Zelenski se va adresa Consiliului ONU. ”Rusia încearcă să acopere dovezile crimelor de război”

Redactia | 05.04.2022

Președintele ucrainean se va adresa marți Organizației Națiunilor Unite, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate.

Pe aceeași temă

În discursul pe care l-a ținut în cursul nopții, Volodimir Zelenski a promis că toate crimele de război comise de forțele ruse împotriva civililor din orașele Ucrainei vor fi documentate.

Procurorii vor face tot posibilul pentru a-i identifica pe autorii atrocităților, a mai spus liderul de la Kiev. Pentru asta, Ucraina va colabora cu Uniunea Europeană și instituțiile internaționale, în special Curtea Penală Internațională. 

Zelenski a adăugat că este în interesul Kievului să aibă o anchetă deschisă și transparentă.

Statele Unite au aprobat vânzarea a opt avioane de luptă F-16 către Bulgaria pentru a întări securitatea acestui membru NATO, în contextul războiului din Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a transmis într-un comunicat că a notificat Congresul Statelor Unite despre intenţia de a vinde Bulgariei aceste avioane de vânătoare, precum şi muniţii, contra sumei de 1,67 miliarde de dolari.

Potrivit diplomaţiei SUA, vânzarea de F-16 va îmbunătăţi capacitatea Bulgariei de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, permiţând forţelor aeriene bulgare să desfăşoare în mod regulat avioane de luptă moderne în regiunea Mării Negre.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a încercat să acopere dovezile crimelor de război comise de trupele sale în zonele ocupate.

Zelenski, care se va adresa marți la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, a acuzat regimul lui Vladimir Putin că a organizat o operațiune de „propaganda” pentru a pune la îndoială informațiile conform cărora civili ucraineni au fost uciși de forțele sale.

„Trebuie să fim, de asemenea, conștienți de faptul că, după uciderile în masă de civili, dezvăluite în regiunea Kiev, invadatorii pot avea o atitudine diferită față de crimele lor. Deja lansează o campanie falsă pentru a-și ascunde vinovăția cu privire la uciderile în masă ale civililor din Mariupol. Vor da zeci de interviuri, vor face înregistrări reeditate și vor ucide oameni special pentru a face să pară că au fost uciși de altcineva. Ei au folosit aceeași tactică atunci când ocupanții au doborât un Boeing malaezian deasupra Donbasului. Au dat vina pe Ucraina. Au venit chiar cu diverse teorii ale conspirației.”, a adăugat el.

El a cerut liderilor occidentali să impună noi sancțiuni regimului lui Vladimir Putin, spunând că acestea „trebuie să fie puternice”.

Zece civili au fost ucişi şi cel puţin 46 au fost răniţi în bombardamentele asupra oraşului Nikolaiev din sudul Ucrainei, a anunţat primarul său, Oleksandr Senkevici.

Un prim atac al armatei ruse la ora 04:00 GMT a dus la moartea unei persoane și rănirea altor cinci, dintre care doi grav. Un al doilea atac s-a soldat cu nouă persoane ucise şi 41 rănite, a declarat primarul într-un mesaj video, precizând că numărul victimelor ar putea să crească. "Astfel, în total, zece persoane au fost ucise în aceste bombardamente şi 46 au fost rănite", a afirmat el.

Duminică, opt persoane au fost ucise şi 34 au fost rănite în atacurile forţelor ruse asupra oraşului Nikolaiev şi Oceakiv, oraş situat la 60 km sud-vest, potrivit Parchetului ucrainean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22