Cine-i de vina: Becali sau generalii?

Cristian Teodorescu 13.07.2005

De același autor

Pana de curand, Gigi Becali era unul dintre cei mai invidiati romani. Exista un model Becali printre tineri si o supapa cu acelasi nume printre cei care au ratat o cariera ca a lui. Patronul Stelei oblojeste multe orgolii ranite, certandu-se cu toata lumea, ca om pornit de jos. E plina Romania, din pacate, de persoane care se viseaza personalitati si care vad in marele Gigi motivatia unui ideal sau explicatia unui esec.
Teribilul Gigi ii multumea si pe nostalgicii comunismului, cu declaratiile sale, dar si pe anticomunistii exasperati ca numai oamenii din sistem pot face afaceri in Romania. Cum a reusit asta Gigi Becali? Inainte de a cauta raspuns acestei intrebari, mai interesant e sa vedem cum a ajuns el in situatia de a fi invitat sa dea explicatii la Parchetul General. Pur si simplu s-a dat liber, cum se spune, cercetarii relatiilor de afaceri dintre Becali si Armata Romana. Afaceri vechi de multi ani, in care Gigi a cerut, ca om de afaceri ce e, transferari de terenuri din partea Armatei si le-a obtinut. Tot cu binecuvantarea Ostirii a devenit Becali si patron peste Clubul Steaua. In aceasta privinta, se poate adauga si ca o parte a reprezentantilor Armatei n-a fost de acord ca Becali sa ajunga presedinte peste Steaua, dupa parteneriatul sau ce-o fi fost dintre cel mai important frate Paunescu si clubul de fotbal nr. 1 al MapN.
Cu ani in urma, din razboiul dintre fratii Paunescu si Gigi Becali, invingator a iesit Gigi. Era o schimbare. Injectie de sange proaspat. Omul de afaceri care venea lua locul, in sfarsit, Paunestilor.
Acum, Becali e luat la cercetari, printre altele, pentru ca a facut afaceri cu Armata, din care Armata a iesit in pierdere. Cu aceasta ocazie, sunt luati la intrebari vreo 11 generali si ministrul de atunci al Apararii, Victor Babiuc.
Nu-mi aduc aminte ca Parchetul General sa se fi sesizat la timpul potrivit, asa ca e de inteles iritarea lui Becali fata de actiunile subordonatilor lui Ilie Botos, mai marele peste procurori. Becali a declarat ca il scuipa pe Ilie Botos, din cauza acestei investigatii. Patron de echipa invitat la Cotroceni, patron de partid si patron de binefaceri, Becali s-a luptat cu succes pe toate aceste fronturi pana mai deunazi. De el nu se putea atinge nimeni. Un informat analist politic, Dan Pavel, l-a prezentat pe Becali ca pe omul care avea sa echilibreze scena politica. Nu cred ca Dan Pavel a facut acest lucru numai din cauza ca era foarte bine platit de Gigi Becali. Pentru patronul Stelei a facut culoar politic, in calcule, unul dintre cei mai bine informati si mai buni aranjori ai scenei politice, Viorel Hrebenciuc. Daca Basescu n-ar fi intrat in competitia pentru Presedintie si daca, inainte, n-ar fi aparut Alianta D.A., poate ca, in confuzia politica de pana atunci, Gigi Becali ar fi intrat in Parlament.
Dupa ce a pierdut alegerile, nefericitul n-a inteles ca a venit timpul s-o lase mai moale. Si-a inchipuit ca, indiferent cine vine la putere, el va fi luat in brate, fiindca e patronul Stelei.
Or, adevarata lui problema e ca dupa alegerile din 2004 vechile comenzi politice care faceau din Becali o persoana intangibila n-au mai functionat. Iar prietenul sau Hrebenciuc a intrat in opozitie.
Acum, afacerile cu Armata ale lui Becali au devenit penale. Nu cred ca Gigi e inocent in aceste afaceri, dar cu ce e de vina un particular care face afaceri cu Armata, daca aceasta din urma nu stie sau nu vrea sa-si apere interesele?
Daca reprezentantii Armatei s-au lasat aburiti de Becali cu promisiuni, asta nu e vina lui Becali. El poate fi acuzat, daca sunt probe, de spalare de bani si de alte asemenea delicte, dar nu ca e complice cu MapN in contracte in care el a iesit in castig. Daca se va dovedi ca Becali a dat mita pentru a obtine contracte avantajoase cu Armata, atunci sunt de acord ca a incurcat-o. Dar, cata vreme el, ca om de afaceri, a izbutit sa obtina contracte avantajoase ducandu-i de nas pe reprezentantii Armatei, nu vad de ce ar fi acuzat de complicitate cu ei. Daca, in schimb, se va dovedi ca Becali a dat mita pentru a obtine contractele care l-au imbogatit, atunci toata galagia lui e facuta degeaba. Deocamdata insa, nu exista probe ca Becali ar fi mituit pe cineva, ci ca la MapN a avut de-a face cu prosti care s-au lasat pacaliti de el.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22