Muștarul

Ați propus mutilări absurde la legile justiției, dar mai ales la codurile penale, propuneri care sfidează nu doar dreptul, dar și logica. Dar nu dreptul și logica vă preocupă pe voi, absolvenți de facultăți obscure, cu pseudo-diplome de pseudo-juriști.

Andrei Cornea 09.01.2018

De același autor

 

Până la urmă ce vreți? Și, mai ales, ce așteptați de la noi? Sperați să uităm, să vă uităm? Deo­cam­dată, ne-ați întors spatele și ați numit asta dialog. Când unii dintre noi au ieșit în stradă, întâi ne-ați zis că suntem puțini. Apoi, când am devenit tot mai mulți, când străzile s-au umplut de lume și de strigările ei, când televiziunile din toată lu­mea au început să dea informații despre ceea ce vrem, ați spus că suntem prost informați, că nu știm să citim amendamentele pe care le pro­pu­neți numai spre binele nostru. Apoi, ați pretins că suntem în solda lui Soros ca să ieșim în stradă, noi, ai noștri și câinii noștri, că multinaționalele ne instigă să vociferăm. Și iarăși, acel robot cu fa­ță umană pe care vi l-ați pus întâi ministru, apoi, după ce a fost gonit din funcție, l-ați făcut șef de co­misie „specială“ în disprețul opiniei pu­blice ne tot repetă mașinal că nu înțelegem nimic, că sta­tul de drept e dorința voastră fierbinte. Ați pro­pus mutilări absurde la legile justiției, dar mai ales la codurile penale, propuneri care sfidează nu doar dreptul, dar și logica. Dar nu dreptul și logica vă preocupă pe voi, absolvenți de facultăți obscure, cu pseudo-diplome de pseudo-juriști. Ro­botul sfidător cu față umană a continuat să pre­zideze, iar șefii lui cei mari să-l țină în priză. Vi­teza a devenit un imperativ categoric, numai ca să scape ai voștri de procese și condamnări!

 

Dar poate că suntem noi nebuni și absurzi, poate că dreptate aveți voi! Poate că robotul umanoid e un nou Papinian. Dar atunci de ce ni s-au ală­tu­rat la criticile de fond Consiliul Superior al Ma­gis­traturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT, Parchetul General, președintele re­pu­blicii, asociațiile magistraților (cu o singură, tris­tă, excepție), mii de magistrați individuali prin petiții, apoi chiar sute dintre ei ieșind tăcuți pe treptele tribunalelor și judecătoriilor, ca să nu mai vorbim despre foarte multe ONG-uri? Oare toți sunt ignoranți, toți sunt ostili mărețelor voas­tre reforme, toți sunt interesați în menținerea statu quo-ului din motive materiale ori din ne­știință? Atunci numai alunecosul vostru ministru să fie un om, ce zic om – să fie un spirit al Ade­vărului, numai el și robotul umanoid, pus peste comisia specială? Și numai al vostru Iustinian mustăcios să fie marele împărat al justiției, el, care croiește dreptatea când tot el are interesul s-o taie strâmb? Iar noi restul rămânem nein­for­mați și în solda străinătății, CSM vă e ostil din in­teres, procurorii vă vânează din ticăloșie, președintele face politică rea și, în general, numai ai voștri cavaleri se luptă cu „statul paralel“. Fie, dar ambasadorul american de ce vă contrazice? Nu-i reprezentativ, spuneți. Dar Departamentul de Stat, dar Comisia Europeană, dar ambasadorii celor șapte state europene? Tot nereprezentativi? A, ei sunt organele balaurului, adică ale „statului paralel“! S-ar părea că lumea în­treagă ori e aliată cu „statul paralel“, ori nu vă pricepe mărinimia, geniul juridic, devoțiunea fără egal pentru binele na­țiu­nii. Uite ce sunteți: o trupă de eroi ase­diați de neînțelegerea universală!

 

Așa fiind, ați promis că veți face o dez­batere în parlament. Ați reușit numai o parodie. Cu inteligența unui trib de săl­ba­tici ați tăiat microfoanele opoziției și ați re­dus la câteva secunde discutarea în co­misie a amendamentelor, iar regula­men­tele le-ați modificat cu echitatea unui cu­țitar. Ați sfidat până și zilele de doliu național pe care chiar voi le declaraserăți la moartea Regelui. Când ceilalți au pro­testat, ai voștri s-au inspirat din florilegiul de sudalme al poporului român. Ați făcut pe surzii, când limbajul parlamentar al uno­ra dintre ai voștri s-a adaptat la sti­lis­tica bordelului. Iar când, drept răspuns, au primit cadou Ferma animalelor a lui George Orwell, ai voștri au dat cu cartea de pă­mânt. Și ce dacă? Nici măcar hulita de ei ANI nu spune că a fi parlamentar și bă­dă­ran sunt incompatibile. Oricum, în vasta lor cultură nu se regăsea o asemenea car­te; căci, altminteri, le-ar fi fost rușine de la bun început să joace rolul „por­cilor“!

 

Ce să mai spunem că, de un timp, reușiți să-i enervați pe tot mai mulți: ba pe IT-iști, ba pe polițiști, ba pe medicii de fa­milie, ba pe taximetriști, ba pe clienții lor, iar pe toată lumea cu creșterea prețurilor, creștere despre care pretindeți că nu exis­tă. Asta, mai ales, ne scoate pe toți din minți: refuzul vostru sistematic de a re­cunoaște evidența.

 

... Iarna trecută, printre protestatari au ie­șit și vreo două sute de tineri din orășelul Tecuci, unde neam-de-neam nu se mai vă­zuse așa o „rivoluție“. Pe un banner fă­ceau referire la un ingredient alimentar in­dispensabil, pentru a cărui producere ur­bea lor e bine-cunoscută. Acum, la în­ce­put de an, le-am adoptat sloganul și vrem să vi-l strigăm, cu un pic de speranță și un sac de năduf, poate totuși veți auzi ceva: căci nu numai lor, ci tuturor ne-a cam sărit muștarul!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22