Cinism pesedist

Electoratul pare anesteziat. Mulți pun asta pe seama îngrozitoarelor tensiuni din ultimii ani, pandemie, războaie care amenință să se extindă. Cred că mai degrabă este vorba de lipsa de orizont.

Andreea Pora 31.10.2023

De același autor

Premierul Ciolacu se supără când PSD este numit „ciuma roșie” și „partid-stat”. Dar se supără degeaba, pentru că PSD nu și-a schimbat nici măcar blana, darămite năravurile. Cinic, incompetent, hrăpăreț și lipsit de scrupule, PSD își consolidează atent puterea pentru încă patru ani. Pentru el și pentru remorca sa liberală.

Este halucinant să-i auzi pe cei doi Marcel, Ciolacu și Boloș, justificând una dintre marile nerușinări ale momentului: ocolirea rectificării bugetare și împărțirea banilor direct din Fondul de rezervă, sacul aflat la dispoziția directă a premierului și baronului instalat la secretariatul general, Marian Neacșu, fosta mână dreaptă a lui Liviu Dragnea. Boloș este ocolit în povestea asta și își merită pe deplin soarta de papagal de serviciu, ca tot PNL-ul, de altfel.

Motivul este simplu: rectificarea urma să fie negativă și atunci se vedea clar că bugetul a fost construit cu picioarele- cheltuielile au fost cu mult depășite, iar veniturile sunt la fel de mici pentru că statul e incapabil să colecteze mai mult de 26% din PIB la buget, rezultatul fiind creșterea exponențială a găurii bugetare. În plus, rectificarea e transparentă, Finanțele trebuie să vină cu cifre clare, indicatori și entitățile către care sunt direcționate sumele, și, mai cu seamă, pentru ce. Or, transparența dăunează grav minciunii de care s-au înconjurat Ciolacu și ai lui. Rezultatul rectificării ar fi fost că deficitul bugetar, care deja este la 3,75% din PIB, ar fi urcat vertiginos.

Fondul de rezervă este o pușculiță din care banii se pot împărți prin hotărâri de guvern pentru necesități arzătoare, după cum sunt cele de la Educație și Sănătate, unde nu mai sunt bani pentru salarii și medicamente compensate, sau pentru necesități electorale. Este, așa cum spunea cursdeguvernare.ro, un buget paralel, din care Guvernul a scos doar în ultimele două luni peste 3,23 miliarde de lei, din care cei mai mulți s-au dus pentru plata salariilor.

Realitatea e că guvernul Ciolacu este între ciocan și nicovală, campania electorală intră curând în linie dreaptă, primarii țipă ca din gură de șarpe că nu mai au bani să termine proiectele începute, salariile și sporurile au crescut deșănțat și unii, cum sunt judecătorii, și le obțin singuri în instanțe retroactiv, banii din PNRR vin cu întârziere, dacă vin, din cauză că reformele bat pasul pe loc, iar Comisia Europeană insistă ca deficitul să nu sară de 5,5% din PIB. Așa că guvernului PSD-PNL nu-i rămâne decât să păcălească pe cine poate. Adică electoratul, căci Comisia nu are cum, deși probabil că se amăgește că va reuși.

În timp ce Marcel Ciolacu face băi de mulțime, taie panglici și se bate cu pumnul în piept că este primul buget din istorie cu un echilibru între cheltuieli și venituri, un raport al UE arată că România deține recordul european în ce privește evaziunea la plata TVA, care este de peste 33%. Mihai Tudose, care va fi probabil șeful campaniei electorale a PSD, cuvântează cu grația unui bolovan prăbușit pe carosabil despre Podul de la Brăila, dat în folosință vara asta, „bine că are unde să se crape ceva, că înainte nu avea unde”. Problema nu e nici măcar că se crapă pe banii noștri, ci că PSD consideră asta normalitatea și ne râde în față. Este același râs sfidător de șmecher, lipit pe față indiferent de cine e condus. E marca PSD.

Degeaba face Ciolacu exerciții populiste cu bonul de 100 de lei de la supermarket, încercând să demonstreze că mâncarea s-a ieftinit, că nu prostește pe nimeni, oamenii văd și înțeleg. Grav e că nu mai reacționează, electoratul pare anesteziat. Mulți pun asta pe seama îngrozitoarelor tensiuni din ultimii ani, pandemie, frică, moarte, războaie care amenință să se extindă. Cred că mai degrabă este vorba de lipsa de orizont, de convingerea că partidul-stat PSD și aliatul său neputincios PNL s-au cocoțat la putere pentru mulți ani de acum înainte. Aceasta este și explicația ascensiunii AUR, care atrage nu doar electoratul naționalist, suveranist și conspiraționist, ci și pe acela nemulțumit de guvernare, dar care nu are alternativă. AUR a avut abilitatea, s-o recunoaștem, să se poziționeze ca partid antisistem, ocupând locul pe care îl revendica acum câțiva ani USR, dar care a lăsat scaunul liber. Cum și de ce, e o altă discuție.

PSD-ului îi convine situația, asta-i clar, de aceea nici nu se obosește să atace AUR, chiar dacă îi fură și lui din electorat. E mai convenabil să aibă la dispoziție o sperietoare în campanie, cu ajutorul căreia să atragă la votul pentru prezidențiale electoratul educat, de dreapta, decât să încerce să se lupte cu el acum. Creșterea AUR ajută PSD și în discuțiile cu Comisia Europeană sau cu aliații, pentru că toți sunt speriați de ascensiunea extremismului și antisemitismului, mai ales în contextul războiului Israel-Hamas. PSD e cinic. De remarcat că singurele mesaje despre AUR lansate de liderii PSD sunt acelea că acesta nu va ajunge la guvernare. Așa-i. PSD și PNL vor obține suficient ca să facă împreună majoritatea și guvernul. Dar până atunci AUR își dovedește utilitatea. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22