Rămășițele statului ciuruit

Precum statuile de ceară prinse în flacăra incendiului pus de piromanii ajunși la putere prin voința unor cetățeni care vor să-și trăiască prezentul și viitorul în bula trecutului, instituțiile statului se topesc una câte una, până când se vor transforma într-un boț ce va încăpea într-un fișet din vila din Alexandria.

Andreea Pora 24.04.2018

De același autor

 

 

Codurile penale încep să semene tot mai mult cu niște legi pentru persoanele defavorizate sau cu dizabilități. Infractorii - de la corupții de caviar și VIP-urile penale la violatori, pedofili și criminali - trebuie protejați de abuzurile „statului paralel“, de procese, de închisoare și alte rele născocite de justiție. Vizați direct de modificările la care croșetează comisia nemuritorului Iordache sunt primii, dar, ca să nu bată prea tare la ochii Comisiei Europene, PSD pune pe foc tot Codul Penal. Ideea e simplă: cu cât mai mulți infractori mulțumiți, cu atât mai bine.

 

Făptașii stau cu șampania la frapat. E clar de ce. Înregistrările audio, video (inclusiv cele proprii) sau ce e prin computere, acolo unde se arhivează tot felul de chestii compromițătoare, cum ar fi facturi sau filme porno, trebuie distruse imediat de procurori, dacă nu au legătură cu fapta. Chiar dacă probele se referă la o crimă, la un viol sau la o șpagă. Obținerea datelor despre tranzacțiile financiare e prohibită și ea, achitarea dată de o primă instanță (tribunal, să zicem) rămâne definitivă și nu mai poate fi atacată cu recurs decât dacă apar - în 15 zile!! - probe noi, denunțurile se pot face doar la șase luni de la comiterea faptei (chiar și în cazuri de omor, nu doar de mită sau trafic de influență). Să mai spunem că, prin modificarea definiției funcționarului public, scapă de gheara DNA notarii, executorii judecătorești, lichidatorii, experții judiciari, funcționarii bancari și beneficiarii privați ai fondurilor europene. Plus parlamentarii, că ei sunt, cum bine se știe, cei mai vânați dintre mioritici și trebuie puși la adăpost.

 

Iar cine e fraier și totuși pică în plasele procurorilor și mai are ghinion și de un judecător care nu e cu gândul la pensie, soluția i-o oferă tot Dragnea & comp.: termenele de prescriere se reduc, iar motivele de eliberare condiționată se relaxează. Ca și cele pentru controlul judiciar - în fond, de ce să nu se ducă oamenii în locuri exotice și primitoare precum Costa Rica să-și rezolve acolo problemele emoționale, financiare sau de sănătate. Și asta nu e tot, deși pușcăriile vor fi goale, condițiile din ele tot proaste vor rămâne, așa că infractorul eliberat va primi și bani drept recompensă. A avut grijă de asta domnul Tudorel. Doar la prevederile privind confiscarea banilor furați nu s-a schimbat nimic, că nu era cazul, ei rămân, ca și până acum, la hoți. Când se va trage linie la finalul sesiunii, vor fi niște coduri penale mustind de grija părintească față de făptași. E de înțeles, PSD s-a convins că victimele lor nu votează cu el.

 

Dar cum nimic nu-i sigur pe lumea asta, o măsură de prevedere în plus nu strică niciodată. Pentru asta e bună Curtea Constituțională, care întinde covoare roșii de la sediul DNA și al Înaltei Curți la vilele infractorilor. Ultima decizie, de exemplu, e ca sabia dreptății pogorâtă deasupra corupției, ochii ei plânși cerând de mult răzbunare: CCR a scos corupția dintre amenințările la securitatea națională. Și cum în România, țara tuturor (im)posibilităților legislative, s-a încetățenit bunul obicei ca deciziile Curții să acționeze pentru trecut, și nu doar pentru viitor, probele obținute pe mandate de siguranță națională au șanse să fie scoase din dosarele de corupție. Oricum, arse de flama revoluției împotriva statului paralel pot fi toate dosarele instrumentate din 2009 până în prezent, suspectate că au luat lumină de la Protocolul SRI-PG.

