Noua încălecare a televiziunii publice

Brindusa Armanca 24.07.2012

De același autor

E ca un blestem, TVR nu poate scăpa de zăbala politicienilor care și-au dorit supunere oarbă, șefi afiliați, sensibili la comanda de partid și de stat, susținuți de consilii de administrație fără nicio viziune (în afara propriilor interese), precum și jurnaliști fără coloană, amnezici la etica profesiei.

Dacă, pe vremea lui Alexandru Lăzescu, TVR a intrat într-o periculoasă buclă de faliment, analizabilă dacă cineva ar fi dorit, cel puțin în decență și libertate de exprimare jurnalistică nu s-au putut raporta de­ra­ieri. A venit epoca USL. Ia să vedem ce s-a declarat și ce s-a „implementat“ de la co­co­țarea USL la putere. La în­ceputul lui iunie, Ponta de­clara că nu dorește ca ac­tu­alul președinte TVR, pe atunci încă Lăzescu, să fie înlocuit cu unul de la USL, ci așteaptă un plan de reorganizare și abia atunci va cere ANAF de­blocarea conturilor televiziunii publice. În nici două săptămâni, întreaga conducere a TVR era aruncată peste bord, iar din noul consiliu de administrație erau eliminați membrii opoziției, adică PDL, măsură fără precedent și împotriva legii. Imediat după ce și-au instalat acoliții, aproape fără excepție devotați PSD, PNL sau PC, conturile au fost deblocate fără planuri de reorganizare și alte farafastâcuri. N-a trecut ne­observată această nouă metodă de pre­si­une politică, semnalată de ActiveWatch și de alte organizații.

Mai departe: zise Antonescu Crin, copreședinte USL (dar în­că nu președinte interimar și foarte jucător), că Rodica Cul­cer este „pensionară ne­sim­țită“, iar despre niște ziariști re­marcabili că sunt niște „ra­tați“, iar ca urmare toți aceștia au fost îndepărtați, ei bine, în proaspătul și vioiul con­siliu de administrație, în afară de o bine cunoscută pen­sionară atât de „simțită“, încât i se rupe inima de infractorul Năstase, a mai intrat o foarte reușită membră a Consiliului Național al PSD, Anne Jugănaru, urmărită penal alături de Adrian Severin pentru „complicitate la fo­losirea sau prezentarea de documente ori de­claraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fon­duri din bugetul general al Comunităţilor eu­ropene sau din bugetele administrate de aces­tea, cu consecinţe deosebit de grave, în for­mă continuată“. Nici nu mai vorbim de alte fi­guri de glorie ale noului CA, printre care stră­lu­cește și Valentin Nicolau, intrat pe ușa din dos, nelegală, ca reprezentant al salariaților, care i-a cucerit pe bravii salariați ai TVR pro­mițându-le, și aici e musai să cităm exact, „eli­minarea agenţilor politici sub acoperire de jurnalişti“, spre slava libertății de expresie. Și peste toți aceștia, Claudiu Săftoiu ca pre­șe­dinte-director general, un fost șef SIE glorios (parcă asta era de rău, când era criticat pre­mierul Mihai Răzvan Ungureanu), luxat în cinci minute de papá Voiculescu, sub pulpana că­ruia stă pitit în prezent.

Imediat și fără amânare, au fost plasați în lo­curi cheie, la Direcția Emisiunilor Informative și la coordonare, doi merituoși „jurnaliști sub acoperire“, dacă e să folosim categorisirile în vigoare, Claudiu Lucaci și Monica Ghiurco. Ca urmare, președintele ales, dar suspendat este obstrucționat pe TVR în campania pentru re­fe­rendum, iar cel interimar e lăsat să peroreze contra, tonul unor moderatori de pe TVR Info este angajant în favoarea USL (Adrian Bucur merită avansat, combate bine!), iar proiectele care dădeau televiziunii publice o șansă în a se moderniza, este vorba despre TVRInfo.ro, TVRplus.ro, TVR.ro şi site-urile de eveniment, au fost pulverizate din ignoranță (e vorba de directorul interimar, Radu Călin Cristea, care con­sidera autonomia site-urilor „o enclavă edi­torială stranie“, iar asta sigur n-a învățat-o la Radio Europa Liberă, unde a lucrat) și din decizie politică, din deplina putere a unui PDG și CA angajate în luptă. Pretextele invocate de Monica Ghiurco, care i-au făcut pe Mona Dârțu, director TVR Interactiv, pe editorii Te­odor Tiţă şi Alexandra Bădicioiu-Matei să ple­ce, arată că nu se dau doi bani pe com­pe­tență, iar la butoane se află niște ha­barniști, care nu știu nici că CNA nu are atri­buții în online și nici că parlamentul nu e tatăl jur­naliștilor pentru TVR, ca să le dea voie, sau nu, să își facă meseria. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22