Alianța incompetenților cu girofar

Alianța PSD-PNL se dovedește pe zi ce trece una dintre cele mai nevolnice coaliții care au guvernat țara de la revoluție încoace. Este un dezastru mai mare chiar decât surata ei din 2012, faimoasa USL.

Andreea Pora 22.02.2022

De același autor

Și nu pentru că ar fi vreo diferență ideologică sau de electorat între PSD și PNL, nu pentru că ar avea, vezi Doamne, vreo dispută pe principii, cum tot încearcă să acrediteze liberalii și diverși analiști, ci pur și simplu pentru că este formată la vârf – șefii de partid, premier, miniștri, conducerea companiilor de stat – din oameni de cea mai proastă calitate umană și profesională. Niște sfertodocți infatuați, soldățoi de partid, preocupați doar să-și căpătuiască clientela și să supraviețuiască politic. Buna guvernare, competența, respectul față de cetățean, vorbe goale. Toți mor de „grija față de români”, dar, de fapt, îi doare-n cot. Nu sunt buni de nimic nici în vremuri normale, darămite în unele de criză, precum cele pe care le traversăm.

De luni întregi nu pot ajunge la o decizie în ce privește prețurile la energie și gaze, propun tot felul de soluții care de care mai aberante, dar nu fac nimic concret. Până și Cristian Socol, economistul responsabil de programele economice ale PSD în epoca Dragnea, atrage atenția că dacă nu se iau măsuri urgente pentru reglementarea prețurilor la energie și gaze, România intră în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani. Oricum, se află deja în recesiune tehnică încă de anul trecut. Socol nu e singurul care transmite acest mesaj, dar te-ai fi așteptat ca PSD să plece urechea măcar la ce zice unul de-al lor. Aș! Ciolacu dă vina pe Popescu, Cîțu bagă bățul prin gard și face pe liberalul sadea, deși cifrele arată că recesiunea a debutat cu brio chiar în timpul lăudăroșeniilor lui, iar cutezanța generalului Ciucă pe frontul coaliției se reduce la mustrările din vârful buzelor la adresa lui Vîlceanu. Dar nu pentru că PNRR-ul e halca în care vor toți să-și înfigă colții în timp ce scadența nefăcutelor se apropie, ci pentru că i-a atacat pe Budăi și Rafila, doi pesediști la mare căutare.

Maestrul Ciolacu vrea scăderea TVA la gaze la 5%, impozitarea suplimentară a bogătanilor cu peste două case și mașini și, bineînțeles, mărirea pensiilor și a salariilor. O amestecătură fără cap și coadă. Asta în timp ce inflația a luat-o razna, a ajuns la 8,2%, și, așa cum spune Banca Națională, va sări de 11%. „Bieții români” ar trebui să se consoleze că așa e prin toată Europa. Doar că în UE media ratei inflației era în ianuarie de 5,1%, în timp ce la noi era de peste 8%. Desigur, Florin Cîțu are niște soluții miraculoase în buzunar, aceleași pe care le-ar fi aplicat și în criza din 2008, măsuri prin care „să creștem veniturile tuturor românilor”. Ce frumos! Doar că în 2008 a fost o bâlbâială în toată regula: a crescut TVA de la 19% la 24% după care, la scurt timp, a scăzut de la 24% la 20%. Iar buzunarele românilor tot goale au rămas, cu excepția celor bugetare, evident.

Meșteri mari la vorbe care dau frumos din coadă pe ecrane și facebook-uri, liderii politici sunt de fapt niște habarniști care se bagă în seamă. Rafila, de exemplu, a lansat un atac la USR, așa-i ordinul de la partid, susținând că a găsit în PNRR un buget de 5 milioane pentru funcționarea Agenției Naționale de Investiții în Sănătate (ANDIS) și 25 de milioane pentru consultanță. De fapt, bugetul de investiții e de 1,7 miliarde pentru 25 de spitale și de 30 de milioane pentru tot aparatul, inclusiv 5 milioane pentru salarii, pentru 5 ani. Dar când ești de rea-credință, omiți investițiile și tragi de timp ca să-și pună coaliția oamenii la ANDIS (care trebuia să fie funcțională până acum). Gulerele albe din sistemul de sănătate de abia așteaptă să mai pape niște bănuți.

În schimb, la un lucru se pricep foarte bine coalizații: să le dea un os de ros sinecuriștilor incompetenți. Instituțiile publice s-au umplut până la refuz de astfel de personaje. Ce caută, de exemplu, Toni Greblă administrator la Compania de Drumuri. Ce competențe are pentru această funcție? Niciuna. Nu mai vorbim de faptul că a fost anchetat de DNA, dar fostul judecător la CCR e jurist, nu are nicio treabă cu domeniul în care a fost numit. Elena Pătrașcu este un fel de jolly joker, se pricepe la toate și la nimic, a fost la Economie (secretar general), la Transporturi (în CA la portul Constanța), la Justiție (secretar general). Pe Alexandru Stănescu, agronom de meserie, numit în Consiliului de reglementare al ANRE, l-a recomandat pentru funcție nu vreo competență, ci faptul că este fratele baronului PSD Paul Stănescu. Și lista poate continua la nesfârșit. Mai nou, Ciucă a deschis tolba cu sinecuri pentru partid, reînființând 40 de posturi de așa-ziși „atașați economici” la Ministerul Economiei. Cine sunt angajații? Rude de politicieni și prieteni ai afaceriștilor de partid. Nu e consiliu de administrație sau de supraveghere care să nu fie împănat cu clientelă fără nicio competență. Colac peste pupăză, pesediștii propun un proiect prin care șefii de consilii județene, adică baronii, să aibă pașaport diplomatic și să circule cu girofar.

Și ne mai mirăm că economia se duce de râpă, prețurile cresc la cer și puterea de cumpărare a ajuns la piciorul broaștei. Cu astfel de oameni chitiți doar să-și umple buzunarele, cu o incompetență de sus și până jos, nici n-ar avea cum să fie altfel. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22