Infecția rațiunii în pandemie

Se vede în această conjunctură globală excepțională cât de importantă este presa și cât de necesară este respectarea principiilor etice ale profesiei.

Brindusa Armanca 19.05.2020

De același autor

Globalizarea și pandemia declanșată de COVID-19 au produs în mai multe țări mistificări similare, au circulat teorii ale conspirației trase la indigo, au fost diabolizate personaje de notorietate în capul cărora s-au aruncat toate frustrările sociale generate de restricțiile pandemiei. În întreg spațiul ex-comunist circulă povești terifiante despre planuri oculte de a distruge omenirea sau cel puțin de a o diminua prin uciderea deliberată a milioane de oameni prin pandemie, sau despre tehnologia 5G, care difuzează prin unde virusul ucigaș. De naivitate, de lipsurile din educație, de spaima firească în fața necunoscutului profită politicienii cinici, guverne pentru care libertatea e un moft și state angajate în războiul hibrid al destabilizării democrației.

În Ungaria, dacă citești presa arondată guvernului, cauza tuturor relelor este miliardarul american de origine maghiară, George Soros. Subiectul Soros a fost utilizat cu insistență de guvernele consecutive conduse de Viktor Orban, până la elaborarea unei legi anti-Soros și alungarea Universității Central-Europene din Budapesta. La metrou, în intersecții, în spații publice circulate, tronează panouri de mari dimensiuni cu o imagine malefică a miliardarului însoțită de textul „Să nu-l lăsăm să râdă el la urmă”, aluzie la proverbul „Cine râde la urmă râde mai bine”. Sute de publicații online și tipărite, televiziuni și posturi de radio adunate într-un consorțiu media aflat la dispoziția premierului Vik­tor Orban prin intermediul unui acolit al său se întrec în a-l portretiza pe George Soros în cele mai negre culori. O colecție de titluri a adunat publicația 444, una din puținele care îndrăznesc să critice guvernul și partidul FIDESZ aflat la putere. Descrierile sunt apocaliptice: Adevărata față a lui György Soros: speculant nemilos, colaborator al naziștilor; Orașul ar putea ajunge la sapă de lemn din cauza lui Soros; Soros finanțează sclavia; Soros nu se uită la bani nici când e vorba de discreditarea statului evreu; Soros a heckărit și alegerile din Canada; Soros îl manevrează pe președintele Franței, Emmanuel Macron; Soros se bagă peste tot și în Balcani; György Soros a manipulat și în Polonia; Bruxelles și Soros vor să îl demită pe premierul ceh Babiš; Oamenii lui Soros pregătesc, în Ucraina, campania îndreptată împotriva maghiarilor; György Soros stă și în spatele declanșării crizei din sudul Asiei; Ce caută Soros în Africa? - programe de instruire, provocarea de tulburări sociale și diamante însângerate; Soros ar vrea să influențeze întreaga lume; Soros încearcă să joace rolul de Dumnezeu; György Soros e Satana”, enumeră publicația 444, citată de Radio Europa liberă. Astfel, atenția cetățenilor este dirijată către inamicul fabricat de regimul Viktor Orban, în detrimentul democrației și al libertăților firești. George Soros a investit prin fundațiile sale miliarde de dolari pentru construcția democrației în Europa de Est, privilegiind țara sa natală, Ungaria. De fapt, spun câteva voci mai îndrăznețe, la urmă Viktor Orban râde de poporul său. Și râde mai bine.

Un alt „inamic” al lumii pomenit frecvent în mass-media manipulatoare este Bill Gates, magnat al tehnologiei, afurisit în toate limbile de circulație. Fotografia trucată care îl arăta încătușat a făcut de mai multe ori ocolul internetului. Un articol publicat în ziarul La Libre Belgique citat de G4Media analizează fenomenul diabolizării omului de afaceri american sub titlul Bill Gates „păpușa voodoo” a conspiraționiștilor de pe Internet. Cofondatorul companiei Microsoft dă apă la moară antivacciniștilor prin consistenta sa finanțare și intervenție publică în favoarea vaccinurilor. În același timp, conferă vizibilitate unor publicații și site-uri obscure prin reflexul notorietății sale: cu cât este mai extravagantă afirmația despre Gates, cu atât rețelele sociale sunt mai harnice în a o viraliza. S-a spus despre Bill Gates că oferă un vaccin otrăvit africanilor, că a paralizat sute de mii de copii în India, că este patronul ocult al Organizației Mondiale a Sănătății, că ne folosește creierul pentru a crea cripto-monede, că ne inoculează cipuri, că prin pandemia provocată vrea să scadă populația cu 15% sau chiar că este satanist.

Site-uri ca ortodox.info sau justițiarul.ro din România au distribuit astfel de tâmpenii fără nicio dovadă, pentru a slăbi încrederea oamenilor în măsurile sanitare de prevenție. Bill Gates este unul dintre marii filantropi ai lumii, el a donat pentru cercetarea în domeniul vaccinului și al medicației anti-COVID-19 peste patruzeci de miliarde de dolari. Iar pentru această informație există dovezi. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22