Alegeri locale 2012. Câştigători şi înfrânţi

Andreea Pora | 12.06.2012

Pe aceeași temă

USL, câştigător la votul politic. 34 la 3 raportul la consilii judeţene

Rezultatele parţiale furnizate atât de Biroul Electoral Central (BEC), cât şi de partide în urma numărătorii paralele arată victoria USL, chiar dacă votul politic pare la acest moment (luni, 11 iunie) să nu depăşească totuşi pragul de 50%. Acest lucru constituie o surpriză, după ce toate exit poll-urile îl cotau cu 60%. Mai mult, USL a luat mai puţin decât în 2008, când PSD, PNL şi PC au candidat separat. Atunci PSD lua 28,06%, PNL - 19,8%, iar PC - 3,30%, adică, în total, 51,16%, spre deosebire de 2012, când BEC trece în dreptul USL 49,41%. Situaţia este întrucâtva asemănătoare şi la şefii consiliilor judeţene.

 

Cu toate acestea, potrivit BEC, USL conduce pe toată linia, deţinând supremaţia atât la votul pentru consiliile judeţene, cât şi la numărul de preşedinţi de consilii judeţene. Astfel, USL a obţinut 34 de preşedinţi de CJ. Este vorba de Argeş, Alba (unde Teodor Atanasiu –USL şi Ionel Dumitrel – PDL sunt despărţiţi de 220 de voturi), Bacău, Bistriţa, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea. Important este că multe dintre aceste consilii constituiau fiefuri tradiţionale ale PDL. Victoria zdrobitoare din Bucureşti, unde diferenţa la votul politic este de 39 de procente, lasă senzaţia înfrângerii definitive a PDL.

Cât priveşte PDL, scorul de la votul politic este undeva în jur de 17,35% şi în mod evident a pierdut comparativ cu 2008, când a obţinut 28,15%. A pierdut în primul rând Bucureştiul, dar şi câteva din fiefurile sale tradiţionale – Cluj, Botoşani, Suceava, Timiş, Dâmboviţa –, deţinând în acest moment doar 3 consilii judeţene: Alba (încă în dispută), Mehedinţi, unde se pare că a ieşit

Mihai Stânişoară, Neamţ, loc în care PDL a mers într-o alianţă cu UNPR, câştigător fiind Culiţă Tărâţă, şi Arad. Diversele alianţe în care a mers PDL îi aduc aproximativ 5 procente în plus, după cum susţine Adriean Videanu, care spune că votul politic ar ajunge la 21-22%. Cu toate acestea, informaţia nu a ajuns la opinia publică din cauză că BEC oferă doar rezultatele contabilizate în dreptul PDL, acestea fiind cele mediatizate.

Cu certitudine, o surpriză o constituie cele aproximativ 9 procente (cel mai mare scor este în Bucureşti - 10,38%) obţinute de Partidul Poporului al lui Dan Diconescu, plasat pe locul trei în ce priveşte votul politic. Cu toate acestea, PP-DD s-a dezumflat faţă de diferitele sondaje de opinie şi nu a reuşit să obţină niciun preşedinte de consiliu judeţean sau primar de oraş important.

Rezultatul UDMR este bun, situându-se undeva în jurul a 8%, cu 4 consilii judeţene obţinute: Covasna, Harghita, Mureş şi Satu Mare.

 

PDL a pierdut masiv la numărul mandatelor de primari

Rezultatele de la primării consfinţesc şi ele victoria USL, care este cotată, potrivit BEC (luni, 11 iunie), cu aproximativ 41,49%. Cu toate acestea, per total scorul este mai mare, deoarece PNL şi PSD au candidat separat în diferite oraşe. Astfel, PSD a obţinut independent de USL încă 12,33%, iar PNL 8,20%, ceea ce ridică scorul total la 62%. Ca număr de mandate de primari, USL are 986, la care se adaugă cele obţinute separat de PSD - 293 şi de PNL - 195. În total, 1.474 de mandate.

 

Important este însă că USL a reuşit, ca şi în cazul consiliilor judeţene, să obţină majoritatea reşedinţelor de judeţ, luând de la PDL oraşele importante, fostele sale fiefuri. Bistriţa, Alba, Caraş-Severin, Suceava, Botoşani se află acum în zestrea USL. În total,

social-democraţii se pot lăuda cu aproximativ 32 de oraşe reşedinţă de judeţ, printre care Constanţa, Iaşi, Timişoara, Galaţi, Buzău, Brăila, Târgovişte, Piteşti, Ploieşti. Cea mai înverşunată bătălie s-a dat pentru Cluj, adjudecat în final de Emil Boc, la o distanţă de câteva sute de voturi de Nicoară. Cel mai greu a atârnat însă în balanţă tot Bucureştiul, pe care USL l-a adjudecat aproape în totalitate, cu excepţia Sectorului 2, câştigat de Onţanu. Victoria a fost trâmbiţată de liderii USL, care s-au lăudat că „au scos“ PDL din Bucureşti.

Cât priveşte PDL, acesta a reuşit să obţină în jur de 16 procente, ceea ce înseamnă 385 de mandate de primari, aşa cum arăta BEC luni. A câştigat 8 oraşe reşedinţă de judeţ – Arad, unde Gheorghe Falcă şi-a conservat mandatul, Braşov, unde Scripcaru a câştigat din nou, Cluj, Neamţ. Cu toate acestea, pierderea, comparativ cu 2008, este semnificativă, PDL reducându-şi scorul cu peste jumătate. În Bucureşti pierderea este pe toată linia, dar semnificativă este cea de la sectoarele 3 şi 6, unde Liviu Negoiţă şi Cristian Poteraş au obţinut cu peste 20 de procente sub scorul luat de adversarii de la USL. Mediatizarea excesivă a acestor rezultate a mărit senzaţia de dezastru.

UDMR s-a descurcat destul de bine, mai ales în contextul competiţiei cu Partidul Civic Maghiar, reuşind să obţină la consiliile locale 6,08% şi la primării 7%, adică 164 de mandate de primar. Ca de obicei, şi-a adjudecat Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare. Rezultatul UDMR demonstrează că activarea mesajului naţionalist a fost util.

Interesantă este evoluţia Partidului Poporului, care la votul pentru consiliile locale se situează doar puţin sub media pe ţară, în jur de 7,3%, dar la primării a obţinut doar 0,76%, adică 13 mandate. Rezultatul arată că PP-DD practic nu a avut candidaţi competitivi, scorul politic fiind rezultatul OTV şi campaniei înţestate de promisiuni. Acest semnal pentru alegerile uninominale de la toamnă este extrem de important, deoarece, în mod evident, PP-DD are puţine şanse să obţină colegii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22