Mai terminați cu `iarna secolului`!

Brindusa Armanca 24.09.2013

De același autor

În fiecare an – dar absolut în fiecare an -, de vreo cinci-șase ani încoace, presa de la noi și cea din țări de tranziție publică la vreme de toamnă, aceeași știre vândută ca prognoză meteorologică: vine cea mai geroasă iarnă din ultimii 1.000 sau 100 de ani! Se întâmplă și acum, în ciuda faptului că știrea iernii năprasnice nu s-a confirmat deloc.

Lovite de amnezie, mass-media ignoră iarăși re­gula verificării rezonabile și reciclează o tâm­penie, ilustrând-o cu imagini siberiene dă­tătoare de fiori. „Circulația circulară a știrii“ plea­că de la Agenția Națio­na­lă Agerpres, care învârte ști­rea ba citând surse externe, ba amintind la ru­brica Revista presei publicații autohtone. Cu titlul ambiguu Meteorologii europeni con­firmă: am putea avea cea mai rece iarnă din ul­tima 100 de ani, fiindcă aso­ciază o cer­titudine cu o for­mu­lare du­bi­tativă, Agerpres servește pu­blicului, din păcate prin in­ter­me­diul grosului presei autohtone, o tocăniță de surse pornind de la Russia Today, con­di­men­tată cu o publicație germană online, tre­când prin AccuWeather, la mirodenii nor­ve­giene, bri­tanice și americane de la Uni­ver­si­tatea din Wisconsin. Totul pentru a face cre­dibilă o prog­noză imaginară, conform căreia ci­clul de 5 ani de ierni reci își va atinge apo­geul în ia­nua­rie și februarie 2014 în toată Eu­ropa, din cauza „oscilaţiei nord-atlantice, adi­că varia­bi­litatea climei în Atlanticul de Nord, care se ma­nifestă prin schimbarea tem­peraturii de la suprafaţa mării“. O explicație cețoasă cu alură tehnică. Ști­rea, cu variațiuni menite să în­ghețe sângele, ca Aver­tis­ment!..., sau cu in­di­ca­rea unor „ex­perți ruși“ ci­tați de Novaia Izvestia sau de portalul Utro, face înconjurul presei ro­mâ­nești în print și online, de la Evenimentul zi­lei la Adevărul, Cotidianul, Ro­mânia liberă, Jurnalul Na­ți­o­nal, Capital, ZiuaNews, ema­ra­mures.ro, ziaruldeiasi.ro, alba24.ro, stiri­de­cluj.ro, timisoaraexpress.ro, botosanine­cen­zu­rat.ro, ziare.com. Te­le­vi­ziu­nile B1 TV, Real­it­a­tea TV, România TV, An­te­nele, Pro TV ș.a. nu o ratează nici ele. Sursa cu autoritate știin­ți­fică amintită de mass-me­dia, care a preluat știrea, este „cunoscutul ex­pert german Do­minik Jung“. O căutare de câ­teva minute în online conduce la „vinovat“ pe web.de/ma­ga­zine/nachrichten, unde me­teorologul declară de la bun început că nu se pot face prognoze detaliate pentru perioade mai mari de 3 săp­tă­mâni și face o estimare pru­dentă exclusiv pen­tru Germania: lunile decembrie și ianuarie ar putea fi reci în cen­trul și sudul țării, iar ia­nuarie și pentru nordul Germaniei. Mai mult: pe Twitter este întrebat de spaniola @Isabel­Zubiaurre dacă poate să confirme că va fi cea mai geroasă iarnă din ultimii 100 de ani. Do­minik Jung răspunde: „Nu. Nu confirm. Ni­meni nu poate ști asta...“ și neagă că ar fi dat presei spaniole alte de­clarații decât pen­tru publicația germană.

Nici presa țărilor vecine nu scapă de tentația senzațiilor reci cu iarna secolului. Ungurii o iau, ca și moldovenii de altfel, de la Vocea Ru­siei, care recirculă același text tradus în di­verse limbi, înflorit cu teoria „frigiderului des­chis“, datorat încălzirii antarctice, explicat de Elena Ponkratenko, și ea prezentată drept ex­pertă renumită, adăugând precizări liniștitoare pentru ruși, care vor fi ocoliți anul viitor de nă­bădăile gerului, în vreme ce Europa se va pre­da ghețurilor. În acest timp, adevărații experți ai globului își bat capul cu un raport inter­gu­vernamental al ONU asupra încălzirii globale (Panel on Climate Change), care va fi dat pu­blicității în 27 septembrie. Se așteaptă surprize de la acest document, care ar putea arunca în aer teoriile costisitoare de până acum.

Puțini jurnaliști și-au luat răgaz să cum­pă­nească asupra informației și să se îndoiască un pic. Totuși, au făcut-o cei de la Realitatea TV, B1 TV și Jurnalul Național, poate și alții, dar nu mulți, care au consultat specialiști ANM. Ex­perții noștri au arătat că prognozele pe ter­men lung nu pot fi exacte. Jurnaliștii ar fi pu­tut „sări“ această nonștire, dar presiunea uni­for­mizării în media este imensă, iar „re­ci­cla­rea informației“ devine regula păguboasă ca­re produce „gunoi“ în loc de conținut valoros. Iar aici, revista Cancan e pe podium cu titlul Vești HORROR de la meteorologi!, urmată de agendadeiasi.ro cu Veste șoc de la experții ruși, iar pe locul trei se califică mesajul fa­ta­list transmis de alba24.ro: Gata cu domnia! Vine iarna. De acum te îmbraci mai gros și plătești mai mult la factura de gaz. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22