De același autor
O sintagmă tradițională care asociază automat eticheta de „lider al lumii libere“ oricărui președinte american nu mai are practic acoperire odată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Din cel puțin două motive. Primul, pentru că Trump pune puțin preț pe alianțele strategice tradiționale ale SUA, din Europa și Asia. Pentru el tot ceea ce contează este ca, utilizând puterea economică și militară superioară a Americii, să-și impună voința asupra celorlalți, indiferent cine sunt ei, parteneri tradiționali sau adversari, în consens cu filosofia sa de business, cultivată în zeci de ani de afaceri în zona imobiliară. De aceea și preferă deal-urile comerciale bilaterale, pentru că acolo are din start avantajul masei, al enormei piețe din Statele Unite. Acesta este și motivul pentru care a renunțat imediat la TPP și ar saluta entuziast, de fapt a și făcut-o deja, ideea unei dezintegrări a Uniunii Europene. Pentru că o astfel de evoluție s-ar înscrie în filosofia sa de interacțiune bilaterală cu celelalte țări.
Alte considerații, precum acelea că proiectul UE, cu toate problemele sale, a asigurat pacea și prosperitatea unui spațiu esențial și pentru prosperitatea și securitatea Americii (schimburile comerciale transatlantice, peste 1.000 de miliarde de dolari, sunt cele mai extinse de pe glob), i se par marginale ca importanță. De altfel, el pare mai interesat să stabilească bune relații cu Vladimir Putin decât cu aliați tradiționali din Europa Occidentală precum Germania, pe care o trece, alături de Japonia, mai degrabă în categoria țărilor cu care America se află în competiție. Lucru firesc, dacă nu vezi politica externă dintr-o perpectivă strategică, ci doar prin prisma unor câștiguri pe termen scurt, așa cum ar face orice om de afaceri din zona imobiliară. E neclar dacă lipsa sa de interes pentru primul tip de abordare ține de convingerile sale profunde în această materie sau dacă acționează strict pe linia intereselor sale imediate de a-și mulțumi baza electorală.
Al doilea motiv este acela că înseși conceptele de „lume liberă“, de „valori occidentale“ nu rezonează deloc cu convingerile profunde ale noului președinte. Încă din copilărie, tatăl său i-a inoculat ideea că singurul lucru care contează este să câștigi. Cu orice preț. Detaliile, ingredientele procesului în sine sunt puțin importante. Noul președinte se vede pe sine ca un fel de capo di rutti capi, gata să bată oricând cu pumnul în masă pentru a-și impune voința.
E adevărat, am văzut recent unele „ajustări“ de poziții în materie de politică externă care pot fi considerate încurajatoare. De pildă, a renunțat brusc la a pune în discuție One China Policy, după ce a înțeles că Beijingul nu acceptă chestiunea ca pârghie de negociere. Ceea ce e totuși destul de umilitor din perspectiva tonului belicos inițial. La fel, l-a asigurat pe premierul japonez Shinzo Abe de sprijinul „sută la sută“ al Statelor Unite, după ultimul test cu o rachetă balistică întreprins de Coreea de Nord. Mai târziu, Stephen Miller, unul dintre consilierii cei mai influenți ai lui Trump, a declarat că America va consolida „alianțele vitale din regiunea Pacificului“ ca parte a strategiei de a contracara ostilitatea crescândă a regimului din Coreea de Nord. Problema e că astfel de considerații vin după ce SUA s-au retras din pactul comercial TPP lăsând cale liberă expansiunii comerciale a Chinei nu doar în Asia, ci și în America de Sud. Or, considerentele economice sunt extrem de importante atunci când intră în discuție competiția pentru influență în regiune între Beijing și Washington.
Astfel de „schimbări de direcție“ par să dea dreptate celor care spuneau că nu trebuie să ne impacientăm, politica externă americană se va întoarce către cursul său firesc din perioada postbelică. E posibil ca așa să se întâmple. Însă anumite daune sunt deja greu de reparat. Cel puțin pe termen mediu. Ostilitatea globală față de America a atins cote probabil nemaiîntâlnite în ultimii zeci de ani. Și nu doar în regiuni în care o astfel de atitudine era tradițional prevalentă.
Declarațiile noului lider de la Casa Albă au resuscitat mai vechile curente antiamericane din Europa. Emmanuel Macron, un posibil câștigător al cursei prezidențiale din Franța, crede că în era Trump Statele Unite nu mai sunt în măsură să garanteze securitatea Europei și nici să „coorganizeze“ globalizarea alături de UE. În timp ce Donald Tusk, care vine din Polonia, o țară cu puternice sentimente proamericane (!), vede în America o amenințare la adresa unității Europei. Unele poziționări sunt însă mult mai radicale. De pildă, Jacques Attali, fost președinte BERD, crede că Europa ar trebui să se alieze cu China împotriva Americii. Attali nu se sfiește să propună, între altele, un blocaj al investițiilor în America și chiar al călătoriilor cetățenilor americani în Europa și China. Evident, e foarte puțin probabil ca astfel de demersuri radicale să fie luate în serios. Însă tonul adoptat este semnul unei atmosfere globale profund deteriorate care face ca sintagme precum „lumea liberă“ sau „lumea occidentală“ să aibă tot mai puțină acoperire în realitate.