Zelenski susține că trei centrale nucleare din Ucraina au fost survolate de rachete rusești

L. G. | 27.04.2022

Volodimir Zelenski a denunţat miercuri faptul că trei rachete de croazieră rusești au survolat simultan reactoarele de la centralele nucleare din Zaporojie, Hmelniţki şi Iujnoukrainskoe, potrivit EFE.

Pe aceeași temă

„Chiar astăzi, trupele ruse au lansat trei rachete împotriva Ucrainei în aşa fel încât acestea au survolat direct reactoarele centralelor noastre nucleare, toate trei simultan, din Zaporojie, Hmelniţki şi Iujnoukrainskoe. Ce este asta? Ne ameninţă în acest mod? Sau trag de probă? Pur şi simplu, nu am cuvinte să comentez", a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat în noaptea de marţi spre miercuri, conform Interfax-Ukraina.

Acţiunile militarilor ruşi în zona centralei nucleare de la Cernobîl au arătat că aceştia nu cunosc regulile de securitate nucleară, a avertizat preşedintele ucrainean.

"Se pare că ei nu au înţeles ce este Cernobîl. Trupele ruse care au încercat să atace Kievul prin zona Cernobâl au folosit acest teritoriu închis ca punct de sprijin militar", a spus Zelenski, amintind de primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina.

"Au amenajat poziţii la sol, unde chiar şi să stai în picioare este periculos. Ei au condus vehicule blindate pe teritoriul unde sunt îngropate materialele contaminate cu radiaţii. Cantitatea de particule radioactive de acolo depăşeşte limitele admise", a subliniat preşedintele ucrainean.

În plus, ruşii "au distrus punctele de monitorizare a radioactivităţii, sistemele de control ale centralei nucleare de la Cernobîl, au jefuit laboratorul de analize nucleare. Au furat chiar şi obiecte contaminate", a adăugat Zelenski.

În acelaşi timp, a declarat el, la ora actuală, funcţionarea neîntreruptă a centralelor, inclusiv a centralei nucleare din Zaporojie, ocupată temporar de ruşi, este garantată graţie profesionalismului specialiştilor ucraineni care lucrează încă acolo.

Declaraţiile lui Zelenski intervin la o zi după ce alte două rachete de croazieră lansate de trupele ruse survolaseră la altitudine joasă centrala din Zaporojie, în sudul Ucrainei, considerată cea mai mare din Europa, potrivit companiei de stat care o administrează, Energoatom.

Rachetele au lovit oraşul cu acelaşi nume, situat la numai câţiva kilometri distanţă de centrala nucleară, făcând cel puţin un mort.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22