Cum să furi un interviu. Caz rușinos cu stiridiaspora.ro și Antena 3

Julia Sandra Vîrsta este o jurnalistă de origine română stabilită de douăzeci de ani în Italia, nu și-a părăsit vocația.

Brindusa Armanca 03.08.2020

De același autor

Lucrează în mass-media italiană, este membră a Ordinului Jurnaliștilor și a asociației corespondenților străini. Publică de câte ori are ocazia corespondențe în România. Așa s-a întâmplat la mijlocul lunii iulie 2020 când a acceptat difuzarea pe cristoiublog.ro a unui interviu realizat de jurnalistă cu un reputat medic italian din Milano. Doctorul Alberto Zangrillo, specializat în terapie intensivă la spitalul San Raffaele şi prorector al Universităţii Vita e Salute San Raffaele din Milano, i-a acordat Juliei Vîrsta un interviu de peste o oră despre situația pacienților infectați cu SARSCov2 din spital. El afirma că nu mai sunt pacienți în clinica sa și concluziona că virusul nu mai are aceeași putere. Interviul video a fost distribuit în live streaming colegilor din Associatia Stampa Estera.

Pentru că profesorul italian acordă greu interviuri, jurnalista a considerat că declarațiile sale ar fi utile și publicului român.Textul în traducere românească a apărut pe www.cristoiublog.ro, pro bono, fiindcă Ion Cristoiu a convins-o pe jurnalistă că nu are din ce să o plătească, el trăind din pensie. Versiunea italiană a fost postată integral tot acolo, în format video.

„Uitându-mă pe Facebook, pe pagina unei prietene, am avut surpriza să văd un titlu pe stiridiaspora.ro datat 17 iulie care îmi suna asemănător cu al meu, dar cu o eroare:<Medic român: Coronavirusul nu mai este în stare, din fericire, să producă o boală gravă>. Titlul meu era <Medic din Italia etc.> În rest, era preluat cuvânt cu cuvânt o parte din interviul meu cu profesorul Zangrillo, iar la autor apărea un nume necunoscut mie, Loredana Iriciuc. Mai mult, în dreptul întrebărilor era șters munele meu și înlocuit cu prescurtarea cuvântului „reporter”. M-am supărat foarte tare, fiindcă este un furt fără scrupule”, a declarat jurnalista pentru revista „22”.

Mai mult, partea a doua a interviului a apărut pe 19 iulie pe același site dedicat diasporei românești, în aceleași condiții, cu titlu schimbat:„Medic din Italia, afirmații incredibile: „Nimeni nu mai moare de COVID-19 de cel puțin două luni”. Sursa menționată, atât la prima parte cât și la a doua, era cristoiublog.ro. Nicio referire la adevăratul autor, jurnalista Julia Vîrsta.

Hoțomănia nu s-a oprit aici. Antena 3 a preluat șase minute din interviul video în emisiunea Esențial din 19 iulie. Genericul ales pentru difuzarea fragmentului era „Interviu controversat al unui profesor italian”, pe care acesta l-ar fi acordat site-ului Cristoiu TV. Antena 3 s-a folosit din plin de conținutul jurnalistic preluat cu seninătate: a fabricat și un articol sub semnătura Claudiei Simion din transcrierea câtorva întrebări și răspunsuri, fără a preciza autorul real. Furtul s-a asociat și cu mesajele înșelătoare pe care atât titlurile de pe stiridiaspora.ro, cât și burtierele utilizate la Antena 3 le-au sugerat. Medicul italian vorbea punctual despre situația din spitalul său, iar nu despre un tablou general al pandemiei. Extrapolări de genul „Nimeni nu mai moare în Italia de COVID-19 de cel puțin două luni”, sau „Coronavirusul nu mai este în stare, din fericire, să producă o boală gravă” sunt toxice fiindcă distorsionează mesajul din conținut, dezinformează și îndeamnă cetățenii să lase garda jos. Din păcate, coronavirusul își arată puterea în aceste zile când curba ascendentă a îmbolnăvirilor a generat noi măsuri sanitare în mai multe țări.

Julia Sandra Vîrsta i s-a adresat prin intermediul echipei sale lui Ion Cristoiu, căruia îi cedase gratuit difuzarea interviului, solicitându-i să intervină pentru repararea preluărilor interviului prin prezentarea adevăratului autor. Deși a promis să vorbească cu Ana Maria Roman, realizatoarea emisiunii „Esențial”, nimic nu s-a schimbat, cum nici site-ul stiridiaspora.ro nu a rectificat sursa, deși primise un e-mail cu această solicitare, susține Julia Vîrsta. Confruntată cu o încălcare flagrantă a dreptului de autor, precum și cu încălcarea rușinoasă a deontologiei jurnalistice, Julia Vîrsta face apel prin intermediul revistei „22” la Antena 3 și la stiridiaspora.ro să facă toate corecturile necesare pentru a o evidenția ca autoare, reașezând situația în definiția etică a profesiei de gazetar. „În Italia așa ceva se pedepsește prin lege”, ne spunea cu amărăciune jurnalista. Și în România legea pedepsește furtul intelectual, plagiatul, substituirea autorului.

Iată dovezile:

https://www.cristoiublog.ro/prof-dr-alberto-zangrillo-virusul-nu-mai-este-in-stare-din-fericire-sa-produca-o-boala-grava/

https://m.stiridiaspora.ro/medic-roman-coronavirusul-nu-mai-este-in-stare-din-fericire-sa-produca-o-boala-grava_447639.html

https://m.stiridiaspora.ro/medic-din-italia-afirma-ii-incredibile-nimeni-nu-mai-moare-de-covid-19-de-cel-pu-in-doua-luni_447794.html

https://www.antena3.ro/coronavirus/medic-din-italia-afirmatii-incredibile-nimeni-nu-mai-moare-in-italia-de-covid-19-de-cel-putin-doua-577809.html

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22