Monstruoasa coaliție marca Iohannis

Istoria recentă a liberalilor este un șir de trădări, dar cred că Noul USL este bomboana pe coliva acestui partid, care merită cu vârf și îndesat să iasă cu picioarele înainte de pe scena politică.

Andreea Pora 23.11.2021

De același autor

În 2012 i-a unit ura împotriva lui Traian Băsescu, generată și patronată de bătrânul securist Dan Voiculescu. Acum i-a adus la aceeași masă rapacitatea, cinismul și prostia. Să nu ne mirăm prea mult, PSD, PNL și Iohannis sunt din același aluat. Împărtășesc aceleași „valori”, la loc de cinste fiind înfruptatul din banul public și clientelismul. Liberalii și președintele au dat însă dovadă de o ticăloșie mai mare decât cea a PSD, de un vid moral incomensurabil, pentru că și-au înșelat și mințit deliberat propriul electorat, unul visceral anti-PSD, ceea ce social- democrații nu au făcut. Electoratul lor, pauper și neinstruit în bună măsură sau dependent de stat prin funcționărime și ajutoare sociale, este mult mai puțin ideologizat și „anti”, așa că nu are de ce se simți păcălit. Ceea ce se întâmplă acum e o mizerie mult mai mare decât cea de acum zece ani, pentru că atunci USL s-a format la lumină, a căpătat girul la vot. Acum Iohannis și PNL ne-au falsificat fără rușine votul. De altfel, istoria recentă a liberalilor este un șir de trădări, dar cred că Noul USL este bomboana pe coliva acestui partid, care merită cu vârf și îndesat să iasă cu picioarele înainte de pe scena politică.

Nici nu mai are importanță cum s-a ajuns aici, a curs deja prea multă cerneală în căutarea unor motive raționale, nu are importanță nici cum împachetează PNL și Iohannis porcăria. Dau vina pe USR, deși aceasta le-a deschis toate porțile posibile spre refacerea coaliției, iar condiția lor – fără Florin Cîțu premier – a fost, iată, acceptată când a venit din partea PSD. Ne spun că se „sacrifică” pentru țară, că scopul este o guvernare stabilă care să facă proiecte grandioase, investiții. Baliverne. Vor doar banii și sinecurile, sunt hrăpăreți și fără scrupule. Iar „rotativa” este o șmecherie de două parale, acceptată de ambele partide. PSD va ieși de la guvernare, d-aia nici nu a vrut premierul, cu vreun an înainte de alegerile din 2024, pentru a-și reface scorul electoral, care o să scadă inevitabil, dar și pentru a lăsa PNL să guverneze minoritar și să-și frângă gâtul la alegeri. E un plan simplu, la mintea cocoșului și perfect justificat din punctul de vedere al PSD.

Așa o pleașcă nu visau pesediștii. Erau pregătiți pentru patru ani de opoziție, confruntați cu o majoritate care putea face reforme, schimba paradigme de gestionare a treburilor publice, se așteptau la vremuri nu tocmai bune pentru ei. Pesedistul de rând nu înțelege prea bine cum de a ajuns partidul să intre la guvernare pe ușa din față, poftit cu temenele și luând crema. La nivel de lideri, lucrurile stau altfel, este destul de probabilă o înțelegere cu Iohannis pentru un astfel de scenariu. Oricum ar fi, cert e că au împușcat toți iepurii posibili. Vorba Olguței Vasilescu: „Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului!”. Bine le-a făcut, căci, nu-i așa, prostia se plătește.

Problema nu e a PSD, de la care nu au existat niciodată așteptări, ci a PNL. Să ne amintim doar de combinațiile făcute cu socialiștii încă de la începutul anilor ‘90: Radu Câmpeanu a guvernat alături de PSD în guvernul Stolojan - Iliescu, PNL-AT a lui Patriciu a stat la masa puterii în guvernul Petre Roman, Crin Antonescu a bătut palma cu Ponta și a făcut USL, Tăriceanu a guvernat cu susținerea PSD, iar ALDE i-a periat mustața lui Dragnea. La liberali au fost mereu camarile, puciuri, dar așa o concentrație de nevertebrate ca în „echipa câștigătoare” nu s-a văzut de mult. I-au umflat ego-ul impostorului Florin Cîțu, s-au dat în stambă ca să-i acopere incompetența și eșecul vaccinării, au tras sfori și mituit primari, s-au pretat la toate mârșăviile ca să fie ales la congres și să rupă coaliția cu USR. Ce flăcări pe nări scoteau Rareș Bogdan, Florin Roman, Emil Boc, Dan Vîlceanu, cum îl mai puneau pe Ludovic Orban la stâlpul infamiei Raluca Turcan, Alina Gorghiu sau Daniel Fenechiu și cum se mai jurau toți cîțiștii că nu se vor alia în veci cu PSD!

Spectacolul oferit zilele acestea este însă și mai dezgustător decât precedentul, așa cum se întâmplă atunci când scuipi unde ai lins până deunăzi. „Partidul nu stă într-un om” spunea acum două zile Rareș Bogdan. „Mandatul lui Florin Câţu nu a fost decât un şir de minciuni, greşeli şi jocuri personale. Aş spune că e de domeniul patologicului. Florin, iți imaginezi că nimeni nu se prinde de minciunile tale?”, scrie cu mânie Raluca Turcan într-un mesaj pe grupurile interne ale PNL, după care îi cere demisia. Mai mult, îl acuză că nu mai sunt bani de pensii și alocații, pentru că „i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe facebook”. Acum o lună, aceeași Turcan dădea asigurări că sunt bani pentru pensii. Urmează probabil Alina Gorgiu, altă primadonă rămasă fără funcție în noul guvern. Vomitiv. Singura voce din interior, cu excepția lui Ludovic Orban, despre care însă se poate spune că are răfuieli personale, care s-a ridicat deschis împotriva alianței cu PSD și a lui Cîțu a fost a lui Dan Motreanu. În rest, doar nevertebrate.

Grăitoare este și lașitatea lui Iohannis, care după ce a nășit această nouă și monstruoasă coaliție cu Pe-Se-De, fosta „ciumă roșie” devenită „factor de stabilitate”, fuge cu coada între picioare de presă. Din răul cel mai mic a devenit răul cel mare și așa va rămâne până la finele mandatului, orice ar face. USR are o șansă imensă, rămâne singurul partid de opoziție pentru electoratul de dreapta și anti-PSD. Rămâne însă o mare întrebare dacă va ști să o joace.//

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22