De ce își roade Dăncilă lesa

Ajunsă din nimic premier, Dăncilă a început de o vreme încoace să privească lumea și pe ea „însumi“ cu alți ochi. Din copac lucrurile se văd altfel. Nu e prima care se metamorfozează pe cracă.

Andreea Pora 07.05.2019

De același autor

Procesul e în curs, dar prinde viteză, iar multora saltul de la coafură la Anca Alexandrescu li se pare spectaculos. De acolo de sus, Dăncilă vede mai multe, are tabloul de ansamblu și, de necrezut, pare că a și început să înțeleagă câte ceva. Întrebarea e ce?

Fără îndoială, doamna premier are și câteva calități indispensabile unui anumit tip de politician: lipsa completă de inhibiții, capacitatea de a îndura, disimula și a minți. Aceste înzestrări s-au văzut din primele momente și probabil ele au contat în selecția făcută de Liviu Dragnea. Semnele de răzvrătire la care asistăm nu înseamnă însă că Viorica Dăncilă a depășit propriile limite în ceea ce privește forța de a suporta umilințe și a se face preș în fața lui Dragnea. Nici vorbă! Dacă ar fi convinsă, așa cum a fost până de curând, că funcția și viitorul ei politic depind exclusiv de Daddy, ar fi în continuare marioneta perfectă. Doar că, singură sau ajutată, a înțeles că Dragnea devine tot mai mic pe zi ce trece și nu o mai poate da jos din copac, chiar dacă ar avea tot CEx-ul de partea lui. Dar nu-l are. Așa că Dăncilă, stând confortabil pe cracă, a început să descopere plăcerile puterii, concomitent cu satisfacția față de propria-i persoană și statut. A crescut nu doar în ochii altora, ci și în ochii ei. Se vede că se simte bine în noua ei piele, nu mai pare mereu frustrată, așa cum sunt, de regulă, marionetele. A împrumutat ceva din tupeul și siguranța de sine ale lui Dragnea, căci modelul ăsta e. Doar cu gramatica e un drum înfundat, ține de familie, școală și anturaj. Dăncilă poate deci merge liniștită pe calea predecesorilor, având în buzunar un cec în alb pe care aceștia nu l-au avut: va fi premier până la alegerile parlamentare sau până când PSD pleacă singur de la guvernare, cum a mai făcut în două rânduri.

Patru au fost până acum momentele de așa-zisă independență, cel mai important, desigur, refuzul de a da ordonanțele de urgență. Aici a fost ajutată de Timmermans și alți „colegi“, cum îi place să-i numească de când cu vizitele pe la Consiliul și Parlamentul UE, și de ambasadorii de la București, care au ținut cu ea ședințe de psihoterapie. I s-a explicat clar că are șanse reale să candideze la trofeul „premierul-marionetă sub care s-a activat articolul 7“. Alți binevoitori din PSD, Pro România sau de aiurea i-au spus, cu sondajele pe masă, că poate fi o patrioată și o eroină dacă nu-l ajută pe Dragnea să scape de procese și condamnări, plus că-i și în interesul ei. Cum nu-i nici una, nici alta, Viorica a lăsat greul pe umerii lui Tudorel, resemnat deja că va primi un picior în dos. Acesta încearcă acum să-și „repereze“ onoarea terfelită pe Facebook cu tot felul de „dezvăluiri“ de adormit copiii.

I-a blocat apoi lui Dragnea restructurarea guvernului în parlament, din căciula căruia ar fi ieșit Nicolicea, un rinocer pe lângă care Toader ar fi ajuns să pară un reformist sadea, și care i-ar fi pus OUG-urile pe masă fără prea multe vorbe, obligând-o la luptă pe față, ceea ce, să fim serioși, nu e stilul ei. Așa a putut Dăncilă spune în primul ei interviu acordat altui organ de presă decât cel de partid: „Subiectul OUG-urilor e închis“. Cel puțin cât va sta Ana Birchall acolo. Care, bună gospodină, a început curățenia în minister cu secretarii de stat și consilierii lui Toader.

Celelalte două mișcări - alungarea Ancăi Alexandrescu, „ochiul și timpanul“ lui Dragnea la guvern, și declarația „Mă duc să votez la referendum“ - au venit aproape firesc. Deocamdată, Dăncilă e precaută, o ia pas cu pas, după modelul prezidentului. Ar urma, spun cei bine informați, Vâlcov. Asta chiar ar fi o lovitură sub centura lui Dragnea și un semnal important pentru alți vâlcovi mai mititei care puiesc prin ministere. Jandarmul Vâlcov este autorul multor nenorociri economice și derapaje fiscale, ca să nu mai discutăm de aventurile sale penale, iar îndepărtarea lui din preajma lui Dăncilă ar mai scoate guvernul din zodia dependenței de Daddy. Fără prea mare folos însă, prostiile cele mari au fost deja comise, iar mortul de la groapă nu-l mai poți întoarce.

E clar că Viorica Dăncilă a început să-și roadă lesa. Unde va duce însă operațiunea? Se va schimba ceva fundamental în politica PSD și a guvernului? Puțin probabil, pentru că, în pofida aparențelor, prim-ministrul are o marjă mică de manevră și nici nu este vreo disidentă. Marea greșeală ar fi o reevaluare a lui Dăncilă, care nu este decât unul dintre rebuturile PSD și ale politicii ultimilor ani. Gândește exact ca Dragnea și majoritatea pesedistă în ce privește problemele fundamentale ale momentului, nu crede nici cât negru sub unghie în independența justiției, statul de drept, democrație și nici în valorile Uniunii Europene. Să nu uităm recitalurile penibile din plenul Parlamentului European unde repeta papagalicește aria cu „lipsa de respect“ și „străinii“ care își bagă nasul unde nu le fierbe oala.

Rebeliunea ei nu este una autentică, a împușcat doi iepuri dintr-un foc - a pasat OUG la parlament și i-a reușit o operație estetică la degetele peste care Dragnea o bătea cu rigla - și are de-a face doar cu propriile interese și umori. Care sunt ale întregului PSD, cu sau fără Dragnea. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22