Cheia aderarii: reforma in Justitie

Armand Gosu 04.10.2005

De același autor

Saptamana trecuta a venit la Bucuresti Franco Frattini, comisarul Uniunii Europene pentru Justitie. Vizita importanta, inaintea Raportului de tara din octombrie, mai ales ca Romania are, se stie, o mare problema la capitolul Justitie. Cum reforma initiata de Monica Macovei, ministrul Justitiei, e trecuta cu forcepsul prin chingile Curtii Constitutionale si Consiliului Superior al Magistraturii, emotiile privind Raportul de tara erau intru totul justificate. A trebuit sa vina Franco Frattini, de la Bruxelles, sa spuna ceea ce putini mai indrazneau s-o faca la Bucuresti, anume ca drumul pe care a pornit-o Monica Macovei e cel bun. Si ca Romania poate recupera timpul pierdut pana la 1 ianuarie 2007.
Franco Frattini a transmis cateva mesaje cu tinta precisa. Unul catre PSD, principalul partid de opozitie, ai carui lideri i-au adresat epistole in care contestau reformele propuse de Monica Macovei. Comisarul Frattini a laudat pachetul de legi adoptat in luna iulie, care “a stabilit principiile independentei magistratilor”. Adica exact legile incriminate de PSD ca ar subordona Justitia guvernului. Oficialul european a mai tras un perdaf PSD-ului, afirmand ca introducerea clauzei de salvgardare in 2004 s-a datorat scepticismului fata de performantele Bucurestiului, intr-un moment in care PSD-ul se afla la putere. Indoielilor de atunci le-a luat locul optimismul: “La sfarsitul anului 2004, eram, mai degraba, pesimisti in privinta capacitatii Romaniei de a accelera reforma sistemului juridic. Cu toate acestea, astazi sunt in masura sa va impartasesc satisfactia noastra deplina pentru ceea ce s-a realizat in ultimele noua luni”. Este greu de crezut ca, dupa declaratii atat de categorice, PSD-ul va continua sa trimita epistole la Bruxelles in care sa se planga de Monica Macovei.
Comisarul european a trimis un alt mesaj in directia CSM-ului. Frattini le-a cerut judecatorilor din CSM sa colaboreze cu guvernul. Or, acolo, ministru de resort este tocmai Monica Macovei. Recomandarea lui Frattini vine la cateva zile dupa ce CSM-ul a respins solicitarea ministrului Justitiei de a suspenda procedura de numire a judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pana ce se vor elabora criterii clare de selectie. Asta dupa ce d-na Macovei acuza de luni de zile conflictul de interese in care se afla unii membri ai CSM care fac parte si din conducerea instantei supreme. Franco Frattini s-a aratat interesat de procesul de selectie a personalului CSM-ului, ceea ce ar putea sugera ca acesta nu este tocmai in regula, si a cerut CSM-ului sa contribuie la “recrutarea unei noi generatii de magistrati, ce va permite reducerea duratei proceselor”.
Un alt mesaj a fost transmis proaspat infiintatului Departament National Anticoruptie. Tema luptei impotriva coruptiei a produs teribile migrene autoritatilor de la Bucuresti in ultimii ani. Bruxelles-ul a cerut ca in plasa Justitiei sa ajunga si rechini, nu doar plevusca. Vechiul Parchet National Anticoruptie nu s-a putut lauda in trei ani decat cu Fanel Pavalache. Prea putin, s-a auzit dinspre UE. In ciuda criticilor PSD, prin vocea lui Cristian Diaconescu, care a acuzat guvernul ca prin transformarea PNA in DNA si-ar incalca angajamentele europene cu o luna inaintea Raportului de tara, Franco Frattini s-a aratat interesat doar de eficienta luptei impotriva coruptiei tradusa prin cresterea numarului de acuzari. Este clar ca asteptarile oficialilor europeni sunt foarte mari in domeniul luptei impotriva marii coruptii. Tocmai de aceea, declaratiile contradictorii privind numarul de dosare grele de coruptie (40 Amarie si Diaconescu, 4-5 Morar la instalare, 22 recent) au darul sa nedumereasca nu doar opinia publica din Romania, ci si Bruxelles-ul.
Un alt mesaj a transmis Frattini opiniei publice din Romania. Este un semnal, fara precedent, de sustinere a Monicai Macovei. Sustinere conditionata doar de continuarea reformei in ritm alert. “Din martie 2005, Romania a adoptat o strategie de reforma ambitioasa, dar foarte necesara si un plan de actiune care contine garantiile necesare pentru edificarea unui sistem juridic modern, daca si numai daca punerea in aplicare a acestora continua conform termenelor stabilite” - a declarat oficialul european in fata cursantilor Institutului National de Magistratura.
Asadar, Justitia din Romania este pe maini bune, ne asigura Franco Frattini. Directia in care se misca lucrurile e cea corecta, cadrul juridic creat este corespunzator. Ramane ca CSM si instantele sa-l puna in practica. Romania are timp suficient pentru asta. Sansele de a adera la UE la 1 ianuarie 2007 au crescut gratie reformei din Justitie initiata de Monica Macovei. De 15 ani, pentru prima data se spun apasat lucruri bune despre Justitia din Romania. Le spune Franco Frattini, oficial de la Bruxelles. Nu de la Bucuresti.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22