De același autor
Cei doi lideri considerați cândva providențiali, Crin Antonescu și Traian Băsescu, și-au atins limitele, fiind, de fapt, marii învinși ai alegerilor.
Victoria clară a PSD nu a surprins, chiar dacă efectul celor 3 procente sub pragul psihologic de 40% va fi speculat în fel și chip. Ponta și-a câștigat candidatura la prezidențiale, dar drumul spre Cotroceni nu va fi simplu, victoria de acum conține în ea sâmburele unui eșec viitor. Ceea ce a uimit însă este dezastrul opoziției, nu atât în cifrele cumulate, cât mai ales individual. Doi mari perdanți se profilează din aceste rezultate: Crin Antonescu și Traian Băsescu. O certitudine, scena politică se va reașeza, scorurile slabe ale partidelor din opoziție obligând, teoretic, la coagularea unui front anti-PSD. Doar teoretic, pentru că orice joc rămâne deschis. Refacerea USL, de care Ponta are stringentă nevoie, este o variantă, alta constituirea a doi poli în opoziție - PNL-PDL și PMP-FC. Rațiunea politică și cifrele arată însă că PSD și Ponta pot fi înfrânți doar de o opoziție unită și un candidat comun. Altfel, Ponta va fi făcut președinte chiar de interesele meschine și inconștiența liderilor de dreapta.
PSD, victorie neterminată
Rezultatele finale arată că PSD a obținut la europarlamentare 37,6%, adică 2.093.032 voturi, și a câștigat detașat alegerile parțiale pentru parlament, primari și șefi de CJ din 18 județe. Victoria i-a fost trâmbițată rapid cu ajutorul exit-poll-urilor mincinoase făcute de casele de sondare ale PSD, unele și cu 5-6 procente peste rezultatele reale, dar ea nu este întruparea visului de aur de a controla chiar toată țara. Baronii de sub comanda lui Dragnea nu i-au netezit totuși lui Ponta drumul spre o victorie fără bătai de cap la prezidențiale, iar unii dintre cei urmăriți de DNA nu au lucrat la turație maximă, cele mai bune exemple fiind Constanța lui Mazăre, unde PSD a luat doar 34%, și Prahova lui Cosma - 33%, departe de scorul obținut în alte fiefuri roșii. Drumul spre un scor de peste 40% a fost barat, ca și altă dată, de voturile din Ardeal și Banat, unde PSD s-a plasat la o medie de 30%. Teama lui Ponta că nu se va descurca fără alianțe a căpătat acum consistență, iar sloganul obsesiv „USL trăiește“ trebuie să treacă obligatoriu de la iluzie la fapte. Tăriceanu lucrează din greu la asta, împins de PSD și ajutat de rezultatul catastrofal al PNL.
Adevărata victorie a PSD este însă la nivel european, în România socialiștii înregistrând unul dintre cele mai bune scoruri. Cu cei 17 din cei 32 de deputați români pe care îi va trimite în Parlamentul European, PSD își va întări poziția în cadrul socialiștilor și va căuta, cu ajutorul acestora, să slăbească presiunea PPE, care are majoritatea, pusă pe chestiuni neplăcute precum stat de drept și independența justiției.
Manipulând, mințind, resuscitând și fructificând antibăsimul feroce, deținând supremația mediatică și controlând teritoriul prin rețeaua baronilor, alimentând frustrările și necazurile unei populații dependente de pomeni de tot soiul, pe fondul degringoladei opoziției, PSD a reușit să scoată unul dintre cele mai bune scoruri de după perioada fesenistă a anilor ’90.
Rezultatele parțiale (după numărarea a 99,99% din voturi) ale alegerilor europarlamentare din România (prezența la vot - 32,29%) |
Opoziţia ratată
Oricum ne-am contorsiona ca să putem privi cifrele opoziției dintr-o perspectivă optimistă, ele nu arată deloc bine. Partidele de „dreapta“ - PNL (15%), PDL (12,23%), PMP (6,2%) - au adunat 33, 44%. În termeni de electorat, asta înseamnă 1.880.120 de voturi. Dacă adăugăm Forța Civică (2,62%) și PNȚCD (0,9%), mai ies încă 190.223 votanți. Altfel spus, electoratul PSD și cel al opoziției ar fi aproximativ egale, cam 2 milioane fiecare. Spre deosebire de PSD însă, care nu și-a dat la aceste alegeri măsura capacității de mobilizare, cele trei partide și-au atins limitele, acesta este potențialul maxim al mașinăriilor lor electorale și a ceea ce reprezintă ele în imagistica și emoționalul publicului. Rămânând în actuala paradigmă - fărâmițare, lipsă de proiect, falși lideri, falia pro-contra Băsescu -, opoziția și-a epuizat potențialul de creștere. Aici este marea ei problemă și de aceea orice analiză serioasă și rece de la această realitate trebuie să pornească. De la faptul că cei doi lideri considerați cândva providențiali, Crin Antonescu și Traian Băsescu, și-au atins limitele, fiind, de fapt, marii învinși ai alegerilor. PNL a ajuns la 15%, adică la un electorat de doar 835.453 votanți, iar partidul lui Băsescu, PMP, a obținut 6,21% (345.908 voturi).
