera tot ce aparţine Ucrainei".

"Ucraina va recupera regiunea Harkov, regiunea Lugansk, regiunea Doneţk, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea, cu siguranţă întreaga noastră zonă de apă a Mării Negre şi a Mării Azov - de la insula Şerpilor până la strâmtoarea Kerci. Acest lucru se va întâmpla. Acestea sunt ale noastre. Şi aşa cum o înţelege societatea noastră, vreau să o înţeleagă şi ocupanţii. Nu va fi loc pentru ei pe pământul ucrainean", a declarat Zelenski.

Trupele ucrainene au luat înapoi patru sate din apropierea oraşului Herson după ce au spart linia frontului în trei locuri, a informat CNN, citând o sursă militară ucraineană, „ţinta” principală fiind Herson. Operaţiunea a început cu bombardarea puternică a poziţiilor ruseşti, forţându-i să fugă, a spus sursa citată.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele ucrainene au încercat o ofensivă în regiunile Nikolaiv şi Herson, dar au suferit pierderi semnificative, a informat agenţia de presă RIA. "Încercarea ofensivă a inamicului a eşuat lamentabil", a spus el.

Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Luni, un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a confirmat că contraofensiva a început în provincia Herson, după ce a circulat pe internet un videoclip care ar fi arătat un soldat din autoproclamata republică Doneţk, condusă de Rusia, spunând că forţele ucrainene au spart prima linie de apărare.

Operaţiunea s-a desfăşurat pe mai "multe direcţii" în sud, a declarat Humeniuk într-un briefing şi i-a îndemnat pe locuitorii fie să plece de urgenţă, fie să caute adăpost.

Humeniuk a spus că operaţiunea are nevoie de "linişte", deoarece atenţia presei ar putea afecta rezultatele. Afirmaţiile ei nu au putut fi coroborate în mod independent.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a transmis că contraofensiva ucraineană „a eșuat lamentabil”, potrivit TASS.

Forțele ucrainene au încercat să atace în trei direcții la ordinul președintelui Vladimir Zelensky, dar nu au obținut niciun câștig, se arată în comunicatul Moscovei.

Trupele ruse au provocat „pierderi mari” atacatorilor ucraineni în timpul luptelor de azi, inclusiv 26 de tancuri, 23 de vehicule blindate de luptă, încă nouă vehicule blindate, două avioane de atac la sol SU-25 și peste 560 de militari, a anunțat Ministerul rus al Apărării, luni seara.

Rusia încă urmărește „eliberarea” completă a Donbasului ca obiectiv principal pe câmpul de luptă în acest moment.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22