Da, fără echivoc. Ponta trebuie sa demisioneze

Adrian Papahagi 24.11.2014

De același autor

Ponta trebuia să demisioneze imediat ce plagiatul său a fost constatat de Universitatea din București, care îi acordase titlul de doctor, așa cum a declarat pentru El País. Era un gest de elementar bun simț, pe care îl făcuseră și alți politicieni europeni, precum președintele Germaniei sau președintele Ungariei.

Ponta ar fi trebuit să demisioneze după lovitura de stat ratată din vara lui 2012, când a fost înfierat de toți partenerii occidentali, inclusiv cei din familia socialistă. De asemenea, ar fi fost decent să demisioneze după accidentul aviatic din Apuseni, când el petrecea la restaurant sau juca baschet în loc să coordoneze celula de urgență, și a demonstrat cel mai rece și inuman cinism.

Cu atât mai mult trebuie să demisioneze după grava încălcare a dreptului la vot al cetățenilor români din diaspora. Ponta a recunoscut expressis verbis în ultima dezbatere cu Klaus Iohannis că responsabilitatea organizării scrutinului îi revine și că vina va fi a lui dacă în diaspora nu se va vota corespunzător. Ponta și Corlățean fuseseră preveniți asupra unei participări masive la vot, dar au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a limita votul diasporei, de care se temeau: au organizat secții de vot insuficiente în zonele cu mari comunități de români; au refuzat oferta unor primari italieni sau spanioli de a organiza secții de vot pentru români; au mascat golănește reducerea de facto a numărului de secții în aglomerațiile mari de români prin înființarea unora în zone lipsite de comunități semnificative; au refuzat orice suplimentare a numărului de secții între tururi, când deja devenise clar că în condițiile date mii de români nu vor putea vota. Îngrădirea votului, la care s-au pretat cu metodă Victor Ponta și Titus Corlățean, reprezintă o faptă penală, pentru care vor trebui să răspundă. În fond, Titus Corlățean și-a recunoscut vina, demisionând; același lucru trebuie să-l facă și Victor Ponta.

Nu văd așadar niciun motiv pentru care Victor Ponta ar mai avea căderea morală să conducă guvernul României. Indiferent de considerentele tactice ale opoziției, care ar prefera poate ca Ponta să deconteze în 2015-2016 proasta guvernare din 2012-2014, din punct de vedere strict principial Victor Ponta trebuie să plece.

 

Adrian Papahagi
Univ. Babeș-Bolyai, Cluj

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22