Jalnica „montură” penelistă împotriva USR

În pană de idei și cu exces de ticăloșie, liberalii și-au găsit pentru toate făcutele și nefăcutele țapul ispășitor: USR.

Andreea Pora 18.10.2022

De același autor

Vechea idiosincrazie față de foștii colegi de alianță a reizbucnit de câtva timp în tușe atât de groase încât demonstrează exact contrariul a ceea ce vor să camufleze.

În afacerea BMV-urilor cumpărate de firma prietenului președintelui Iohannis pentru Ministerul de Interne patronat de Lucian Bode, au aruncat vina dubioasei achiziții, într-o manevră scandaloasă și ridicolă, pe USR, în speță pe Cătălin Drulă și Cristian Ghinea. Cum cei doi au demontat cu documente minciuna, care nu a avut picioare lungi în presa nemituită de banii partidului, PNL a trecut în etapa următoare: o campanie furibundă împotriva lui Drulă. Metoda? Publicitate negativă plătită de partid, distribuită în media hrănită gras din banii publici, așa cum au arătat investigațiile Europa Liberă și Recorder. Din nefericire pentru PNL, cu cât se agită mai tare să scoată din ecuație numele președintelui, cu atât publicul devine mai convins că la mijloc e o învârteală cu ochii lui Iohannis și sprâncenele lui Bode. Căci cine poate să creadă, într-o țară putred de coruptă ca România, că firma amicului lui Iohannis nu a fost favorizată la licitație și nu a avut loc un trafic de influență? Nimeni. Iar PSD merge în siajul PNL, că doar nu degeaba au ajuns împreună la guvernare, furăciuni și nepotisme.

Văzând că aderarea la spațiul Schengen este sub un mare semn de întrebare din cauza opoziției Olandei și are șanse bune să se amâne, stricându-le astfel profitul electoral, mai nou PNL otrăvește spațiul public cu reclame în care acuză USR că „sabotează aderarea României la Schengen”. Așa cum a arătat HotNews, un click pe caseta cu mesajul „Drulă își instruiește oamenii să atace orbește autoritățile la TV. Află de ce” redirecționa utilizatorul către o pagină a PNL cu atacuri la adresa USR. Niște capete înfierbântate și seci de la vârful partidului nu se mai deranjează nici măcar să tragă perdeaua, comit acte nerecomandate minorilor ziua în amiaza mare, chiar în curtea PNL.

Dar nici PSD nu-i mai breaz, îl are pe inenarabilul Vasile Dîncu, „intelectualul” partidului, care după ce i-a scăpat broasca pe gură că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii pentru a face pace cu Putin, dă vina pe o „montură USR”. Al naibii USR-ul ăsta, cum a reușit el să-l facă pe Dîncu să-și dea arama pe față! Pentru că ministrul apărării chiar asta crede, ca și alții din grupul de la Cluj: că UE și NATO trebuie să negocieze în locul Ucrainei cedarea de teritorii spre potolirea și îndestularea dictatorului de la Kremlin. Nu degeaba l-a trimis Iohannis să citească revista presei, pentru a afla poziția oficială a României și a partenerilor ei. Lovit în orgoliu și funcție, Dîncu pozează în victimă din librăria Filigranes (Bruxelles). Aici, spune el superior, „nu se aude vocea idioților, nici răcnetele proștilor și nici șoaptele mieroase ale ticăloșilor”, de aici poți „ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv”. Drept e. Dar asta când nu te agăți de o funcție care depinde de Ciolacu, Ciucă, Iohannis și alți colegi de partid, cei la care medita acompaniat de „foșnetul moale al paginilor”. Oricum, scăparea e simplă: demisia. Dar n-a fost nevoie de un astfel de sacrificiu, căci premierul Ciucă l-a absolvit de păcate și l-a „calibrat”.

USR e ciuca bătăii pentru marea coaliție de la putere nu de ieri, de azi. Și va continua să fie, pentru că PNL și PSD trebuie să abată cumva atenția de la nenorocirile guvernării, nu puține la număr. În fond, singurii care mai fac opoziție, care le taxează prostiile și nemerniciile, de la hoții, clientelisme, plagiate, legi nedemocratice și declarații aiuritoare sunt cei de la USR, cu toate păcatele lor.

De exemplu, teza de doctorat a lui Lucian Bode, copiată de useriști cu pixul la Biblioteca Națională, care n-a catadicsit s-o digitalizeze, ar avea pasaje întregi luate copy-paste din Wikipedia și alte surse la un click distanță. Desigur, fără citare. O va verifica Universitatea Babeș Bolyai, dar a fost sesizat și CNATDCU, cel pe care demisionarul Sorin Cîmpeanu, alt plagiator fără patalama, voia să-l desființeze. Dacă asta înseamnă a te cocoța pe subiect și a profita electoral de el, cum susțin doi cercetători recent convertiți la sereism, atunci ce înseamnă a face opoziție? Să procedezi, poate, ca AUR?

E totuși important că pe scena politică se mai aude și altceva decât propaganda puterii. După o perioadă de letargie, cu anumite stridențe, inabilități și, evident, în scop electoral, USR redevine o voce a opoziției. Alături de puțina presă rămasă independentă, „inamicii României”, cum îi taxează Ghiță TV, a fost singura forță politică ce a criticat abuzivele legi ale securității naționale croșetate de servicii și de „experții” lui Klaus Iohannis (să fim serioși, nu le-a adus barza, iar SRI nu e stâlpul democrației, Mădălin Hodor), care a cerut demisia lui Cîmpeanu și o cere acum pe cea a lui Bode.

Motivul pentru care PNL poartă acest război murdar cu USR e simplu: speră ca electoratul acestuia, dezamăgit de diviziunile și scandalurile din ultimul an, de plecarea lui Dacian Cioloș și de diverse excese autoritariste și nedemocratice, să voteze cu PNL în loc să stea acasă, demobilizat. Iluzii. Ceea ce nu înțeleg liberalii este că au demonstrat cu prisosință că mariajul cu PSD nu a fost doar din interes meschin, ci și pe bază de afinități și viziuni comune.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22