Ce scot din tomberon Realitatea Plus și Antena 3

Pentru a-și menține audiența, Antena 3 aduce mahalaua în prim-plan.

Brindusa Armanca 22.09.2020

De același autor

Odată cu toamna sosesc și grile noi la televiziunile românești. Totodată, campania electorală e în toi, iar televiziunile de știri au tot interesul, inclusiv financiar, să facă subiecte de promovare electorală sau, dimpotrivă, atacuri. Partizanatul se vede din elicopter. Aceleași voci ruginite exprimă la RTV susțineri mai mult sau mai puțin mascate pentru PSD, ALDE și Pro România, aceleași emisiuni răsuflate sunt resuscitate cu bani de campanie la Antene, Realitatea TV, B1 TV. Statul își permite azi să dea partidelor sume imense din bani publici, cu care unele partide cumpără nu doar publicitate electorală, ci și conștiințele defuncte ale unor jurnaliști, lucrători la companii de presă fără nicio tresărire deontologică. „De la alegerile locale şi legislative din 2016 şi până astăzi, costul finanţării forma­ţiunilor politice a crescut substanţial, de la 14,5 milioane de lei în 2016, la 252 milioane de lei în 2019 – adică de 18 ori. Finanţarea a crescut pentru că legea de finanţare a partidelor a fost modificată şi permite o finanţare pentru partide de la 0,02% din PIB până la 0,04% din PIB (dublu faţă de legea anterioară)”, nota Ziarul Financiar în august 2020. Partidelor li s-au alocat sume nejustificat de mari față de estimările făcute de experți: în opt luni ale anului în curs, partidele au avut o finanțare publică de 126 milioane de lei, din care PSD s-a bucurat de o alocație de 63 milioane de lei, PNL - 36,6 milioane de lei, USR - 9,2 milioane de lei, ALDE - 7,2 milioane de lei etc. Cu fonduri din belșug se poate obține orice. Dar și bugetele locale sunt generoase cu mass-media în vederea alegerilor. Gabriela Firea e campioană în a risipi banii bucureștenilor pentru propria promovare. Primăria Capitalei a difuzat în această campanie electorală 600 de spoturi într-o săptămână pe cinci televiziuni, adică vreo 1.800.000 de lei, a constatat ziarul Libertatea.

Antena 3 percutează în fiecare seară, iar invitații din PSD și ALDE sunt nelipsiți. Pentru a-și menține audiența, aduce mahalaua în prim-plan. O emisiune electorală cu mască a avut în centru o susținătoare ferventă a Gabrielei Firea pusă pe atacuri la contracandidatul cu șanse. Intenția de a-l ridiculiza pe Nicușor Dan și de a o ridica în slăvi pe „Gabi” a fost clară de la început: „Cică contracandidații sunt bărbați. Nu candidează niciun bărbat la Primăria Capitalei și nu săriți cu Traian Băsescu… Bărbați reali? Traian Băsescu e, dar restul? Nicușor e bărbat? Adică pe Nicușor îl votează bărbații? Întreb și eu așa… N-am nimic cu el, e matematician, e na… Ce să facă, bă, băiatule, Nicușor? Că dacă-l pui aicea și-o pui pe Gabi lângă, murim. Plânge! Așa e el”, afirma netulburată „Dana Budeanu, senzația momentului!”, cum scria pe burtiera emisiunii. Pentru publicul decent, senzația este de jenă. Pentru CNA a fost încă un prilej de a-și demonstra ineficiența: emisiunea adusă din mahalaua parvenitismului românesc a primit doar somație publică. Altă ispravă din mahalaua mediatică a comis, tot la Antena 3, Adriana Bahmuțeanu, candidată de sector, cu injurii și insinuări la adresa Clotildei Armand. Cu Codul Audiovizual în mână, CNA a dat o sancțiune minoră, de 5.000 de lei.

Realitatea Plus a venit în buza campaniei pentru parlamentare cu o emisiune demnă de misterele catacombelor, cu titlul „Culisele statului paralel”. Promo-ul e menit să dea publicului fiori: „Se strâng armate, se dau lupte, se iau decizii, se trădează, se ajută, se negociază. Sunt interese mari la mijloc, oameni influenți, putere, bani. Culisele statului paralel - Ce este statul paralel? Ce este în spatele subiectelor care fac știrile? Care sunt interesele?”, promitea să dezvăluie emisiunea. În locul revelațiilor, un fost milițian devenit sereist, Dorin Iacob, care s-a învârtit o vreme pe lângă președintele Băsescu și în medii politice, stă față în față cu Alexandra Păcuraru, fiica patronului penal al Realității TV /Plus, Maricel Păcuraru. Moderatoarea de ocazie face frumos la cadru și îl lasă pe fostul membru PNR, partidul lui Măgureanu, să debiteze banalități cu aerul că sunt dezvăluiri extraordinare. Țintele sunt evident electorale, dar refulează și vechi frustrări împotriva Monicăi Macovei, a Codruței Kövesi și a lui Coldea. Ceea ce e de înțeles, fiindcă omul s-a aventurat în afaceri suspecte cărora nu se știe când le vine rândul. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22