De același autor
La sfârşitul lunii martie, Sebastian Lăzăroiu posta pe contul său de Facebook: „În 2014 cel care va decide câştigătorul alegerilor se numeşte Traian Băsescu. Va avea măcar 20% electorat fidel. Şi când spun fidel mă refer la oameni cu care a dezvoltat o relaţie de încredere de 10 ani (...) Cine are cei 20% câştigă. Rezultă din cele scrise mai jos că va fi cel mai curtat om politic din anul 2014“. Cine sunt aceşti oameni? Are dreptate consilierul prezidenţial?
În primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, Traian Băsescu a primit votul a 3,15 milioane de români. De fapt a fost vorba despre reunirea a două grupuri extrem de diferite: 1) cetăţeni cu educaţie medie sau precară, pe care i-a atras carisma preşedintelui şi 2) votanţi tradiţionali anti-PSD, aparţinând în mare parte generaţiei „Piaţa Universităţii“ şi care, după ruperea Alianţei D.A., au ales să îşi despartă definitiv drumul de cel al PNL.
Cele două electorate erau complementare din punct de vedere demografic:
– în rândul tuturor categoriilor de vârstă, Traian Băsescu a obţinut între 31% şi 34% din voturi;
- diferenţa dintre scorurile sale în rural şi respectiv urban este infimă;
- o omogenitate poate fi observată şi în ceea ce priveşte susţinerea pentru Traian Băsescu în Transilvania, Moldova şi Valahia.
Imaginea conţine şi câteva elemente mai complexe şi, implicit, mai interesante:
- în Bucureşti, prin comparaţie cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2004, Traian Băsescu a primit de două ori mai puţine voturi;
- intenţia de vot pentru preşedinte era invers proporţională cu nivelul de educaţie al votantului, în rândul românilor cu studii superioare preşedintele în funcţie fiind, de altfel, depăşit de Crin Antonescu.
De la momentul alegerilor din 2009 şi până în prezent, monitorizarea susţinerii pentru Traian Băsescu nu s-a putut face decât prin intermediul sondajelor de opinie, indicatorul relevant fiind procentul celor care au încredere mare sau foarte mare în preşedinte. Această valoare a variat în funcţie de moment şi de institutul care efectua sondajul, ajungând la un nivel ridicat la referendum.
Ultimele sondaje efectuate înainte de anunţarea boicotului arătau că între 2,5 şi 3,3 milioane de persoane ar fi votat împotriva demiterii (pentru cei interesaţi de cifre: este vorba de între 16% şi 23% din populaţia aflată în ţară). Modalitatea în care a fost efectuată demiterea a adus alături de Traian Băsescu sute de mii de persoane care nu-l susţinuseră în anii anteriori şi care poate nici nu votaseră pentru Traian Băsescu în 2009.
De la referendum şi până acum, preşedintele se află pe un uşor trend ascendent. În clipa de faţă, numărul celor care au încredere mare sau foarte mare în preşedinte este superior cotei de 20% dintre românii aflaţi în ţară (deci mai mult de 3,2 milioane de persoane). După cum precizam mai sus, nu toţi sunt votanţi „disponibili“ pentru un proiect politic nou şi nu putem vorbi despre acelaşi electorat ca şi în 2009, deşi, în mare parte, cele două se suprapun.
Dacă ducem discuţia în planul opţiunilor de vot, sondajele efectuate în 2012 de către mai multe institute au arătat că acest electorat are tendinţa de a înclina înspre Mihai Răzvan Ungureanu la prezidenţiale, o evoluţie care nu se transferă asupra Forţei Civice şi care nu pare asumată în întregime sau cu foarte multă convingere. În august 2012, conform IRES, din totalul românilor cu o opţiune de vot pentru prezidenţiale, numărul celor care l-ar fi votat pe Traian Băsescu (23%) era dublu faţă de cel al votanţilor lui MRU (11%). Alte sondaje, mai recente, evidenţiază o situaţie oscilantă: susţinătorii lui Traian Băsescu încep să conştientizeze, lună de lună, că opţiunea „Băsescu în 2014“ nu există, fără ca acest lucru să însemne o tranziţie automată spre Ungureanu, ci, mai degrabă, menţionarea altor nume sau abandonarea intenţiei de a se prezenta la vot. Întrucât subiectul alegerilor de peste un an şi jumătate nu a fost încă abordat de majoritatea institutelor de sondare a opiniei publice, informaţiile din fraza anterioară nu pot fi verificate prin triangulare şi, implicit, trebuie tratate cu prudenţă.
În perspectiva alegerilor prezidenţiale care se apropie, putem vedea susţinătorii lui Traian Băsescu în două ipostaze:
a) ei ar putea susţine o candidatură unică a dreptei, putând chiar ajuta la propulsarea unui astfel de candidat în turul doi, în funcţie de apariţia unor circumstanţe prielnice (exemplul cel mai evident: candidaturi separate PNL şi PSD);
b) în sensul afirmaţiei lui Sebastian Lăzăroiu, vorbim despre un electorat care în turul doi ar înclina balanţa şi care ar defini câştigătorul într-o confruntare Ponta vs. Antonescu. Acest rol trebuie înţeles într-un context istoric şi tactic: în două alegeri prezidenţiale din ultimele cinci, persoana care a ocupat locul întâi după primul tur a pierdut alegerile în turul doi. Cum electoratele PSD şi PNL sunt deja mobilizate în favoarea propriilor candidaţi, prezenţa la vot a etnicilor maghiari în turul doi al prezidenţialelor este în scădere, iar electoratul PP-DD va fi divizat, susţinătorii lui Traian Băsescu vor decide într-o mare măsură cine va fi preşedintele României după 2014.
În cazul în care USL va avea un singur candidat, destinul electoratului lui Traian Băsescu trebuie definit prin relaţie cu anul 2016. În lipsa unui partid care să canalizeze valorile şi proiectele preşedintelui, acest bazin electoral s-ar fărâmiţa şi ar cădea pradă absenteismului.
Precizare: datele de la începutul articolului provin din exit poll-ul INSOMAR efectuat la primul tur al prezidenţialelor din 2009. Între scorul lui Traian Băsescu conform acestui exit poll şi scorul oficial conform BEC diferenţa a fost de 0,1%.