Cultura vie îngropată, Asociația Capitală Culturală Europeană TM 2021 îngrășată

Festivalul Gărâna Jazz, ajuns la cea de-a XXII-a ediție, tocmai s-a încheiat, făcând loc în Poiana Lupului de pe Semenic altor manifestări care umplu muntele de sunet și de turiști. Deși a devenit o referință în universul jazzistic mondial, festivalul nu se bucură de simpatia Capitalei Culturale timișorene, iar de finanțare nici nu poate fi vorba.

Brindusa Armanca 24.07.2018

De același autor

 

Marius Giura, directorul festivalului, s-a împăcat cu gândul, însă asta nu face mai puțin nedreaptă și retrogradă atitudinea municipalității timișorene și a asociației care administrează proiectul capitalei culturale europene.

 

Peste câteva zile încep alte proiecte extrem de creative care au fost omise de la finanțare de Primăria Timișoara, pe motive birocratice stupide. Artă-n casă și Acces Art, două  proiecte cu pronunțat caracter educativ prin Școala de vară și prin compendiile de bune practici în managementul cultural, s-au văzut nevoite să se restrângă după ce au fost respinse de Casa de Cultură a municipiului, prin care se fac finanțările cu banii primăriei.„Acest proiect se implementează fără suport din partea Primăriei Timișoara, deși formarea culturală și profesionalizarea experților în cultură este punct prioritar în strategia culturală pe 2014-2024 a orașului”, se arată în comunicatul organizatorilor. Asociația Contrasens, ca organizatoare, se pregătește să cheme în instanța de contencios municipalitatea pentru a arăta că respingerea s-a făcut pe motive false. Dana Sarmeș declară că monopolul birocratic trebuie dinamitat, criteriile trebuie să fie simple și clare, de aceea trebuie creat un precedent prin instanță, dacă prin dialog nu merge. Nici proiectele amintite nu au suscitat interesul ATCCE2021.