E posibila relansarea PNTCD?

Cristian Teodorescu 03.08.2004

De același autor

Sa fie Gheorghe Ciuhandu omul care va relansa PNTCD-ul? Taranistii par sa-si fi pus toate sperantele in el. Cu mai putin de o saptamana inainte de Congresul extraordinar al acestui partid, Ciuhandu e singurul taranist care a anuntat o motiune. Adica intentia de a candida la sefia partidului. Poate ca, de ochii lumii, se va mai gasi careva dintre taranistii cu vizibilitate sa-si depuna candidatura. Dar am toate motivele sa cred ca realesul primar al Timisoarei va deveni viitorul presedinte al PNTCD. Daca mai am un rest de indoiala, e pentru ca de vreo sase ani incoace conducerile acestui partid au avut un comportament de-a dreptul sinucigas. Certuri, excluderi, orgolii fara acoperire metamorfozate in principii si, nu in ultimul rand, relatii tot mai proaste cu alegatorii.

Sunt voci care afirma ca acest partid si-a epuizat credibilitatea. Victoria lui Gheorghe Ciuhandu la Timisoara, se mai spune, nu are nici o legatura cu apartenenta lui politica. Sunt de acord. Totusi, Ciuhandu e taranist. Si n-a ascuns asta cand a candidat din nou la Primaria Timisoarei. Dupa ce a castigat alegerile la el in oras, Ciuhandu nu s-a grabit sa se afiseze drept omul providential pentru PNTCD. Desi presa l-a zgandarit in fel si chip, n-a criticat conducerea partidului pentru rezultatele obtinute in restul tarii. Ar fi putut s-o faca linistit, dar a inteles ca din asta n-ar iesi nici un castig de imagine pentru taranisti..

Din cate l-am citit de cand e primar, Ciuhandu n-a alergat niciodata dupa functii in partid si a avut o atitudine rezervata fata de numeroasele scandaluri de la centru. Sa nu-mi spuna nimeni ca Gheorghe Ciuhandu n-ar fi putut candida ca independent la Timisoara, daca l-ar fi interesat numai primaria. Pentru el, se pare insa ca moralitatea in politica inseamna sa nu uite pe listele carui partid a devenit primar pentru prima oara, intr-unul dintre cele mai importante orase ale tarii. La noi o asemenea atitudine e atat de rara printre oamenii politici, incat nimeni n-a luat in seama, in presa, mesajul de subinteleasa onestitate politica al lui Ciuhandu. Timisorenii au fost sensibili fata de fidelitatea lui politica, chiar daca Ciuhandu nu are spate parlamentar pentru a face rost de fonduri suplimentare pentru orasul lor.
Oricat de mare ar fi totusi popularitatea lui Gheorghe Ciuhandu la Timisoara, el nu se poate bizui numai pe acest sprijin pentru a readuce PNTCD in Parlament, in ipoteza probabila ca va deveni presedintele acestui partid..

E foarte greu de crezut ca el ar putea fi personalitatea providentiala care sa reuseasca in doar cateva luni sa ridice PNTCD-ul la procentajul obligatoriu pentru intrarea in Parlament. Are Gheorghe Ciuhandu atata charisma incat sa reuseasca sa atraga voturi din toata tara pentru PNTCD? Dar inainte de asta, va putea, chiar in orasul in care a fost ales primar, sa-i convinga pe cetateni sa mearga la parlamentare pe mana unui partid fara sanse, cum e receptat la aceasta ora PNTCD? Fiindca e posibil ca aceiasi timisoreni care l-au ales primar sa dea voturile la alegerile generale unor partide mai bine plasate decat PNTCD in cursa electorala.
La prima vedere, Gheorghe Ciuhandu nu ar putea face minuni pentru partidul sau. Dar daca el ar fi in stare ca in putinele luni care au mai ramas pana la alegerile generale sa se transforme in noua imagine a PNTCD, readucandu-i la urne macar pe taranistii dezamagiti, ar fi posibil ca minunea sa se produca..

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22