Eșecul vaccinării și calculele cinice ale lui Dragnea

Marele rromân verde Liviu Dragnea are „rezerve serioase” față de vaccinarea obligatorie.

Cristian Campeanu 28.04.2017

De același autor

 

 

 România se află în plină epidemie de rujeolă, cu aproape 5000 de cazuri confirmate și 22 de decese, dar omul care conduce de facto actualul guvern și țara are rezerve și încă unele serioase că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie prin lege. Și dacă Dragnea are rezerve, legea nu va trece de parlament, indiferent de declarațiile prim-ministrului Grindeanu și ale ministrului Sănătății, Bodog, în favoarea ei. Dar care să fie natura acestor rezerve?

 

Una din posibilele explicații este că paranoia conspirationista i-a scăpat de sub control. Dragnea are deja antecedente care dovesc că în esență are o perspectivă conspiraționistă asupra lumii și evenimentelor care se întâmplă în jurul lui. Dacă se oprește apa caldă este o conspirație împotriva PSD, dacă este urmărit penal este o conspirație a DNA, SRI și a lui Iohannis împotriva lui, dacă se adună sute de mii de oameni în Piața Victoriei este o conspirație a multinaționalelor, a lui Soros și a Occidentului împotriva guvernului, dacă sunt criticate creșterile de salarii și măsurile fiscale, este pentru că există un plan (întotdeauna „bine pus la punct”) pentru a determina Comisia Europeană să declanșeze procedura de deficit excesiv etc., etc. Omul vede planuri, conspirații și comploturi peste tot și n-ar fi deloc exclus să facă parte din grupul de ciudați extremiști care cred că vaccinurile sunt un complot al multinaționalelor din domeniul farmaceutic - „Big Pharma” – împotriva umanității. Dacă e așa, atunci omul e pur și simplu dus cu pluta iar PSD trebuie să îl îndepărteze imediat din orice funcție publică pentru un astfel de lunatic nu poate fi lăsat să ia decizii de politici publice fără să provoace dezastre ireparabile pentru societate.

 

Dar să zicem că Dragnea e doar un om care apără anumite principii moral-politice cum ar fi dreptul părinților de a alege dacă să își vaccineze copiii, sau limitarea puterii statului de a interveni în viața privată a familiei. Foarte bine, dar dacă ești „pro-choice” în chestiunea vaccinurilor, atunci ești pro-choice și pentru limitarea puterii statului și în alte chestiuni care țin de familie, cum ar fi căsătoria. Cu alte cuvinte, nu poți milita în același timp, ca om politic, pentru familia tradițională și pentru dreptul acelei familii de a-și ucide copiii prin refuzul vaccinului. Din același motiv nu poți susține în același timp interzicerea sau limitarea dreptului la avort prin lege și să respingi vaccinarea obligatorie prin lege fără să te situezi într-o gravă contradicție internă. Biserica pare să fi înțeles acest lucru pentru că Biserica s-a pronunțat în favoarea vaccinării obligatorii. Putem conchide în acest punct că nu principiile și scrupulele morale îl ghidează pe Dragnea care este pro sau contra a tot ceea ce îi poate aduce un procent în plus în opțiunile de vot.

 

Singura explicație care rămâne este oportunismul și calculul cinic. Orice lege privind obligativitatea vaccinării atrage după sine și obligația statului de a asigura aceste vaccinuri. Asumarea acestei obligații presupune și adoptarea la fel de obligatorie a unei serii de reglementări privind asigurarea stocurilor necesare de vaccinuri, procedurile achiziționării de către stat a acestora precum și comercializarea lor. România produce ieftin vaccinuri în raport cu prețul pieței mondiale și de aceea tentația producătorilor și distribuitorilor este să meargă la export pentru că profiturile sunt mari. Iar aceste profituri pot cumpăra bunăvoința reprezentanților statului și a legiuitorilor. De aceea, de exemplu, nu mai departe de săptămâna trecută parlamentul a votat o lege care extinde dreptul de export de medicamente inclusiv al vaccinurilor de către farmacii, drept pentru care, în plină epidemie de rujeolă, România exportă vaccin anti-rujeoloic. Acum, ministrul Bodog vrea să suspende aceste exporturi paralele pentru șase luni cât permit reglementările UE, dar aceste șase luni nu rezolvă nici problema epidemiei, nici pe cea a deficitului de stoc. Dimpotrivă, problema va persista atâta vreme cât va persista problema exporturilor paralele. Iar Dragnea pare să fie foarte preocupat de bunăstarea exportatorilor, cel puțin așa a sugerat fostul ministru Vlad Voiculescu în septembrie anul trecut când același Dragnea l-a acuzat că scumpește medicamentele: „Există medicamente pentru care peste o treime din cantitatea intrată în România nu mai ajunge la pacient, ci este preluată direct de distribuitori și trimisă la vânzare în străinătate. Domnul Dragnea fie face lobby de la tribuna Parlamentului pentru trimiterea în străinătate a medicamentelor care ar trebui să ajungă la pacienții români, fie nu pricepe nimic. Refuz să iau decizii atât de importante pentru pacienții români sub presiunea dezinformărilor emise, regretabil, de liderul unui important partid parlamentar. De aceea lucrăm la un proiect consistent care să elimine orice pericol prin care pacienții români ar putea rămâne fără medicamente. Astfel de crize au fost frecvente în anii trecuți și nu vreau să mai trecem prin așa ceva. Și eu doresc să avem medicamente cât mai ieftine. Dar spre deosebire de domnul Dragnea și sfătuitorii dânsului, voi face tot ce îmi sta în puteri ca aceste medicamente să rămână în România pentru români”.

 

Semne că ceva sinistru se petrece în această zonă există de la începutul anului. În ianuarie, Bodog a declarat că situația vaccinurilor este dezastruoasă, că din cinci vaccinuri obligatorii nu există stocuri suficiente decât pentru unul și a dat vina pe fosta guvernare. Voiculescu a afirmat în replică: „Din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, conform situaţiei existente la nivelul lunii decembrie 2016, exista un stoc suficient pentru trei dintre ele: ROR (240.213 doze vaccin rujeolic-rubeolic-oreion), BCG (213.610 doze vaccin pentru prevenirea tuberculozei), şi hexavalent (135.691 doze vaccin DTPa-VPI-HiB-HB)”. Dacă afirmațiile lui Voiculescu sunt adevărate, iar ele nu au fost negate niciodată, atunci ministrul Bodog trebuie să dea niște explicații foarte urgent de ce în decembrie existau stocuri iar la 1 mai există o criză gravă de vaccinuri. Dacă în cele patru luni, exporturile paralele au crescut în condiții de epidemie iar situația critică a fost ținută cu bună știință sub tăcere până la intervenția Organizației Mondiale a Sănătății, atunci avem proba că România se află sub o guvernare coruptă, cinică și criminală. Ceea ce explică și „rezervele serioase” ale lui Dragnea...

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22