De același autor
Stadionul Dinamo. Ora 10.32
Ahmad Kadarov s-a intors pe neasteptate de la Moscova. Participase acolo la inaugurarea celui de-al doilea mandat de presedinte al lui Putin. Serviciul de Securitate al presedintelui a fost anuntat doar pe la ora 9 ca liderul cecen va fi prezent la ceremoniile de pe stadion. La ora 10, a inceput defilarea trupelor Ministerului de Interne. in loja oficiala se afla Ahmad Kadarov, presedintele Consiliului de Stat, Husein Isaev si comandantul Grupului de armate din Caucazul de Nord, generalul Valeri Baranov. Zona VIP era inconjurata de trei cordoane de securitate.
Dupa parada militara, au inceput discursurile, iar dupa discursuri, concertul festiv. La un moment dat, Husein Isaev s-a aplecat spre Kadarov si a inceput sa-i spuna ceva. Atunci s-a auzit explozia. Ceasul arata 10.32. Cei din Serviciul de Securitate au deschis focul pe deasupra capetelor spectatorilor care fugeau ingroziti. Kadarov a fost scos de sub daramaturi si urcat intr-o masina de teren. Avea sa moara peste o jumatate de ora. Bomba, confectionata dintr-un obuz de artilerie, era prinsa in betonul proaspat turnat din podeaua lojei oficiale a stadionului. Langa ea, era o alta bomba care insa n-a explodat. Mai multe fire, acoperite de beton, se opreau la o distanta de 40 metri de zona VIP. De acolo a fost detonata bomba.
Scenariul obisnuit al declaratiilor si dezmintirilor a fost respectat. Mashadov a spus ca n-are nici o legatura cu atentatul si ca el ar fi fost organizat de "serviciile secrete ale ocupantilor, pentru a lichida guvernul-marioneta". Samil Basaev a revendicat atentatul. Vice-premierul Ceceniei a spus ca Boris Berezovski ar fi in spatele atentatului. Iar majoritatea analistilor rusi cred ca in atentat au fost implicati oameni din anturajul lui Kadarov. Procuratura a inceput cu anchetarea celor 50 de muncitori care au incheiat doar la 7 mai reconstructia stadionului Dinamo.
Kadarov
Avea o pregatire teologica solida in urma studiilor facute la Colegiul Musulman din Buhara, la Universitatea Islamica din Taskent si la Universitatea Islamica de la Amman. A luptat alaturi de separatisti in primul razboi din Cecenia. A fost ales muftiu al Ceceniei, cea mai inalta demnitate in ierarhia musulmana, in martie 1995, cateva saptamani mai tarziu proclamand, in numele lui Alah, razboiul sfant impotriva Rusiei. Dupa asasinarea lui Djohar Dudaev, a colaborat indeaproape cu noul lider cecen Aslan Mashadov, negociind cu Aleksandr Lebed armistitiul de la Hasaviurt, care a pus capat primului razboi. Si Kadarov, ca si ceilalti lideri ceceni, visa la crearea unui mare stat musulman in Caucazul de Nord. insa, spre deosebire de acestia, el respingea wahhabismul (miscare sunita fundamentalista, initiata de Muhhamad ibn Abd al-Wahhab in sec. XVIII) pe care conducerea de atunci a Ceceniei nu-l combatea. Acesta este motivul conflictului dintre muftiu si presedintele Mashadov. Daca nu luam in considerare acuzatia neprobata a lui Zelimhan Iandarbiev, conform careia Kadarov ar fi agentul "Adam" al KGB-ului, primele contacte dintre muftiul Ceceniei si Moscova trebuie sa fi datat din primavara 1999, cand Basaev pregatea raidul militar in Daghestan. Dupa declansarea celui de-al doilea razboi din Cecenia, Kadarov s-a alaturat Moscovei.
Politica lui Putin a urmarit tranformarea razboiului dintre Rusia si Cecenia intr-unul inter-cecen. Kadarov era omul potrivit cu planul Kremlinului. Reprezenta un important clan cecen. Provenea din vechea conducere separatista. ii cunostea personal pe liderii gruparilor rebele, stiind cum sa negocieze cu ei. Avea sprijinul clerului musulman din republica. Din 2000, de cand a fost numit sef al administratiei ruse in Cecenia, Kadarov a facut un joc complicat. Pe de o parte, trebuia sa-i convinga pe ceceni ca le apara interesele in fata Moscovei. Pe de alta parte, Moscova trebuia sa vada in el omul providential, capabil sa stabilizeze situatia politica. Kremlinul l-a sprijinit neconditionat, mergand pana la a scoate din cursa contracandidatii lui Kadarov la alegerile prezidentiale din 5 octombrie 2003. intreaga politica de pacificare a Ceceniei era construita in jurul lui Kadarov. in schimb, i s-a cerut un singur lucru: loialitate deplina fata de Moscova. Pe care Kadarov a dovedit-o cu prisosinta.
Cecenia fara Kadarov
Disparitia lui Kadarov pune sub semnul intrebarii intreaga politica a Moscovei. Putin nu are la indemana o alta personalitate de calibrul lui Kadarov care sa joace rolul de lider in pacificarea Ceceniei. Alegerile prezidentiale anticipate ar trebui sa se desfasoare cel mai tarziu in luna septembrie. Cecenii-moscoviti, ce se vor inscrie in cursa electorala, nu au nici un fel de autoritate in Cecenia. Nici premierul Serghei Abramov, care a preluat functia de presedinte interimar, la cei 32 de ani ai sai, nu are autoritate in fata clanurilor cecene. Este si rus pe deasupra. Ramzan Kadarov, fiul presedintelui ucis, proaspat numit prim-vicepremier, conduce Serviciul de Securitate, ce numara circa 6.000 de oameni, in buna parte fosti luptatori rebeli care au depus armele. Ei au trecut de partea lui Ahmad Kadarov, primind in schimb garantii ferme din partea acestuia. Cum garantul lor a murit, unii dintre ei s-ar putea intoarce in munti, reluand lupta impotriva trupelor federale. Deocamdata, rolul de garant il joaca fiul presedintelui asasinat. Pentru Kremlin, tanarul Kadarov ar fi candidatul ideal pentru postul de presedinte-marioneta. E detestat de populatie, care se teme mai mult de Serviciul de Securitate al presedintelui cecen decat de trupele rusesti. Are mainile patate de sangele a sute de oameni care au disparut fara urma. in schimbul loialitatii depline, doar Moscova i-ar putea fi aliat fidel. Cel mai mare avantaj ar fi faptul ca, prin pastrarea puterii in mainile familiei Kadarov, s-ar evita luptele de reimpartire a sferelor de influenta intre clanurile cecene. Dar Kadarov junior nu poate candida pentru ca nu are 30 de ani, asa cum prevede Constitutia. Doar la 5 octombrie implineste 28 de ani.