Sforării pentru prezidențiale

Cu gândul la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au încercat să se tragă unul pe altul pe sfoară cu data alegerilor.

Andreea Pora 09.07.2024

De același autor

Dovada cât de mincinoase au fost argumentele folosite atunci când au comasat alegerile locale cu europenele și au devansat prezidențialele în septembrie este că acum nu le-a mai păsat nici cât negru sub unghie de argumentele de atunci: economiile la buget și „oboseala” electoratului. Au pus alegerile în trei duminici consecutive, dintre care una, cea pentru parlamentare, pică fix de Ziua Națională. Nici vorbă să fie vreo întâmplare. Cu fasolea în gât și parada la televizor, electoratul nu se va înghesui să vină la vot, or, o prezență mică avantajează partidele mari, cum bine știu PSD și PNL. În plus, 1 Decembrie nu e o „duminică obișnuită”, cum ne spune ostașul de pe afișele care străjuiesc șoselele patriei, e o zi care colcăie de naționalism, de inimi românești care bat furtunos, de cuvinte sforăitoare și lăcrămoase. Cine e campionul en-titre la toate astea? George Simion. Să nu fim naivi, parlamentarele de Ziua Națională vor umfla pânzele AUR, ceea ce a și urmărit PSD, care are interesul să-l ajute pe George Simion să intre în turul al doilea. Căci, da, asta e șansa lui Marcel Ciolacu să ajungă președinte. E visul de aur pesedist.

Doar că Ciolacu, băiat pragmatic, cu școala vieții, se lasă greu prins în plasa candidaturii. N-ar vrea să dea vrabia din mână - șefia partidului și o viitoare funcție de premier - pe cioara de pe gard - președinția. Baronii răi din PSD, cei care îi vor gâtul, funcția și pușculița, îl împing însă pe scări spre candidatură - cică partidul nu poate delega această teribilă onoare unui străin. Cum ar fi Mircea Geoană, de pildă. Dramoleta e în plină desfășurare, iar Ciolacu a ajuns să spună că îl va propune pe Geoană candidat. Dacă partidul acceptă, Ciolacu e oricum ras, doar nu-și imaginează că va rămâne șef la PSD sau premier cu Geoană președinte. Dacă partidul insistă și Ciolacu va fi forțat să candideze, atunci în iarnă vor urma zile fierbinți pentru el. Gurile rele spun că se crampona de luna septembrie, așa cum a fost înțelegerea inițială cu PNL, pentru a îngropa candidatura lui Geoană. Orice se va decide la Congres, impresia pe care o lasă liderul PSD este deplorabilă: transpiră frică prin toți porii. Deși de un lucru poate fi sigur: intră în turul al doilea.

Dincolo de impresia artistică, PNL-iștii au luat țeapă, după cum recunosc unii și alții în spatele ușilor închise. Și încă una mare, care ar putea să-i doară rău de tot în toamnă. Ciolacu le-a plătit răzgândeala cu septembrie. Motivul e simplu și nu trebuie să fii vreo eminență cenușie politică pentru a-ți da seama că Nicolae Ciucă nu are prea mari șanse să intre în turul al doilea, chiar dacă încearcă să se metamorfozeze în adversar al PSD. Nu-l crede nimeni, mai ales atunci când vorbește grav despre „tandemul” premier-președinte de după alegeri. Iar dacă nu intră în turul al doilea, la parlamentarele de peste o săptămână, liberalii, care vor fi de data aceasta pe propriile speze, fără ajutorul primit la locale de la PSD, vor suferi pierderi grele. E un scenariu care dă frisoane la PNL, tocmai d-aia intriga care se țese în interior este schimbarea candidatului la prezidențiale. Da, dar cu cine? Se vehiculează, iarăși, numele lui Eduard Hellvig. Sau, de ce nu, Rareș Bogdan.

Dar cel mai interesant personaj e, fără discuție, Mircea Geoană, care tropăie de multă vreme în jurul anunțului candidaturii, fiind ținut în frâu doar de funcția de la NATO. Dar timpul trece și n-a mai avut răbdare: așa că și-a înregistrat la OSIM marca: „Mircea Geoană 2024 președinte”. E clar! „Prostănacul” lui Iliescu a luat taurul de coarne. Momentul nu a fost chiar cel mai bine ales: Emilia Șercan tocmai îl dăduse în vileag că a copiat în teza de doctorat din președinții americani Bill Clinton și George W. Bush, nu din vreun pârlit de român, așa cum au făcut Nicolae Ciucă și Lucian Bode. Prins cu șoalda, Geoană s-a agățat, ca toți plagiatorii de rang înalt, de faimoasele ghilimele, care, cică nu se foloseau pe vremea când își dădea el doctoratul. Asta ne arată că trecerea pe la NATO nu i-a folosit, de fapt, la nimic - prostul caracter și relele apucături sunt nevindecabile. Rușine! Dar pentru că suntem în România, plagiatul nu atârnă aproape deloc în balanța judecății publice, așa că imaginea lui Geoană nu va avea de suferit. Știe și el asta.

Deci Mircea Geoană, care continuă să fie primul clasat în sondajele de opinie serioase, nu în alea făcute la comanda PSD, este cel care încurcă socotelile lui Ciolacu și Ciucă. Liderul PNL are șanse să nu intre în turul al doilea exact din cauza lui Geoană, parte din electoratul liberal se orientează spre acesta, iar Ciolacu va pierde turul al doilea în fața lui Geoană.

Până atunci mai sunt câteva luni bune, printre care și unele de vacanță. Românii au însă „ghinion”, cum ar spune un clasic în viață. Au ghinion că sunt conduși de niște incompetenți și nesimțiți în stil mare și vor fi conduși tot de ăia încă patru ani. PSD izolează Muntenia de Transilvania, închizând Valea Oltului în plin sezon de vacanțe, și mai sunt și votați pe deasupra. Infernul s-a dezlănțuit deja pe Valea Prahovei, care chiar va deveni de necirculat. Așa mostră de dispreț față de alegători, mai rar! Să mai spună cineva că românii nu-și merită soarta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22