Conu' ministru fata cu plagiatul

Andrei Cornea 07.10.2003

De același autor

Societatea romaneasca, deja imbibata de coruptie in crucis si in curmezis, se pregateste temeinic sa devina o oaza pentru plagiatori si impostori. Urmare - am zice - tinand de firescul lucrurilor! Ditamai ministrul Sanatatii, d-l. dr. Mircea Beuran, e prins copiind ghiduri medicale americane traduse cu sarg de colaboratori, care, cu totii, isi pun semnatura in chip fraudulos pe lucrarea ce nu le apartinea. Mai exista si niste ghiduri frantuzesti care ar fi declansat subit Muza originala a ministrului. E foarte probabil ca, pentru a obtine titlul de conferentiar, introducerea ghidului in lista de lucrari a fost necesara. Altminteri, lista ar fi fost prea scurta.

Se intampla ceva pe linie oficiala? Nimic. Plagiatorul-medic-ministru-pesedist e scuzat cu glumite de doi bani de seful sau direct, primul ministru, Adrian Nastase, dar si, cu blandete parinteasca, de Seful cel mare, presedintele Iliescu, al carui doctor personal este. Sefii cei blanzi invoca dusmanii si razbunari, ca replica a unor actiuni eroice ale ministrului, pentru redresarea serviciului medical public: "Coane, ti-am spus ca ai sa ajungi pe pagina intai a ziarelor!" - l-ar fi avertizat colegial d-l Nastase. Vorba e: "Conu'" a copiat sau nu? Da, a raspuns o comisie a Facultatii de Medicina. Nu-i nimic, "Conu'" e bun de ministru in continuare - a raspuns tot colegial seful guvernului. Impostura intelectuala - adica un delict penal, pedepsit de lege, nu e blamabila la noi cand se refera la un ministru, membru al partidului de guvernamant si medic personal al presedintelui.

Si totusi, legea este una pentru toti. Asa ca trebuie trase consecintele de rigoare. Iar daca ministrul nu demisioneaza, poate e cazul sa ne schimbam noi, profesorii, comportamentul defectuos de pana acum. Iata, incep cursurile universitare. Am de gand sa le cer iertare tuturor studentilor mei de la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, pe care i-am picat pentru ca au copiat la examene, pentru suferinta pe care le-am produs-o; de asemenea, nu ma voi mai supara pe cei care imi vin cu lucrari de licenta copiate cuvant cu cuvant dupa carti si dupa Internet. O colega de la Limbi straine mi-a povestit ca a fost obligata sa pice aproape o grupa intreaga pentru ca copiasera. Am s-o rog sa le treaca nota de trecere din oficiu si sa-i roage pe cei picati sa o ierte pentru stresul provocat de ea din inconstienta si incorectitudine politica. Am sa-i rog pe toti colegii mei sa procedeze aidoma.

De ce ar fi altfel? Legea trebuie sa fie una. Daca impostura intelectuala face legea la ministere, la Academia Romana (vezi Tratatul de Istorie a Romaniei), daca ea e impachetata in complezenta si bancuri de presedinte si de primul ministru, de ce n-ar deveni legala si in universitati sau in scoli - unde deja e un fapt inscris profund si de multa vreme in realitatile vietii? De ce sa nu copiem toti unii de la altii, daca putem, si mai ales din izvoare straine? De ce sa nu ne arogam titluri stiintifice si diplome de studii pe care nu le meritam, dar le dorim mult? Si mai ales: de ce plagiatul sa ramana numai apanajul elitei politice, si sa nu beneficieze de el si masele largi populare, insetate de titluri, recompense, salarii, indemnizatii, alocatii, dividende?

In fond, traim in postmodernitate, cand tehnicile colajului, ale "palimpsestului", ale reproducerii sub toate formele au fost admise si teoretizate de oameni intelepti. Iar "autorul" - s-a spus - a decedat! - Da - dar in literatura, nu si in stiinta! - Insa, ce ne impiedica sa declaram prin ordonanta de urgenta ca, daca serveste interesul national sau pe cel al partidului de guvernamant, stiinta este literatura, literatura - impostura, iar impostura - benefica, fara discriminare?

Vom ajunge ignoranti cu totii? Dr. Beuran, chiar si fara lista de lucrari originale, ne poate garanta: ignoranta nu doare deloc, caci, daca ar durea, gemetele si racnetele suferinzilor ar acoperi pana si corul heruvimilor din al 12-lea cer. O natiune de ignoranti si impostori, asa cum devine acum natiunea romana pe baza unor indicatii de la cel mai inalt nivel, va fi cu siguranta o natiune fericita: "conu'" ministru, "conu'" profesor, "conu'" doctor, "conu'" sef si toti ceilalti "coni" si "coane" vor fi uniti, bogati, destepti, frumosi si majoritari. Ce ne-am mai putea dori?

"Lumea se sprijina pe rasuflarea profesorilor si a elevilor care invata" - spune insa o vorba talmudica. Sa insemne toate acestea ca sta sa cada Cortina? As, coane! A se slabi cu literatura subversiva si minoritara!

P.S. S-a infiintat coalitia PNL-PD sub numele bombastic de "Alianta Dreptate si Adevar". Sunt eu prapastios sau o anumita impostura s-a strecurat deja printre ursitoarele noii forte politice a opozitiei?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22