Portaluri de știri false, clone, abureli

Brindusa Armanca 10.03.2015

De același autor

Proliferează pe Internet site-uri de știri românești mai conspirate decât serviciile secrete.

 

 

S-a dat o bătălie acum câțiva ani pentru a se publica patronatul mediilor românești, luptă pe jumătate câștigată de adepții transparenței și pluralismului. Atunci s-a aflat cine stă în spatele unor firme off-shore de­ținătoare de importante te­leviziuni, s-a relevat în parte acționariatul ziarelor au­toh­tone, s-a determinat gradul de concentrare a industriei, iar Centrul pentru Jurnalism In­dependent a construit un site accesibil intitulat Me­dia­Index, care n-a mai fost ac­tualizat când s-a terminat pro­iectul.

 

Pescuitorii în ape tulburi au găsit în era di­gitală cele mai bune condiții să se ascundă în imensitatea Internetului. Au apărut noi por­ta­luri de știri care aruncă pe piața media spe­culații, fantezii, știri din burtă, vehiculate apoi via Facebook, Twitter etc. pe numeroase plat­forme. Printre cele mai noi este HotInfo.ro, care mizează pe confuzia cu numele unui por­tal serios și credibil de știri, cu trafic bun, HotNews. Cine vrea să ştie ce e cu „clona“, ci­ne deține site-ul, cine sunt redactorii află că proprietarul este „ofițer acoperit acoperit“, cu nume de cod „Bulă007“, cu mama „De­cebal“ și tata „Traian“, care „îi arde pe toți“. Dincolo de șagă, știri preluate de peste tot, un pic rescrise sau nu. Foarte rar se indică sur­sa „clonării“. Altă enigmă este Comisarul.ro, ac­tiv pe rețelele de socializare, care abundă în supratitluri ca Exploziv!, Exclusiv! și titluri golănești ca: Nesimțita cu be­ămveu, speranța din pesedeu (Rovana Plumb), Exploziv/Neveste şi rude de par­la­men­tari angajate la doi şi-un sfert ca informatori, Codoașa de clan și prostituata de pre­să. Pe scurt, mă-sa lui Ponta, la clătit, la Antena 3, Rușine România!/Un ra­hat galonat (Gabriel Oprea), Jigodia continuă recitalul anti-DNA (Victor Ponta), Băsescu mârâie la Parchetul General etc. Conținutul este ciugulit de pe peste tot și reîmpachetat prost, dar savurat de opoziția“ cârtitoare de pe rețelele sociale. Cât despre contacte, ni­mic: un e-mail neutru și niște linkuri spre pu­blicații online regionale, 42 la număr, pentru a da impresia de acoperire națională.

 

Flux24.ro, apărut în preajma alegerilor pre­zi­dențiale de anul trecut, plutește în ceață, lan­sând și verzi, și uscate sub numele de „dez­văluiri“ sau „dosare“. La întrebarea al cui e site-ul pusă de o cititoare, mai ales că există un flux.md, veche publicație progresistă din Chișinău, șoimpress răspunde: „Este vorba de un portal coordonat de Andrei Bădin“, ceea ce este probabil, după ce Andrei Bădin a fost îndepărtat de la B1 TV, fiind urmărit penal pentru mita luată de la baronul“ me­hedințean Duicu. Multe din informațiile marca Bădin sunt formulate ca de la servicii“, unele dosare sunt interesante, dar speculațiile sunt la ordinea zilei. Ultimul fonfleu servit și, din păcate, preluat de multe site-uri, este „su­părarea“ președintelui Iohannis, care refuză să dea mâna cu gen. Oprișor, proaspăt numit consilier prezidențial pe securitate. Aiureala este demontată de fostul purtător de cuvânt de la Cotroceni, Bogdan Oprea, care descrie or­ganizarea ședințelor CSAT, cu întâlniri pre­liminare între președinte și secretarul CSAT, în acest caz chiar generalul în cauză. „Jur­nalism de tarabă!“, exclamă Bogdan Oprea, avertizând că nu tot ce zboară pe site-uri suspecte sunt știri adevărate.

 

Mai amintim publicații online și site-uri chitite pe producția de propagandă sau pe „spo­ve­danii“, ca DCNews al lui Bogdan Chirieac, un ins care ar fi trebuit de mult exclus din breas­la jur­naliștilor, Inpolitics sau mareaspovedanie.ro, un blog unde plânge și suspină brokerul fugar Cristian Sima. Nerecomandate pentru cei care vor informații, nu interpretări, denunțuri, în­vâr­teli.

 

PSNews, fost Pe Surse, își explică existența cam așa: „Echipa psnews.ro este formată din­tr-un grup de jurnalişti care nu sunt mul­ţumiţi doar cu ceea ce aud în conferinţele de presă, de ceea ce stiripesurse.ro citesc în co­municatele sau declaraţiile oficiale ale po­li­ticienilor, ci vă prezintă spusele şi faptele oa­menilor ce compun clasa politică aşa cum sunt ele... necenzurate de consilieri, ne­tre­cute prin filtru de partid, necosmetizate. Pe scurt, noi vă prezentăm ştirea, dvs. trageţi singuri concluziile. Pentru că suntem pro­fe­sionişti nu ne rezumăm doar la a prezenta vorbe şi fapte, ci le ilustrăm cu documente în exclusivitate, fotografii şi înregistrări video“. Apar câteva nume de jurnaliști, trei contacte pe mobil, dar promisiunea e neonorată, știrile fiind ca peste tot, din dosare, din comunicate, din declarații de presă. Un frate mai mare ar fi stiripesurse.ro, des citat, despre care se spu­ne în piață că i-ar aparține lui Iosif Buble. Rămânem la presupuneri, fiindcă și aici in­for­mațiile sunt parțiale, cu o echipă redacțională totuși la vedere și o listă de colaboratori. Pru­dența e bună cu aceste surse nesigure și vi­clene.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22