Pensiile, cireașa de pe tortul incompetenței PSD-PNL

PNL e singurul în acest moment care poate spune stop iresponsabilității populiste a PSD, opunându-se măsurilor care secătuiesc bugetul de stat. Dar pentru asta are nevoie de o altă echipă de conducere.

Andreea Pora 14.11.2023

De același autor

În plin scandal al pensiilor, pe care Ciolacu le vrea mărite cu 40% în an electoral, fără să aibă însă și banii pentru asta, a ieșit la iveală mai pregnant ca oricând abisala iresponsabilitate a acestui guvern. Ea este plămădită din prostie, populism și instinct feroce al puterii. Faptul că toate acestea vor avea ca efect regresul României și că populația va fi cea care le va deconta nu este niciun secret. Absolut toți economiștii avertizează asupra acestui lucru. Dar toxica alianță de la putere judecă doar pe termen scurt, în paradigmă electorală.

Gafele, bâlbele și tâmpeniile făcute de cabinetul Ciolacu în scurtul timp de când s-a instalat definitiv la putere se țin lanț. Legea pensiilor a trebuit votată pe repede-înainte, în doar două zile, fiind unul dintre jaloanele mult întârziate din PNRR, așa că analizele serioase despre soluții și impact bugetar sunt puse între paranteze. Marcel Boloș a fost trimis cu șuturi în dos de Marcel Ciolacu să caute bani în piatră seacă și cu asta discuția s-a încheiat. Liberalii, în frunte cu generalul dezertor de la misiunea de a opri căderea PNL, stau ghiocel și trag cu ochiul spre Cotroceni să primească lumină. Degeaba. Șeful cel mare se relaxează sub soarele african, vizitează un liceu de fete și se întâlnește cu tot felul de dictatori.

Pensiile sunt însă doar cireașa de pe tortul incompetenței guvernamentale. Înainte a fost răzgândeala cu plata cash, marota lui Ciolacu, la care a renunțat peste noapte, probabil la presiunile diverșilor mafioți conectați la partid care își vedeau evaziunea fiscală periclitată. Din același ciclu fac parte și geniala idee a ministrei României educate, Ligia Deca, de a răsplăti cu burse de merit loazele cu note sub 5, bulibășeala cu ordonanța de urgență privind scutirea de impozit a angajaților din construcții și sumele fabuloase pe care judecătorii le vor primi anul acesta, un cadou pe care și l-au dat singuri în instanțe, deși Boloș se plângea că bugetul e deja ruinat. Dar una dintre cele mai grandioase mișcări este cea prin care Ciolacu, în loc să facă rectificare bugetară, împarte discreționar banii prin Fondul de Rezervă aflat la dispoziția sa.

Stupefiant este că, în pofida acestor mostre de nerușinare și habarneală, PSD nu pierde în sondaje. În schimb, liberalii s-au dus pe tobogan și perspectivele de a se mai ridica sunt reduse. Explicabil. Au fost părăsiți exact de partea liberală a electoratului, rămânând cu cea pesedist-auristă. Votanții de dreapta sunt dezamăgiți nu neapărat de alianța cu PSD, care putea fi înțeleasă în condițiile date, cât de slugărnicia și slăbiciunea emanate de partid și de liderii săi, de abdicarea de la orice principii și valori liberale.

Practic, încă din vremea în care Ciucă era premier, PNL a stat în genunchi în fața PSD, acceptând toate compromisurile posibile. Acum se târăște de-a dreptul. Iar râmele ajung de multe ori în cârlig pe post de momeală.

Social-democrații îi disprețuiesc pe liberali și nu ascund asta. Nici n-ar avea de ce. I-au testat de prea multe ori, ca să-și dea seama că nu vor primi nicio ripostă și că, orice ar face, leadershipul partidului va tolera. După episodul cu pensiile, Ciolacu a spus ironic despre Boloș că a devenit ca o „păpușă voodoo”, dar că el nu-l „înțeapă”. Nu, el îi arde câte una în direct. După jignire, Ciucă a declarat că PNL va susține fără discuție legea pensiilor, iar Boloș s-a scuzat plângăcios că impactul bugetar pentru pensii este de 30 de mld. de lei și că „orice finanțist se gândește cum va reuși să atragă acești bani”. Răspunsul este simplu, iar liberalii îl știu la fel de bine ca PSD: noi taxe și impozite plătite de toată lumea. Pe care PNL le va accepta, chiar dacă Rareș Bogdan vociferează și se crede important. „La polemică nu-mi face față nimeni” s-a lăudat el. Nici la Rolex-ul de 30.000 de euro, afișat pe mâna cu care prețăluia pătrunjelul în piață.

Patrioți de mucava, Ciolacu, Ciucă, Bogdan și alți viteji ai partidelor de la putere au făcut rondul prin piețele patriei, pupând mâini, obraji și zarzavaturi, au făcut băi de mulțime prin țărănimea de la tarabe, au cumpărat pufuleți și jucării de pluș, s-au legănat pe pânza de păianjen a simpatiei populare (ipocrite). Cred că astea țin loc de responsabilitate și bună guvernare. Jalnic!

PNL nu înțelege un lucru simplu: nu e așa cum spune noua stea a sondajelor de opinie, fostul și mereu actualul „prostănac” Mircea Geoană, că „locomotiva merge mai repede decât ultimul vagon”. Ele merg la fel de repede, dar prima în gară intră locomotiva. De multe ori ultimul vagon nici măcar nu mai ajunge în dreptul peronului. Iar puținii care mai călătoresc cu el o fac pentru că nu mai prind locuri în celelalte vagoane. Cam asta riscă să fie soarta PNL, dacă va continua așa până la alegeri.

PNL e singurul în acest moment care poate spune stop iresponsabilității populiste a PSD opunându-se măsurilor care secătuiesc bugetul de stat. Dar pentru asta are nevoie de un alt președinte și de o altă echipă de conducere, care să desprindă PNL de Klaus Iohannis, personaj care nu-și vede decât de propriile interese, și să schimbe radical strategia politică a PNL. Dacă ar intra în opoziție, liberalii și liderii lor ar avea oportunitatea de a demonstra că nu sunt clonele nereușite ale PSD. Mă tem însă că asta au ajuns și că situația le convine. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22