Antonescu, picat în propria capcană
Indiferent dacă Antonescu va supraviețui cutremurului din PNL, el este un perdant. Întreaga sa politică din ultimii trei ani - alianțele nesănătoase cu Voiculescu și PSD, parteneriatul cu Ponta la subminarea statului de drept și a justiției din vara lui 2012, agresivitățile față de partenerii occidentali, strategia minoră a jocului la două capete și pirueta în relația cu Ponta și PSD - s-au dovedit falimentare. A fost abandonat și de electoratul USL, și de o bună parte din cel liberal. Chiar dacă rămâne candidatul PNL la prezidențiale (deși cred că rocada cu Johannis i se va impune, fiind singura soluție de salvare a partidului în contextul în care PSD dorește să și-l anexe pentru a securiza candidatura lui Ponta), eșecul este asigurat. Antonescu nu poate depăși, în cel mai fericit caz, bazinul electoral al întregii opoziții de la europarlamentare. Nu are de unde să mai crească, decredibilizarea sa ca lider fiind definitivă. În mod normal ar trebui să plece, să iasă de pe scena politică, împreună cu toată camarila care i-a susținut aventurile.
Udrea, colivăreasa lui Băsescu
Înaintea chiar a lui Antonescu, marele învins este Traian Băsescu, prin Elena Udrea. PMP a strâns doar 345.908 voturi, nici măcar în marile fiefuri băsiste din Ardeal nu a depășit 6%, mai puțin decât Mircea Diaconu. O imensă umilință pentru brandul Băsescu. Impunând-o pe Elena Udrea în pofida evidenței - imensul său capital negativ (peste 70%), a faptului că este respinsă până și de nucleul dur băsist și a precedentului cu alegerile din București, când a îngropat PDL -, orb și surd la toate avertismentele, transformându-și criticii în dușmani personali, Băsescu a făcut o greșeală gravă care îl va costa finalul de mandat. Sub tăvălugul imensei ambiții de parvenire politică a protejatei, a spart PDL în an electoral, a produs un clivaj pro/contra Băsescu (scriam mai demult că ăsta va fi coșmarul anului) și i-a pus la gât eșarfa PMP cu intelectuali cu tot. Rezultatul: în loc de un partid, PDL, care putea să devină a doua forță politică pe scenă, depășind PNL, a reușit să îngroape și „proiectul Băsescu“. Păcat.
Partea plină a paharului
Singurul lucru pozitiv din această înfrângere este că niciunul dintre cele trei partide nu a luat un scor care să-l plaseze în postura de a ridica pretenții în fața celorlalți. Toți sunt în aceeași găleată. Raportul de forțe dintre PNL, PDL și PMP nu mai contează în ecuație, indiferent cum ar încerca fiecare să ambaleze eșecul. Asta face mai ușoară negocierea, coagularea, susținerea unui candidat comun, dacă chiar se dorește și dacă chiar vor ca Ponta să nu ajungă președinte. Responsabilii reușitei sau eșecului sunt Băsescu, Blaga și Antonescu. Ar trebui să treacă în planul doi cu toții, de Udrea nu mai vorbesc, și să lase alți lideri ai partidului să negocieze. Orice soluție – Johannis, MRU, Diaconescu sau un independent – este preferabilă formulei „fiecare cu propriul candidat“.
Asta din punct de vedere teoretic, pentru că practic este puțin probabil să se întâmple. Primele poziționări sunt halucinante. Fiecare susține că, de fapt, a obținut o victorie, că „partidul s-a consolidat“ (PDL) sau chiar „a crescut“ (PMP și PNL), că propriul candidat are „potențial de creștere“ și invită la strângerea rândurilor în jurul său. Privindu-i, te întrebi fără să vrei ce alte interese se ascund în spate sau dacă e vorba doar de simplă prostie și inconștiență.
Partea goală e că „parteneriatul cu Băsescu“ trebuie lăsat la vatră, nimic nu se va putea coagula în jurul lui. Băsescu însuși trebuie să înțeleagă că epoca Băsescu s-a încheiat. Ideile „proiectului Băsescu“ trebuie însă duse mai departe, dar fără Udrea și Băsescu. //