Vremea șobolanilor

Cruntă ironie! Ponta a ajuns speranța dezrobirii de Dragnea-Dăncilă, un democrat sadea și un patriot preocupat de soarta țării. Să fim serioși!

Andreea Pora 29.05.2018

De același autor

 

Dragnea a făcut o mare greșeală instalând-o pe Dăncilă în fruntea Executivului. Sunt slugi și slugi, unele proaste de bubuie, care nu știu altceva decât „să trăiești, conașule“, altele care măcar salvează aparențele și mai au un dram de orgoliu. S-a văzut asta în guvernele anterioare. Cu Dăncilă, incompetența, prostia fudulă și apucăturile de satrap ale lui Dragnea au ieșit ca uleiul la suprafața apei murdare. Nimic nu mai poate fi băgat sub obroc. Efectul Dăncilă e cutremurător: e primul guvern de care râde o țară întreagă, pe care nu-l mai ia nimeni în serios (cu excepția camarilei lui Dragnea și a Alinei Mungiu), crucindu-se cum de s-a ajuns în halul ăsta. Dezastrul e total, chiar și pesediștii sunt conștienți de asta. Ceea ce trebuia să-i asigure lui Dragnea liniștea, stabilitatea la putere s-a transformat într-o mare vulnerabilitate. Daddy și-a bătut singur cuiele în copârșeu.

 

E un dezastru pe care au început să-l fructifice politic (era și timpul!) președintele Iohannis și opoziția, în frunte cu PNL. Criticile și avertismentele („mai aveți bani de pensii și salarii?“) au credibilitate, nu mai par simple atacuri din partea adversarilor politici. Capătă și mai multă consistență din cauza reacției lui Dragnea și a miniștrilor săi, care justifică totul prin lamentații de genul „lovitură de stat“, amenințări cu suspendarea președintelui și cu pușcăria pentru cei care cutează să contrazică linia oficială. Apărarea prim-ministrului de bancurile nației și de ridicolul în care se afundă vitează cu fiecare apariție e o misiune imposibilă. Ce vor striga oare pesedeii la mitingul din iunie? Viorica nu uita, româna e de partea ta? Pe scurt, guvernul, PSD și Dragnea au ajuns într-o fundătură.

 

În acest context, a venit și vremea șobolanilor. Despre care știm că părăsesc primii corabia care se scufundă. Toate partidele și alianțele au avut și au șobolanii lor, toate au trecut prin asta, puține însă au fost afectate decisiv. PSD a fost abandonat de PC-ul lui Voiculescu, „soluția imorală“ intrată în buzunarul lui Băsescu, și a pierdut guvernarea, PD a fost părăsit de câțiva șobolani la moțiunea de cenzură prin care a căzut Guvernul Ungureanu, iar în 2015, „șobolanul“ Dragnea i-a tras preșul de sub picioare lui Ponta, împingându-l spre demisie, iar PSD a fost înlocuit la guvernare de tehnocrații lui Cioloș. După cum arată preparativele din ultimele zile, există ceva șanse ca istoria să se repete.

 

Ponta n-a uitat și n-a iertat, de doi ani își canalizează eforturile spre doborârea lui Dragnea. Adevărata opoziție la PSD a făcut-o Ponta, care știe subteranele partidului, are cârtițe acolo, înțelege mentalitățile și cunoaște punctele slabe. Atacurile lui Ponta au fost singurele care l-au afectat cu adevărat pe Dragnea (după dosarele penale), pentru că devoalau înțelegerile și interesele oculte, adevăratele mize ale unor gesturi și măsuri, fața ascunsă și urâtă a celui care conduce dictatorial partidul. Cel mai tare l-au lovit pe Dragnea dezvăluirile despre tovărășiile cu serviciile secrete și cu procurorii, despre umilința de care dădea dovadă în fața lui Maior, Coldea, Kövesi sau Ghiță. Despre tăiatul porcului, mâncatul urechilor la vila K2. Ponta l-a portretizat ca pe un individ laș, oportunist și gata să sacrifice orice, în frunte cu țara și partidul, pentru a-și salva pielea și prezerva puterea. Până acum nu a reușit să-l dărâme pe Dragnea, mare combinagiu și șmecher, care, iată, nu doar că a supraviețuit căderii a două guverne, ba chiar, spre uimirea multora, a ieșit întărit.

 

Festivalul oferit zi de zi de Dăncilă, haosul care domnește în finanțe, măsurile haotice au făcut ca nemulțumirea în partid să crească, contestările să se înmulțească în special în zona cercurilor doi și trei de putere și în teritoriu. Ponta are acum o bună oportunitate, deja PSD-ALDE au pierdut majoritatea la Camera Deputaților, vreo 6 parlamentari migrând la Pro România. Abil, cântă în struna celor care vor îngenuncherea justiției, el însuși suindu-se pe piedestalul „victimei abuzurilor DNA“, dar demontează teoriile „statului paralel“, arătând că Dragnea nu-și face decât propriile jocuri. Dar argumentul forte, cel care doare întregul PSD, este cel al „analfabetismului și obedienței“ instalate în fotoliul „ocupat cândva de Năstase“.

 

Cruntă ironie! Ponta a ajuns speranța dezrobirii de Dragnea-Dăncilă, un democrat sadea și un patriot preocupat de soarta țării. Să fim serioși! E același cameleon, același Ponta care „minte cum respiră“, care modifica legi și comisii ca să scape de plagiat, care a instrumentat lovitura din 2012 și „marțea neagră“, același care ne oripila cu tupeul și jignirile lui. Să nu uităm că de multe ori a fost oprit pe ultimii metri de presiunile partenerilor occidentali, pe care nu se sfia să-i eticheteze exact cum face Dragnea astăzi. Ce să mai vorbim de ”șobolanul”  Bănicioiu, care mințea fără să clipescă în timpul tragediei  de la Colectiv. Un mare caracter!  Nu e nicio metamorfoză, Ponta nu a devenit băiatul bun, care înțelege mersul timpurilor, ci doar băiatul însetat de răzbunare. Și de ceva putere, dacă se mai poate.

 

Întrebarea e: se poate? Puțin probabil. Nici Dragnea nu stă cu mâinile încrucișate. Racolează Ponta, racolează și Dragnea, principiul vaselor comunicante. Unul a luat 6 ”șobolani” de la PSD, celălalt a achiționat 7 de la PMP. Și chiar dacă PSD-ALDE vor pierde majoritatea în parlament, asta nu înseamnă că guvernul va cădea la moțiunea de cenzură - există minoritățile, UDMR, neafiliații, PMP. Teoretic, vreo 80 de voturi. Dragnea va da prețul cerut pentru a le păstra: adică totul, dacă trebuie. Pentru el e ultima strigare, daca pierde guvernul, nu mai scapă, de data asta partidul chiar îi ia gâtul. Așa că vom asista în perioada următoare la războiul șobolanilor. Să nu ne grăbim să facem pariuri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22