Despre TVR, numai de bine!

Brindusa Armanca 16.10.2012

De același autor

O schimbare a legii, propusă etern și pusă la naftalină după alegeri, este o soluție, așa încât imixtiunea politică să fie abolită, iar TVR să poată funcționa după regulile unei întreprinderi de presă cu finanțare parțial publică.

Scoasă din inerția tipică pentru coloșii bu­ge­to­fagi, răsturnată cu susul în jos de o con­du­cere pe cât de intempestivă, pe atât de ne­constituțional instalată, televiziunea publică își evaluează cu frison ca­pa­citățile: de a rezista asaltului politic neîntrerupt, azi mai agresiv ca în alte legislaturi, de a exersa minimal soli­da­ritatea față de păcălelile ju­ridice ale unei restructurări sus­pecte, de a se opune mu­tilării definitive a jur­na­lis­mului de televiziune, inclusiv în denumirea profesiei și a specializărilor ei. Fiindcă, în­treabă pe blog Stelian Damov, realizator, adresându-i-se lui Claudiu Săftoiu și con­si­lierului său de taină, Zgabercea, omul lui Ma­zăre, știți ce este acela un reporter și ce es­te acela un redactor, meserii care au existat înainte ca dumneavoastră să intrați în presă și meserii care există și după plecarea dum­neavoastră din presă? Tocmai de aceea este greu de înțeles de ce vreți să le desființați, dar numai în TVR!“.

Jocul perfid cu nomenclatorul de meserii este invenția „genială“ pentru a se mima o re­structurare pe competență, în care nu crede nimeni. Totul ar sta într-o semnătură prin ca­re salariatul s-ar cere singur concediat, eva­luat și dat afară de tot, prin intermediul unor comisii unde supracontrolul este politic, pe față: din Comisia comisiilor ar urma să facă parte politicieni ai USL, deputați și senatori sau membri fideli ai PNL, PSD, PC (incluzându-i și pe mem­brii Consiliului de Ad­mi­nistrație, ca adepți politici), spre adânca frustrare a PDL-iștilor, care n-au fost invitați nici aici. Așadar, jurnaliștii vor fi evaluați de politicieni, după ce? După profesionalism sau după culoare, după experiență sau după obediență? Mihai Rădulescu, jurnalist, a lansat apelul „Opriţi imixtiunea carnetelor de partid în televiziunea publică!“, câțiva membri ai comisiei s-au retras din decență (Stere Gulea, Radu Filipescu, Cristian Pârvulescu ș.a.), iar zeci de alți profesioniști au trimis o Avertizare publică parlamentului, în care cer oprirea sus­pectei restructurări și luarea unor măsuri sal­vatoare, cu strategii de criză, în locul scoaterii de pe piață a instituției. Protestele curg atât la București, cât și la studiourile teritoriale din Iași, Cluj, Timișoara, iar pe Intranet-ul TVR, dat publicității pe Evz.ro, câțiva membri ai Consiliului de Administrație se întrec în ocări de partid, pe tabere, împroșcând și re­dactori neafiliați. De pildă, Lucia Hossu Longin îl face pe Valentin Nicolau „potaie mică, nea­gră și agresivă“, iar Nicolau o face pe ea me­galomană și uzurpatoare etc. Nimic mai iri­tant, pentru profesioniștii amenințați cu șo­majul, decât acest circ al decidenților, care ar trebui să răspundă primii pentru dezastru. „Nu frica de disponibilizări ne face să vă adre­săm prezentul avertisment public. Toţi sala­riaţii TVR ştim că avem o schemă de personal supradimensionată, încărcată cu persoane adu­se «pe sprânceană» şi pe obligaţii în ani de zile de conducere abuzivă. Salariaţii TVR ştiu că trebuie făcute disponibilizări! Ştim cu toţii că printre noi sunt oameni care trăiesc din lefuri frumoase fără să facă nimic, îi cu­noaştem pe aceştia şi dorim să plece dintre noi. Dar într-un singur fel: cu respectarea legii“, susțin autorii Avertismentului.

Audiențele scad permanent, menținându-se în marja de zero virgulă, de când producția a fost oprită și se dau numai reluări, ceea ce i-a făcut pe jurnaliștii Evenimentului Zilei să-l numească pe talentatul PDG Săftoiu „Domnul zero“. Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV acuză Consiliul de Administrație actual de subminarea televiziunii publice: „De prea mult timp, profesioniștii din Televiziunea Ro­mână sunt împiedicaţi prin deciziile dum­nea­voastră administrative să își exercite meseria pe care au făcut-o până acum cu pasiune și sacrificii. Lipsa de activitate a acestor pro­fe­sioniști este cel mai mare rău provocat cu bună știință Televiziunii Române“. Sindicaliștii mai cred că jocul ucigaș este în favoarea An­tenelor lui Voiculescu, tribuna de unde lan­sează mesaje actualii șefi din TVR.

Ce se întâmplă azi nu este decât consecința lașității politice a tuturor parlamentelor din 2000 încoace, fiindcă au refuzat să elibereze televiziunea publică din servitute și nu au tras la răspundere niciun Consiliu de Admi­nis­trație și niciun manager. În schimb, oalele sparte, managementul prost, deficitele le vor plăti angajații și publicul. O schimbare a legii, propusă etern și pusă la naftalină după ale­geri, este o soluție, așa încât imixtiunea po­litică să fie abolită, iar TVR să poată funcționa după regulile unei întreprinderi de presă cu finanțare parțial publică. Din soluție mai fac parte libertatea de creație, de exprimare, po­sibilitatea profesioniștilor de a crea și produce emisiuni, filme, dezbateri. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22