Scancetul veseliei preelectorale

Cristian Teodorescu 11.05.2004

De același autor

Guvernul a gasit solutia pentru a le inchide gura celor care il acuza ca se pregateste sa fraudeze alegerile: ii va da in judecata pentru calomnie. Adevarul e ca niste procese cu Puterea ar prinde bine Opozitiei, care n-a prea crescut in sondajele din ultimele luni. Pana una alta, la alegerile de primari, PSD-ul va defila cu actuala echipa de primari de sector, inclusiv cu deocheatul Marian Vanghelie. La cate bube i-a descoperit presa lui Vanghelie, poate ca partidul de guvernamant spera ca bucurestenii il vor vota de mila pe acest primar al Revelioanelor, privindu-l ca pe un Iov al administratiei locale.
Baronii locali au iesit si ei basma curata, pot candida linistiti. In definitiv, campania electorala costa, iar baronul la nevoie se cunoaste!

Oarecum la spartul targului, premierul Nastase s-a hotarat sa-l dea in judecata pentru calomnie pe C.V. Tudor. Fostul laudator in versuri al Elenei Ceausescu a declarat ca detine dovezi ca Adrian Nastase si-ar fi impuscat ministrul Agriculturii la partida de vanatoare de asta-iarna care pentru Ilie Sarbu s-a incheiat la spital. Daca ne amintim cate alte acuzatii, care mai de care mai usturatoare, a produs C.V. Tudor impotriva lui Adrian Nastase, cea din urma e aproape benigna. Nu sunt deloc sigur ca premierul se considera calomniat de fostul sau coleg de liceu fiindca acesta i-ar mototoli imaginea de prim ministru. Mai curand cred ca Adrian Nastase vrea sa-si apere imaginea de vanator, presedinte al tuturor vanatorilor din Romania, in perspectiva Congresului Mondial al Vanatorilor care ar urma sa fie organizat la noi in tara.

Pentru C.V. Tudor, un proces in plus sau in minus aproape ca nu mai conteaza. S-a deprins sa le piarda, dar a bagat de seama ca nu vine nimeni sa execute hotararile judecatoresti pentru a-l face sa plateasca despagubirile de sute de milioane de lei pe care ar trebui sa le dea celor pe care i-a calomniat. Vanatorul Adrian Nastase poate ca va avea ceva de castigat de pe urma unui proces cu C.V. Tudor. Premierul, in schimb, nu va avea decat de pierdut, in perspectiva confruntarii electorale cu C.V. Tudor. Acesta din urma va poza, cu siguranta, in victima conspiratiei Puterii si, in contul acestui proces, va putea acumula un altfel nesperat capital de simpatie. Sa fi luat insa in calcul insusi prezidentiabilul Adrian Nastase o asemenea crestere in sondaje a sefului PRM in speranta ca se va intalni cu el in turul doi? Daca chiar si-a facut o asemenea socoteala, Adrian Nastase se joaca cu focul. In ipoteza ca C.V. Tudor ar ajunge inca o data in finala prezidentialelor, el are sanse sa castige. Fiindca e posibil ca alegatorii care in 2000 s-au dus la vot ca sa nu iasa CVT, sa stea acasa in acest an, lasandu-l pe Adrian Nastase sa se descurce cum poate.

Pana in acest an, alegerile locale au prefigurat rezultatele de la parlamentare. Acum insa s-ar putea ca lucrurile sa se aseze altfel, mai ales in localitatile mici. Acolo, primarii care au facut cate ceva in folosul comunitatii sunt favoritii cetatenilor. Dar nu pentru culoarea lor politica. Primarul e ales la bucata, nu de dragul partidului pe care il reprezinta. Mai ales ca lumea s-a obisnuit ca primarii sa schimbe partidele dupa cum bate vantul. Luand in calcul sondajele de opinie, votul negativ care a marcat alegerile din 1996 si 2000 se va face simtit in mai mica masura in acest an. Cel putin la locale. Si asta din doua motive. Partidul de guvernamant, chiar spre final de mandat, continua sa ocupe primul loc in preferintele alegatorilor care vor sa mearga la urne. Daca opozitia n-ar fi rupta de imposibilitatea colaborarii politice dintre alianta PNL-PD si peremisti, ea ar fi, la aceasta ora, insumata peste PSD. Cum asta nu se poate, combinatia liberalilor cu democratii sta undeva la 30%, iar PRM-ul se afla in jurul a 14%, in vreme ce PSD-ul atrage cam 40% dintre alegatori.

In privinta partidelor neparlamentare, nici unul nu s-a apropiat de pragul celor 5%. S-ar zice ca alegatorii nu prea conteaza pe ele, in pofida tuturor incercarilor pe care le fac aceste partide pentru a se vedea in Parlament. Sperand probabil ca asta le-ar mai putea aduce procente, Actiunea Populara l-a trimis pe agresivul Mugur Ciuvica sa candideze la Primaria Capitalei, iar PNTCD-ul mizeaza pe Victor Ciorbea. Partidul filozofului Gigi Becali nu mizeaza, se pare, pe alegerile locale, cel putin pana in acest moment. Daca patronul Stelei nu vrea la Primarie, omologul lui de la Craiova, Dinel Staicu, isi face campanie electorala pe stadion, visand pesemne la o cariera de felul celei a bacauanului Sechelariu. In acest scop, arunca cu banii pe strada, la propriu, iar amaratii se calca unii pe altii pe degete, pentru a-i culege. Si asta, intr-o tara unde in 1989 s-a murit pentru libertate. Libertatea de a primi pomana electorala a unui Dinel Staicu, cel care se declara relaxat si pe fata un fan al lui Ceausescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22