Scurta si framantata viata a taxei abonament la gaze

Christian Mititelu 03.06.2005

De același autor

Ma aflu printre aspirantii la mai multa independenta care si-au instalat centrala individuala. Am semnat un contract de furnizare de gaze cu Distrigaz Sud (avem si Nord, dar nu exista concurenta, operand în zone diferite), prin care ma angajam sa achit “contravaloarea gazelor furnizate”, pretul fiind stabilit de catre Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).
In aprilie, surpriza! Pe factura apare o “taxa abonament” de 428.000 de lei pe luna, desi în contract nu se vorbeste de asa ceva. Nu sunt singurul care n-a primit nici o scrisoare de avertizare si nu cred ca obligatia consumatorilor este sa urmareasca sistematic Monitorul Oficial. Unii consumatori au prins de veste, fiind somati sa semneze un nou contract, desi cel existent nu expirase. Altfel, singura lamurire descifrabila pe factura era ca taxa abonament avea ca “temei legal” un ordin ANRGN.
Asadar, desi introdusa fara ca cetateanul sa fie informat, taxa abonament era legala!
Ce mai conta ca taxa numita oficial “componenta fixa” era de fapt variabila în functie de consum; sau ca intervalele la care taxa sarea de la 4.500 lei pe zi la 12.000 si apoi la 120.000 lei, la care se adauga TVA, erau insuficiente numeric. Astfel, cei care folosesc gazele doar pentru gatit urmau sa plateasca un abonament lunar de circa 160.000 lei; iar cei care încalzesc o locuinta cu 3-4 camere scoteau din buzunar pentru abonament tot atat cat cei dintr-un imobil cu 15 camere, adica 428.000 lei.
Premierul Tariceanu a fost nevoit sa reactioneze la protestele sindicale, murmurele populatiei si criticile opozitiei (cea care a convenit sa adoptam treptat tarifele practicate în UE, desi producem doua treimi din necesarul de gaze în tara). Taxa de abonament, gandita de vechea conducere a ANGRN, va fi desfiintata! Se revine la “platesti cat consumi”. Numai ca, dupa noua “metodologie” - si citez aici din spusele presedintelui ANGRN, Stefan Cosmeanu, si a specialistilor care l-au însotit la conferinta de presa haotica de joia trecuta: “costurile fixe (n.n.: transport gaze si distributie) se vor regasi în costul metrului cub de gaze”. Deci gresit credeam ca “furnizarea gazelor naturale”, adica obiectul contractului cu Distrigaz Sud (sau Nord), acoperea si transportul lor!
Vom plati mai mult ca pana în martie? Da, în marja de aproximativ 25% anuntata din aprilie. Dar dupa 10 iunie, cand dispare abonamentul? “Nimeni nu va plati mai mult, dar nici mai putin”, spune d-l Cosmeanu. Cert este ca pretul metrului cub de gaz va fi mai mare, proportional cu contravaloarea abonamentului care dispare; dupa exemplele date, cu circa 25%. Si ce se întampla cu taxa abonament achitata timp de doua luni? Potrivit d-lui Cosmeanu: “Diferenta înregistrata între sumele platite de consumatori pe baza facturilor emise în aceasta perioada (n.n.: de la 1 aprilie la 10 iunie, cand dispare taxa abonament) si valoarea consumului calculata pe baza preturilor ce vor intra în vigoare în luna iunie va fi regularizata (sic)”. Anularea taxei abonament ar fi în favoarea celor care consuma putin. Sau deloc, dupa d-l Cosmeanu.
S-au mai spus multe la conferinta de presa memorabila de joia trecuta. Am retinut între altele ca d-l Cosmeanu e suparat pe unii politicieni (senatorii Frunda si Berceanu) care au criticat modul în care a fost introdusa taxa. Presedintele ANGRN a recunoscut ca n-a reusit sa explice ce înseamna abonamentul, dar ne-a asigurat ca are “de zece ori mai multa carte decat d-l Berceanu”, care ar fi sugerat contrariul. Posibil, dar nu cred ca în stiintele comunicarii.
Se spune ca taxa, tainuita în campania electorala, avea menirea de a face privatizarea celor doi operatori mai atragatoare, pe socoteala consumatorilor. Se mai spune ca încasarile - în grad de 70-75%, conform d-lui Cosmeanu - nu acopera costurile. Aici sunt doua solutii: ori maresti preturile (dincolo de cele maximum 7%, care urmeaza la 1 iulie), pana cand cetateanul va gasi alta sursa de încalzire si, atunci, ramai cu reteaua si putini clienti; ori reduci costurile de functionare, renuntand sa te mai iei la întrecere cu Electrica Muntenia la sedii, la masini si o parte din personalul care îsi descreteste fruntile doar în pauzele de cafea si fumat.
Sa speram ca investitorii straini vor opta pentru a doua solutie. Si ca vom asista la o modernizare a retelei, dar si a felului de a gandi. Sau ca vor elimina macar poluarea vizuala datorata tevilor vopsite în galben prin care patrund gazele în case si le vor înlocui cu racorduri subterane, ca în UE, unde ne integram. Deocamdata, cu preturile.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22