Călcând pe cadavre

Ce ghinion, ca să nu zic blestem, o fi pe țara asta să se procopsească după niște alegeri câștigate de partidele de centru-dreapta cu așa o adunătură de iresponsabili în fruntea ei. E un coșmar.

Andreea Pora 18.10.2021

De același autor

Într-o țară normală, așa cum ne-a tot spus președintele că vrea, Florin Cîțu ar fi trebuit demis cu mult înainte să cadă prin moțiunea de cenzură fie și numai pentru ratarea grandioasă a campaniei de vaccinare și felul în care a lăsat țara nepregătită în fața valului patru. Ca să nu mai discutăm de calitatea umană proastă și antireformismul de factură pesedistă. Exact ca PSD, Cîțu a băgat mâna până la cot în fondul de rezervă aflat la îndemâna lui ca să-și mituiască primarii care l-au susținut să ajungă șef la PNL. Exact ca PSD a avut nerușinarea să dea 80% din bani la PNL și să taie restul partidelor de la împărțeală. Cîțu e chiar mai rău decât PSD, pentru că prăduiește banii într-o situație cu adevărat disperată pentru țară.

Un asemenea individ cinic și găunos nu are ce căuta în fruntea unui guvern rezultat în urma unor alegeri în care s-a votat exact împotriva acestui mod de a face politică, împotriva acestui tip de politician. Nu are ce căuta nici în vremuri normale și cu atât mai puțin într-unele atât de cumplite precum cele pe care le traversăm cu toții. Acum vedem clar că poziția intransigentă a USR care a spus și spune ”fără Cîțu” este nu doar justificată și rațională, dar și în interesul țării.

Klaus Iohanis fie chiar nu pricepe acest lucru, fie e la fel de cinic și găunos precum cel pe care îl susține în pofida tuturor evidențelor. Despre liberalii care fac zid în jurul lui Cîțu nici nu merită discutat, pentru că nu există niciun fel de așteptări de la ei. Oricum, ei fac sluj în fața oricărui stăpân. Așa că problema e la Iohannis. Prelungirea fie și cu o singură zi a acestei crize care-l menține la deciziile importante pe Florin Cîțu este iresponsabilitate.

Guvernul cîțist e un vapor în derivă, pe punte oamenii mor pe capete ( unul la patru minute), în timp ce căpitanul și gașca lălăie sloganuri, umblă cu pancarde pe care scrie ”o să începeți să simți bunăstarea”, dar nu sunt în stare să ia decizii coerente și de bun simț. Spun medicii, experții, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) că singura metodă de a opri în acest moment transmiterea virusului este carantinarea orașelor cu incidență mare, cum sunt Bucureștiul și județul Ilfov, unde incidența trece și de 23 la mie în unele comune, dar vin Cîțu și Grupul tehnico-ştiinţific din Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă și spun nu, știm noi mai bine. Ce propun în schimb? ”Intensificarea acțiunilor de control” și ” noi măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 pentru activitățile cu risc ridicat de răspândire a bolii”. Vacs. Care măsuri? Probabil cele pe care ar trebui să le voteze parlamentul nu se știe când. Desigur, nu e vorba de aberațiile lui Cîțu care voia să interzică vaccinaților să intre în magazine să-și cumpere de mâncare, urmând să simtă bunăstarea direct în stomac, ci de alte restricții care urmează să fie analizate. Până atunci și mai ales până ajung la vot, incidența o să sară binișor de 30 la mie. Dar cum lui Cîțu îi pasă mult mai mult de ce zic Moody's și Standard & Poor's decât de viața oamenilor și de ce spun specialiștii în sănătate, calcă pe cadavre. De ce? Ca să mai rămână la putere, câteva zile, săptâmâni, luni, nu contează.

Iohannis a abdicat complet de la rolul său constitutional. E complet irațional abandonând țara pe mâna unor fanfaroni cu egoul umflat, care ar trebui aduși în fața legii pentru ceea ce fac? E întrebarea pe care și-o pun milioane de oameni cu scaunul la cap.

Pur și simplu, Iohannis a refuzat să instaleze un premier liberal capabil să gestioneze situația și să inspire încredere oamenilor că viața lor nu e pe mâinile unor iresponsabili. Există astfel de oameni în PNL, fără discuție. În loc de asta, Iohannis a vrut să plătească USR o poliță, să-l umilească și să-i dea o lecție. Adică să-și rezolve el frustrăriile și idiosincraziile, a acționat în interes strict personal. Pe scurt, nedemn de un om de stat.

În aceeași ordine de idei, cred că Dacian Cioloș a greșit acceptând să intre în acest joc, pentru că scopul era clar de la bun început. La fel, cred că USR greșește mergând în parlament, e evident că nu va obține majoritatea și cabinetul său va fi respins. De ce o face? Pentru a demonstra cît de ”responsabili” este, cum își ”asumă” ei guvernarea într-o astfel de perioadă dificilă. Deci, pentru imagine. Trebuia să-și depună mandatul încă de joi, de când a devenit evident că nu se poate reface coaliția cu PNL și UDMR și să pună responsabilitatea acolo unde ea se află cu adevărat: la Iohannis. Se vor pierde două săptămâni prețioase. Sunt echilibristici politice care nu fac decât să lungească criza.

Săptămâna aceasta e foarte importantă, ne vom lămuri definitiv dacă președintele Iohannis și-a pierdut pur și simplu uzul rațiunii prelungind această criză politică prin cramponarea de ”catastrofa” numită Florin Cîțu. Dacă șeful statului calcă și el pe cadavre.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22