Balamuc!

Ni se pune un serial prost pe care mai suntem și forțați să-l privim, ca să nu mai vorbim și de faptul că tot noi plătim toată producția. Săptămâna asta joacă episodul „Țăranul e pe câmp“.

Andrei Cornea 05.11.2018

De același autor

Ce ne vor da săptămâna viitoare? Suntem noi, ăștia de aici, „sosiți din viitor“, cum pretinde entuziast noul ministru al Cercetării? Privind cu luare aminte în jur, am zice că mai curând suntem sosiți de la balamuc. Direct. Chiar numirea în această poziție ministerială a domnului Hurduc, negator al teoriei evoluției, e un semn al schizofreniei din felul de a gândi al conducătorilor noștri. Dar cazul domniei sale e mărunt.

Căci sunt și lucruri mai grave: săptămâna trecută, am aflat că în rechizitoriul d-lui Tudorel împotriva procurorului general se afla un document – o ordonanță de clasare a dosarului actualului președinte – care nu trebuia să fie acolo: era, ce-i drept, un Lazăr semnatarul, dar altul – nu Augustin, ci Cristian. Cum a ajuns documentul lui Cristian în mapa lui Augustin? Grefiera a greșit, cică. Dar cum de nu s-a constatat la timp? Mister. Ministrul nu explică, dar insinuează că e o lucrătură sinistră, instigată de „statul paralel“. Pesemne că „s-a dorit“ compromiterea operațiunii de revocare a procurorului general. Oricum, Tudorel nu-și cere scuze. Cum ar putea? Principele magistraților, împăratul judecătorilor nu poate greși. De fapt, poate că el însuși, manu propria, a pus în mapa lui Augustin documentul semnat de Cristian ca să ne verifice pe noi, CSM-ul, președintele, universul etc.: să vadă dacă toți suntem vigilenți și observăm substituția. Acum e surprins că-n prostia noastră totuși ne-am prins, ne dă un cinci și ne trece!

Absurd, veți zice. Sau, cum spuneam, balamuc, ospiciu.
Acum a venit scandalul cu valiza: un țăran din Teleorman, arându-și pașnic ogorul (nu aflăm dacă cu mijloace tradiționale sau nu), găsește o valiză doldora cu documente Tel Drum, compromițătoare pentru marele ștab al țării, Liviu Dragnea, și le predă... nu la poliție, căci e în mâna doamnei Carmen, unealta lui Dragnea, nici la DNA, fiindcă nu știi cu cine se mai dau și ăia, ci la RISE Project, care, încântat, începe să le publice. Și așa intrăm într-o nouă telenovelă: TeleormanLeaks. După câte documente sunt, ar putea-o ține și un an – episod după episod. Știa Liviu săracul de ce era așa de nervos în ultimul timp, de ce dădea pe dinafară când vorbea cu jurnaliștii, ba chiar, se pare, sărise aproape să-l bată pe un tovarăș de partid: ghicim acum că mirosise ceva despre ultima lovitură a „statului paralel“. Mesajul e clar: „Retrage-te, șefu, acum din toate funcțiile de partid și de stat, altfel mai umfli câteva dosare. Fiindcă ordonanța cu amnistia și grațierea iată că nu vrea Tudorel, alias Tăriceanu, să ți-o dea. Sâc!“.

Între timp, l-au luat năbădăile și pe Codrin, „trompeta Carpaților“, care o acuză pe Corina Crețu, vechea purtătoare de cuvânt a lui Ion Iliescu, acum comisar european, că „trădează interesele României“. De ce? Fiindcă ea cere insistent guvernului român să folosească banii europeni pentru mari proiecte de infrastructură și spitale, în timp ce ai noștri o țin una și bună: „parteneriat public-privat“. Adică, pe înțelesul nostru limitat, vor să privatizeze banul public în propriile conturi. Sigur, „codrul e frate cu românul“, chiar și când se fură „ca-n codru“, dar Codrin, cu teoriile lui inspirate de duhul lui Vadim, pare a fi frate cu dracul și ne temem că n-o să-i meargă bine, fie și numai din acest motiv teologic, într-un popor autodeclarat 89% creștin-ortodox. Uite, doamna Gabi Firea n-are teamă decât de Dumnezeu, adică nu de jupân Dragnea cu toți dracii lui iliberali, și iată că a ajutat-o Dumnezeu să aducă deja la București câteva autobuze turcești noi-nouțe! Halal să-i fie!

Ni se învârte capul. Nu mai pricepem nimic. Ni se pune deci un serial prost pe care mai suntem și forțați să-l privim, ca să nu mai vorbim și de faptul că tot noi plătim reprezentația, toată producția, ba chiar și onorariile pipărate ale actorilor: am văzut săptămâna trecută episodul „Cristian și Augustin“. Săptămâna asta joacă episodul „Țăranul e pe câmp“. Ce ne vor da săptămâna viitoare?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22