Zelenski vrea să scoată în afara legii Biserica Ortodoxă Ucraineană tutelată de Patriarhia Moscovei

L. G. | 02.12.2022

Volodimir Zelenski a anunțat joi seară că organizațiile religioase care au legături cu Rusia vor fi interzise, prima vizată fiind chiar Biserica Ortodoxă Ucraineană care îl aparține de Patriarhia Moscovei.

Pe aceeași temă

Președintele ucrainean a declarat că a însărcinat o structură specializată, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică şi Libertate de Conştiinţă, un soi de minister al Cultelor, să analizeze din punct de vedere religios Statutul Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru a identifica „prezența unei lrgărturi bisericești-canonice cu Patriarhia Moscovei și, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege”. În traducere, Biserica Ortodoxă Ucraineană care se află sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Moscovei va fi scoasă în afara legii.

„Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, şedinţă în cadrul căreia am analizat numeroase fapte privind legăturile anumitor cercuri religioase din Ucraina cu statul agresor”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul zilnic transmis, seara, către ucraineni.

Anunțul lui Zelenski vine odată cu raidurile agenților serviciilor secrete - SBU, purtând uniforme și cagule pe față, care au descins în mai multe sedii ale unor biserici și mănăstiri care aparțin Bisericii Ortodoxe supuse Patriarhiei Moscovei , într-o acțiune de „contracarare a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în spaţiul religios din Ucraina”.

Potrivit unui anunț al Serviciului de Securitate al Ucrainei, regiunile Zhytomyr, Rivne și Transcarpatia. Cinci mănăstiri și schituri au fost scotocite de mascați la primele ore ale dimineții.

Au fost făcute percheziții și la hoteluri și pensiuni din zonă care ar putea găzdui persoane implicate în activități ilegale.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSecurSerUkraine%2Fposts%2Fpfbid029FWQm5F1nXZRK8Rzsv6VBx7Y9PPVuywxLmBY4K8EdNPEvj7qkzA6LNJ5T5TFZ74al&show_text=true&width=500" width="500" height="671" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

„Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a însărcinat Guvernul să prezinte Verhovna Rada (parlamentul ucrainean – n.r.) un proiect de lege privind imposibilitatea organizaţiilor religioase afiliate la centrele de influenţă din Federaţia Rusă de a funcţiona în Ucraina”, a anunţat Volodimir Zelenski. El a explicat că trebuie create condiţiile pentru ca „niciun actor dependent de statul agresor să nu mai aibă ocazia să-i manipuleze pe ucraineni şi să slăbească Ucraina din interior”.

Zelenski a amintit în acest context vechea mănăstire rusească Kiev-Lavra Pecerska, (fondată ca mănăstire a peșterilor⁠ în 1051), care de curând a făcut obiectul unor raiduri ale forţelor de securitate sub acuzația că adăposteşte spioni, sabotori şi armament rusesc. Vastul complex Pecersk Lavra din Kiev – în traducere, Mănăstirea Peşterilor din Kiev, centrul spiritual și administrativ al Bisericii Ortodoxe Ucraineane care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei. Zelenski a anunţat cu acest prilej că s-a decis „verificarea prezenţei temeiurilor legale şi a respectării condiţiilor de folosire de către organizaţiile religioase a proprietăţii situate pe teritoriul patrimoniului istoric şi cultural naţional Kiev-Pecersk”. Înalţii prelaţi ar putea fi, astfel, evacuaţi din complexul care urmează să fie preluat de Ucraina.

„Toate organismele responsabile de asigurarea securităţii naţionale trebuie să intensifice măsurile de identificare şi combatere a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în mediul religios din Ucraina. Şi să aplice sancţiuni personale – numele de familie vor fi făcute publice în curând”, a mai anunţat preşedintele ucrainean.

„Prin aceste decizii, garantăm independenţa spirituală a Ucrainei. (…) Nu vom permite niciodată nimănui să construiască un imperiu în interiorul sufletului ucrainean”, a justificat Volodimir Zelenski măsurile luate.

Ucraina s-a aflat sub conducerea spirituală a Moscovei cel puţin din secolul al XVII-lea, dar o parte a Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a rupt de Moscova în 2019 din cauza anexării Crimeei de către Rusia şi a sprijinului acordat separatiştilor din Donbas.

În luna mai, într-o mişcare surprinzătoare, Biserica Ortodoxă Ucraineană care ţine de Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Biserica Rusă din cauza sprijinului acesteia din urmă, în special al Patriarhului Kirill, pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina. Gestul se pare, însă, că nu a convins că într-adevăr aceste legături sunt cu adevărat rupte.

În 2019, Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, Patriarhul Constantinopolului, de a forma o biserică independentă de Moscova, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autocefală. Majoritatea ucrainenilor aparţin acum de această biserică.

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14%, în special din estul ţării, erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22