A plans

Andrei Cornea 18.03.2005

De același autor

Poate ca Basescu e isteric; poate ca e prea capricios si intratabil. Schimba prea usor si pe neasteptate directia timonei; vrea alegeri anticipate pentru nelinistea coalitiei si a Aliantei si, suspectam unii dintre noi, de fapt nu stie ce vrea (bineinteles in afara de putere multa). Il contreaza pe Tariceanu, il invoca pe Stolojan ca potential viitor prim-ministru, aiureste presa.
Poate ca n-are fata de presedinte si, oricum, e sigur ca nu se pricepe la diplomatie. Se imbraca, ma rog, asa si asa, are mesa la care nu renunta nici mort. In plus: l-o fi declarat Bush "my friend", dar, primo, noi ce am primit cu aceasta ocazie de la americani? Aud? Si secundo, sa fii prietenul lui Bush nu-i chiar lucrul cel mai recomandabil. In orice caz - nu pentru francezi si nemti; or, cu ei trebuie sa ne avem bine, ca sa intram naibii odata in uniunea aia a lor!
Si apoi, ce mare scofala facu cu FMI-ul? Riguros, nici una. Dovada ca nu se pricepe la negociat! N-o sa-mi spuneti domniile voastre ca alde Nastase si Iliescu facusera din Romanica o gradina, in vreme ce actualii au ofilit-o atat de repede incat carpanosii Fondului se incrunta daca le cerem sa ne mai ingaduie la deficit un plus de vreo trei-patru zecimi de procent, pe cand mai an nu suflau o vorba, cand guvernul zvarlea la popor cu compensate si ajutoare!
Deci, poate ca nici la asta nu-i bun de presedinte! In general, nu-i deloc cum trebuie ca sef al statului!
Si peste toate, auziti: a fost in vizita la memorialul Holocaustului de la Washington si, dupa ce a vazut fotografii cu brava armata romana incarcand evrei si tigani in vagoane de vite cu insemnele CFR, ducandu-i direct in Transnistria ca sa-i expedieze apoi intr-o lume mult mai indepartata, dupa ce a vazut soldati si ofiteri romani macelarind evrei, dupa ce a vazut poze cu pogromul de la Iasi, dupa ce a vazut cum s-au intamplat lucrurile cu Holocaustul, ei bine... dupa ce a vazut toate astea, ce a facut? N-a evocat, vai, colaborarea de veacuri dintre romani si minoritatile nationale, n-a sustinut ca, in general, poporul roman este tolerant, chiar daca au existat exceptii, n-a spus ca expunerea respectiva e o inscenare pentru a denigra Romania, nici ca de vina pentru toate au fost nemtii, legionarii, ungurii si, bineinteles, evreii, travestiti in uniformele armatei romane. Nici nu a afirmat ca in Romania nu a fost Holocaust, precum un fost ministru al Culturii, nici nu a pretins ca si altii, de pilda comunistii din ilegalitate, au suferit etc., asa cum a glasuit cineva cu fata de presedinte, ba chiar de etern presedinte.
Nu, Basescu a facut cu totul altceva, atipic pana acum pentru un sef de stat roman in asemenea circumstante: s-a uitat si a plans!
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22