Partidele au înţeles să nu se joace cu instabilitatea

Barbu Mateescu 08.11.2015

De același autor

După demisia lui Victor Ponta, e evident că starea de nemulțumire nu s-a stins și mai este nevoie de încă o acțiune din partea instituțiilor statului, care să răspundă așteptărilor protestatarilor... Va conta propunerea pentru noul prim-ministru, dar și cabinetul cu care acesta va veni în fața parlamentului. Trebuie să fie o persoană care măcar să corespundă unor criterii, care să dea un pic de speranță, pentru că despre speranță este vorba.

 

Dacă până la urmă această persoană va fi Dacian Cioloș, despre care se vorbește mult în ultima vreme, el cred că îndeplinește un criteriu la care nu se gândește foarte multă lume și care e foarte important acum, și anume, nu este o persoană cu o vizibilitate publică foarte mare, are o notorietate destul de redusă. În primul rând, nu este un politician, lumea nu l-a văzut ținând discursuri, făcând campanii și ăsta e un mare plus în clipa de față. Însă sunt curios cât de multă răbdare va exista. Sunt foarte multe variabile care vor indica în ce măsură el va putea să calmeze tensiunile și să dea niște răspunsuri până la urmă, să porneasca niște inițiative, să facă niște lucruri care să miște țara și să răspundă problemelor ridicate de protestatari.

 

Cred că susținerea politică nu va fi o mare problemă. PSD nu prea vrea să se ducă spre guvernare, iar UNPR cu atât mai puțin. Ca să forțez o comparație, m-aș gândi la Guvernul Isărescu din 2000, care putea să cadă oricând. Dar s-a luat un moment de pauză atunci, pentru ca partidele politice să se concentreze pe alegeri. Cred că și acum au înțeles că momentul este destul de dificil, nu trebuie să se joace prea mult cu instabilitatea. Sunt două planuri. Unul este cel imediat, care este unul simbolic: cine vine, cum este ca om, este cineva din afara partidelor politice etc. Dar evident că există și probleme de fond, care nu mai depind de un om, nu depind nici măcar de o majoritate parlamentară, adică sunt niște lucruri legate de funcționarea instituțiilor și astea trebuie rezolvate pe termen mai lung și cu mai multă răbdare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22