Geoană sau Băsescu?

Armand Gosu 01.12.2009

De același autor

Plicticoasă campanie electorală am avut. Oricât s-au străduit televiziunile mogulilor, tot ce-au reuşit să producă a fost un filmuleţ de câteva secunde incerte. În rest, diversiuni mici sau mai vechi reîncălzite şi obsesii mincinoase în care fie că ne paşte dictatura lui Băsescu, fie că trăim în ea de ceva vreme, fără să ne dăm seama. E adevărat că nici candidaţii Băsescu şi Geoană n-au făcut efortul de a ieşi din zona diversiunilor, în favoarea dezbaterilor serioase. Electoratul merită mai multă informaţie pentru a vota în cunoştinţă de cauză. Că Geoană se închină la moguli şi la Kremlin e important, dar nu te scuteşte de o analiză asupra reformei justiţiei.

Că Băsescu încearcă, dar deocamdată nu reuşeşte să creeze majorităţi reformiste ştiam deja. Aveam câteva informaţii despre cum vede el reforma în diferite domenii. Ceea ce nu înţeleg este de ce candidatul Geoană ne desconsideră într-atât încât să nu se ostenească să ne explice, măcar şi foarte sumar, despre felul în care vede el mersul justiţiei. Îl va schimba pe Daniel Morar? Dar pe Codruţa Kövesi? O va numi pe Lidia Bărbulescu în fruntea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie? În funcţie de răspunsul lui Geoană la aceste întrebări, l-aş fi votat sau nu.

La fel cu noua obsesie (văd din interviul acordat României libere) a d-lui Băsescu, relaţia cu Rusia. Înţeleg de la străini informaţi, acreditaţi la Bucureşti, că Băsescu a cedat relaţia cu Estul serviciilor secrete. E foarte grav şi ar trebui sancţionat.

Dar Geoană va face altfel? Nu ştim. Nu ne spune. Deşi confruntat cu diversiunea vizitei la Moscova înscenată de tabăra Băsescu, Geoană refuză să declanşeze o dezbatere serioasă privind relaţiile României cu Estul, în care ar fi putut câştiga puncte. Dar n-o face. De ce? Poate că e mai util să foloseşti relaţia cu Estul pentru diversiuni electorale, dacă tot nu te pricepi să construieşti ceva durabil pentru această ţară.

Se plânge candidatul Geoană de dictatorul Băsescu care controlează România cu serviciile secrete. Dar n-a propus reformarea lor, nici reducerea personalului supradimensionat. Nici măcar partidul nu şi-l curăţă de agenţii acoperiţi ai diferitelor servicii.

Nu-i ştie? Ba da, toţi cei din vârf îi ştiu şi-i folosesc ca interfaţă între partid şi servicii. Încă din 2006, Băsescu şi-a însuşit un proiect de reformare a serviciilor. E un proiect prost. Ar trebui penalizat pentru asta. Dar Geoană nu vrea să ne spună cum ar reforma el serviciile secrete. Şi nici ce ar face cu documentele fostei Securităţi care se mai află la serviciile secrete.

Nu sunt fan Băsescu. Nu cred în capacitatea lui de a crea majorităţi politice reformiste. Aş fi vrut să votez un alt candidat. Numai că Geoană nu mă ajută s-o fac.

Nu-mi spune nimic. Nici de lupta anticorupţie, nici de reformarea justiţiei, nici de revizuirea Constituţiei. Poţi să votezi un candidat care nu-ţi spune nimic?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22