 

Tot la Curtea Constituțională va ajunge și plângerea trinomului Dragnea-Dăncilă-Tăriceanu împotriva refuzului lui Iohannis de a o revoca pe Kövesi. Scena va fi memorabilă- avocatul Tudorel pledând în fața lui Morar, care va zâmbi mulțumit și enigmatic, doar el știe câte informări de la SRI a folosit în dosarele băgate la sertar. După lupte aprige cu singura judecătoare (Livia Stanciu) care nu acceptă să stea ghiocel, PSD își va primi parandărătul și președintele va fi scos și din procedura de revocare a procurorilor șefi. Un mizilic, prin comparație cu ceea ce va urma la legile siguranței naționale, șefii SRI și SIE urmând să fie numiți de parlament, adică de Dragnea cu mâna colegului Tăriceanu.

 

Cupletul Viorica & Liviu a reușit să sperie diplomația europeană, anunțând că-și mută ambasada la Ierusalim, doar-doar i-o mai întinde Trump o mână peste masă dictatorului de Teleorman. Șeful statului a zis că nu-i bine și nu se face să fim singurii europeni cu ambasadă acolo, să nu ne trezim cumva cu vreo bombă pusă de un arab supărat, dar cine să-l mai bage în seamă, după ce a stat în adormire o iarnă întreagă. Nici măcar Viorica n-a catadicsit să-i răspundă telefon. Și cu asta basta, căci marele ambâț al lui Daddy de a bărbieri instituția prezidențială (unde el nu poate ajunge nici măcar prin interpuși) va deveni realitate.

 

Dar, s-o recunoaștem, nimic din ceea ce reușește partidul-stat mafiot în justiție nu se compară cu realitatea din teren. Salariile „au crescut până au scăzut“, inflația urcă la ceruri, vinovat fiind Isărescu, care n-are grijă de ea cum are Dragnea de penali, Pilonul II de pensii va fi sifonat la Pilonul I, cu gaura de un miliard cu tot, iar protestatarii din sănătate se plâng că au fost trași pe sfoară și amenință cu greva generală. Prea târziu, că nu mai sunt bani. Ce s-a luat de la săraci să se dea la bogați nu se mai dă înapoi. Mulți zic că își merită cu toții soarta, dacă s-au închinat la programul de guvernare PSD ca la moaștele făcătoare de minuni.

 

Simfonia Lalelelor s-a încheiat cu bine, în spiritul manifestațiilor de altă dată pentru ceaușeștii locali. Fetița pusă să facă tumbe în fața mahărelor de la București a scăpat teafără după ce s-a dat cu capul de asfalt, fiind răsplătită cu aplauze și zâmbete materne de Viorica, Norica, Grațiela și alte doamne nostalgice. Poporul a fost încântat și nu prea: „e frumos, dar nu ne-a dat nimic“. A zis, bietul, că a început deja campania.

 

Oficial se va declanșa la finele lui mai, când Dragnea a dat ordin pentru un mare miting în apărarea „sfintelor valori“ ale familiei tradiționale atât de dragi lui și partenerului său politic, Tăriceanu. Deși s-au luat cu acte în regulă, se vede clar că parteneriatul lor civil scârțâie serios: ambii vor să fie candidați și șefi. Or, se știe că în familia tradițională românească nu încap două săbii în aceeași teacă, altfel se lasă cu ochii umflați ai femeii. În realitate, nu de dragul heterosexualității, moralității (gurile rele zic că Daddy va anunța căsătoria cu juna pesedistă chiar în ziua mitingului) sau a natalității face Dragnea manifestație, ci ca să-și tragă spuza pe turta sa electorală, confiscând o temă cu audiență la publicul telenovelistic și parohial. De fapt, e mai mult o contramanifestație târzie la protestele #REZIST. Să vedem ce iese, că niciodată nu știi unde dai și unde crapă. Ca dovadă, academicianul Ioan Aurel Pop a ajuns să fie apărat de aceiași penali și naționaliști sulfuroși care l-au apărat și pe Iulian Vlad.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22