Oameni, câini și funcționari

Cred că i-ar fi fost mai ușor sărmanei să se fi făcut prietenă cu toți maidanezii din Capitală decât să-i înduplece să acționeze pe ipochimenii de la primării.

Andrei Cornea 24.01.2023

De același autor

Un om (o femeie, de fapt, care – contrar părerii din trecut a lui Cristian Tudor Popescu, e „și ea om”) a fost ucis de o haită de câini vagabonzi, lângă Lacul Morii, acum câteva zile. Adică în București, sectorul 6. În urmă cu un an, victima abia scăpase de o moarte asemănătoare, în același loc. Chestiunea se arată foarte încurcată, ba chiar controversată. Oare câinii erau vagabonzi-vagabonzi? ASPA, care are obligația să-i înlăture pe aceia, zice că nu tocmai, fiindcă proveneau din curți, iar proprietarii îi lasă liberi. Câinii, deștepți-foc, fug și se ascund în curți prietene, când văd echipajele ASPA menite să-i vâneze. Vina e deci la Primăria Sectorului 6, care ar fi trebuit să-i amendeze pe presupușii proprietari de câini semi-vagabonzi, nu la ASPA, care atârnă instituțional de Primăria Capitalei, adică, în ultimă instanță, de Nicușor Dan. Primarul Ciucu însă se dezvinovățește: cică poliția locală n-are atribuții de a strânge câinii din locuri publice – nici vagabonzi, nici semi-vagabonzi. Nici atribuții, nici ustensile – pistoale cu tranchilizant, lațuri, cuști, mașini și altele. Dar acei câini au stăpân, protestează ASPA, iar stăpânii pot fi amendați. Adevărat, doar că trebuie depistați întâi câinii, apoi stăpânii, în această ordine, iar ASPA, cică, nu are ea aici nici atribuții, nici „ustensile” – carnetul cu amenzi. Stăpânii iresponsabili trebuie amendați, câinii ridicați (deși mă gândesc că nici invers n-ar fi tocmai rău, în unele cazuri), treabă ce revine neapărat poliției. Și ce să facă poliția? Să fugă după câini care dispar care încotro, ca să vadă în ce curți se ascund, ca în final să-i hingherească pe stăpâni, în timp ce ASPA îi hingherește pe câini. Încurcătura e mare, viața complexă, câinii mulți și cu domiciliu instabil; și primăriile sunt prea multe – o Generală, plus 6 locale, plus cele din Ilfov, pe unde o șterg câinii, când le e poftă de viața la țară.

În sfârșit, la o zi de la tragedie, prinde grai și Nicușor Dan, primarul Capitalei. Exprimă condoleanțe familiei victimei și ne amintește că responsabilitatea e împărțită în comun de mai multe instituții, „unele în subordinea PMB”. Adică și lui însuși îi revine vreo vină? Asta n-o spune. Mai spune că a discutat cu unul și cu altul, adaugă că solicită un raport de la Corpul de Control și că refuză incriminările politice. Nu-și cere scuze. Nu. Nu-i demite pe șefii de la ASPA, deși existau destule semne de rea funcționare și înainte. Cel mai grav: printre cei cu care discută, aparent nu se numără primarii de sector, spre a nu mai vorbi despre primarii din Ilfov. Se pare că nici măcar o tragedie nu poate stimula buna cooperare în administrarea Capitalei.

Cine-i de vină, deci, pentru moartea femeii? Câinii, proprietarii lor, dacă există, ASPA cea harnică, Nicușor Dan cel greoi, de care depinde ASPA, poliția locală invizibilă, primarul Ciucu, cel rapid la explicații pe FB? Nuuu! De vină e, mai întâi locul, blestemat. (Să cerem părerea BOR, poate ar trebui exorcizat. Se știe de la Mefisto că diavolul ia uneori chip de câine.) Și mai ales – ați ghicit – moarta e de vină! A mai pățit ceva asemănător – soldat atunci doar cu spitalizare, nu cu cimitir – și anul trecut, în cam același loc (loc cu ghinion). Atunci a fost un biciclist care a salvat-o din colții fiarelor. Cine naiba a pus-o să alerge prin aceleași locuri revendicate legitim, în fond, de grupuri organizate de patrupezi? Nu avusese un semn să nu mai treacă pe acolo? Nu aflase că „perseverare diabolicum”? Ce își închipuia ea, că dacă, după experiența de anul trecut, reclamase de mai multe ori câinii la poliția locală și la primăria lui Ciucu, domnii aceia importanți se vor pune în mișcare și, cooperând, vor stârpi neamul câinesc și periculos de lângă Lacul Morii? Câtă naivitate! Cred că i-ar fi fost mai ușor sărmanei să se fi făcut prietenă cu toți maidanezii din Capitală – cu și fără stăpâni –  decât să-i înduplece să acționeze pe ipochimenii de la primării, despre care știm sigur că nu-s câini, dar parcă nici oameni nu-s... //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22