Zelenski: Ucraina nu este ultima oprire a invaziei Rusiei. Nu există alternativă la victoria noastră

L. G. | 17.02.2023

Volodimir Zelenski s-a adresat vineri, prin videoconferinţă, liderilor reuniţi la Conferinţa de Securitate de la Munchen, subliniind importanţa accelerării livrărilor de arme occidentale, „pentru a salva v

Pe aceeași temă

Zelenski şi-a început pledoaria prin a compara lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti cu cea dintre David şi Goliat. Dar Kievul nu are încă „praştia lui David din Israel”, a spus el, făcând aluzie la întâlnirea sa de ieri cu ministrul israelian de externe, Eli Cohen.

Goliat a început deja să piardă teren şi va cădea cu siguranţă deja în acest an, i-a asigurat Zelenski pe participanţi, îndemnându-i pe aliaţi să se asigure că nu există „nicio alternativă” la victoria ucrainenilor.

Zelenski a subliniat importanţa accelerării livrărilor de arme occidentale către Ucraina, pentru că „de viteză depind vieţile oamenilor”.

Praștia lui David

„Praştia lui David” este numele colocvial sub care este cunoscut un scut antibalistic cu rază medie de acţiune al Israelului, dezvoltat împreună cu americanii de la Raytheon, iar Ucraina este dornică să aibă orice sistem care să-i asigure apărarea în faţa rachetelor trase de Rusia. 

Israelul însă are o poziţie delicată în ecuaţia războiului din Ucraina, având nevoie să-şi menţină relaţii bune cu Rusia din cauza Iranului. Israelul a condamnat invazia rusă în Ucraina, dar şi-a limitat asistenţa acordată Kievului la ajutor umanitar şi echipament de protecţie. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a revenit la putere în decembrie, a vorbit despre revizuirea politicii privind conflictul, dar nu a promis totuşi nicio livrare directă de arme către Kiev.

Ministrul israelian de externe Eli Cohen a venit joi la Kiev, fiind prima vizită de acest fel de la invazia rusă în Ucraina, în condiţiile în care Israelul se coordonează cu Rusia în ceea ce priveşte loviturile asupra unor presupuse ţinte iraniene din Siria.

În timpul unei şedinţe comune cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, Eli Cohen a declarat că Israelul va sprijini o iniţiativă de pace ucraineană la Naţiunile Unite, săptămâna viitoare, şi va contribui la asigurarea a până la 200 de milioane de dolari pentru proiecte de sănătate şi infrastructură. El a adăugat că Israelul va ajuta, de asemenea, la dezvoltarea unui sistem inteligent de avertizare timpurie a raidurilor aeriene.

Fără a menţiona Rusia în niciun moment, Cohen a declarat că Israelul rămâne „ferm solidar cu poporul ucrainean” şi susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. „Sunt mândru să fiu alături de Ucraina în faţa acestor vremuri dificile”, a spus Cohen.

Rusia încearcă să ștranguleze R. Moldova

Zelenski a susținut că, în timp ce Occidentul încă negociază livrări de tancuri, Kremlinul caută modalităţi de a „strangula” Republica Moldova, relatează Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.

„Avem nevoie de viteză. Viteză pentru încheierea acordurilor, viteza livrărilor pentru a ne consolida lupta, viteza deciziilor pentru a limita potenţialul rusesc. Nu există alternativă la viteză, pentru că de ea depinde viaţa”, a indicat Zelenski în mesajul transmis prin legătură video.

El a mai susţinut că este „evident” faptul că Ucraina nu va fi ultima oprire în invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin, astfel că, dacă Ucraina cade, liderul rus îşi va continua agresiunea către alte foste republici sovietice.

Totuşi, Zelenski crede că este puţin probabil ca Belarusul să se alăture Rusiei cu armata sa în campania militară contra Ucrainei.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean a contestat ideea că în Ucraina corupţia este endemică şi a promis că, după războiul cu Rusia, va putea să se ocupe de aceasta.

„Goliatul rus va cădea anul acesta”, anul viitor pe vremea aceasta va fi „prima Conferinţă de Securitate după război” şi cu o „Ucraină liberă”, a pronosticat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin „încearcă să câștige timp pentru agresiunea sa”, „mizează pe oboseala părţilor”, dar „îl putem învinge pe Putin, nu doar pe Putin, ci pe toţi Putinii din lume”, a îndemnat Zelenski.

„Nu există alternativă la victoria Ucrainei. Nu există alternativă la aderarea Ucrainei la UE. Nu există alternativă la Ucraina în NATO”, a concluzionat preşedintele ucrainean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22