Zelenski susține că rușii se pregătesc să arunce în aer un barajul Kahova: Ar fi o catastrofă

L. G. | 21.10.2022

Volodimir Zelenski afirmă că agregatele și barajul hidrocentralei Kahovka au fost minate de teroriștii ruși, iar toată lumea trebuie să acționeze rapid pentru a preveni un astfel de „atac terorist”.

Pe aceeași temă

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis joi seară, că a participat la reuniunea Consiliului European, unde una dintre principalele teme a fost problema Ucrainei și a securității energetice. El a arătat că a informat despre „noii pași teroriști” ai Rusiei și nevoie de a se proteja față de această formă de terorism îndreptată împotriva sistemului energetic.

„Trupele rusești continuă să atace centralele noastre cu rachete și drone. În final, astfel de răutăți rusești vor da greș și ele. Facem totul pentru a obține sisteme de apărare anti-aeriană mai moderne și mai eficiente și sisteme de apărare împotriva rachetelor pentru Ucraina. Și va veni o zi când vom anunța: cerul ucrainean este complet protejat de rachetele rusești, dronele iraniene și alți purtători de rău”, a declarat el.

Președintele ucrainean a adăugat că Rusia a încercat să șantajeze Europa cu gazele și petrolul, organizează sabotaje împotriva conductelor submarine de gaz și a cablurilor esențiale din Europa și încearcă să îi facă pe oameni să înghețe.

„Și ce s-a întâmplat? Rusia doar și-a pierdut greutatea pe piața europeană de energie, pe care o obținuse din perioada lui Brejnev, și va fi tratată, cu siguranță, ca și cel mai imprudent criminal internațional. Asta va rămâne Moscovei pentru mult timp, chiar și după acest conducător rus. Rusia încearcă să distrugă sistemul energetic al Ucrainei, să îi facă pe oamenii noștri să sufere și mai mult, dar doar mobilizează comunitatea internațională să ne ajute și mai mult și să pună și mai multă presiune pe statul terorist. Și toate cheltuielile noastre pentru protejarea centrelor energetice și pentru restaurarea infrastructurii noastre după atacurile teroriste ruse vor fi rambursate pe socoteala bunurilor rusești. Fiecare dintre teroriști va răspunde personal pentru ceea ce face. În fața instanței. Și statul terorist va plăti pentru teroarea lui. Cu izolarea, degradarea și bunuri – atât de stat, cât și entități cvasi-private legate de acest regim din Rusia”, a arătat el.

Zelenski a spus că i-a informat pe europeni, la reuniunea Consiliului European, despre următorul atac terorist pe care Rusia îl pregătește pentru centrala hidroelectrică Kahovka. „Din informațiile noastre, agregatele și barajul de la hidrocentrala Kahovka au fost minate de teroriștii ruși. Acum toată lumea trebuie să acționeze cu putere și rapid pentru a preveni un nou atac terorist rusesc. Distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă. Desigur, înțelegem că ocupanților nu le pasă ce se întâmplă cu teritoriul Ucrainei. Prin acest atac terorist, ei pot distruge, printre altele, chiar și posibilitatea de a asigura apă din fluviul Nipru pentru Crimeea. În eventualitatea distrugerii barajului de la hidrocentrala Kahovka, Canalul Nord-Crimean va dispărea, pur și simplu. Și dacă Rusia pregătește un astfel de atac terorist, dacă ia în considerare în mod serios un astfel de scenariu, înseamnă că teroriștii își dau seama clar că nu vor putea păstra nu doar Hersonul, ci și întreg sudul țării noastre, inclusiv Crimeea. Trebuie ca noi toți – toți europenii, toți liderii mondiali, toate organizațiile internaționale – să arătăm clar statului terorist că un astfel de atac terorist asupra hidrocentralei Kahovka va însemna exact același lucru ca folosirea de arme de distrugere în masă. Consecințele pentru Rusia ar trebui să fie corespunzătoare. Lumea trebuie să acționeze preventiv. Acesta este un lucru-cheie acum. Principiul răspunsului preventiv la amenințări de securitate ar trebui în sfârșit să devină unul dintre principiile de bază ale politicii internaționale”, a subliniat Zelenski.

El a menționat că a avut o discuție telefonică, joi, cu președintele Germaniei, arătând că Germania a fost prima țară care să ofere Ucrainei sistem de apărare anti-aerienă moderne IRIS-T. De asemenea, Zelenski a discutat cu președintele Elveției, care a sosit la Kiev joi. „Aceasta arată întregii lumi că Elveția nu rămâne neutră din punct de vedere moral când un astfel de război terorist este dus împotriva Ucrainei și a întregii Europe. Elveția a susținut pachetele de sancțiuni ale UE și ne oferă ajutor umanitar”, a afirmat Zelenski, menționând că s-a discutat despre reconstrucția Ucrainei și posibilitatea ca Elveția să investească în dezvoltarea economiei și infrastructurii din această țară.

„Am discutat de asemenea despre compensații pentru pagubele cauzate Ucrainei de teroarea rusească. Sunt recunoscător că bunuri rusești în valoare de 6,5 miliarde de dolare au fost deja înghețate. Această muncă trebuie să continue. Și acesta este un lucru în privința căruia Elveția nu trebuie să rămână neutră moral”, a adăugat președintele Ucrainei.

El a arătat că situația pe front rămâne una dificilă. „În special în Donbas – aceeași direcție Bakhmut – și în unele direcții în sud. Dar ne păstrăm pozițiile. Ne apărăm pământul. Ne mișcăm încetul cu încetul, îndepărtând dușmanul. Și vom asigura cu siguranță victoria pentru Ucraina”, a subliniat Zelenski.

El a adăugat că a semnat noi decrete cu distincții pentru 148 de apărători ai Ucrainei, menționând în special pe cei din Bateria a7-a de artilerie autopropulsată anti-aeriană, care a asigurat protecția în nordul țării în timpul unui atac cu rachete al rușilor și a distrus o rachetă în districtul Vîșhorod al regiunii Kiev.

„Astăzi am doborât rachete și drone iraniene. Din păcate, nu le doborâm pe toate. Sunt și lovituri, sunt distrugeri. Dar vom face totul pentru a asigura protecție completă pentru cerul nostru. Teroriștii pierd întotdeauna. Libertatea câștigă întotdeauna”, a subliniat Zelenski.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22